Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Rädslan för intag av salt är kraftigt överdriven visar ny stor studie

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 augusti 2018
- Torbjörn Sassersson
Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0
Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0
Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0

Sedan mycket lång tid har hälsomyndigheter varnat för att det finns risker med en överkonsumtion av salt (natrium), men ny forskning visar att salt inte är farligt om det balanseras med kalium och hälsosam mat. Endast 5% av befolkningarna i utvecklade länder tycks ligga i riskzonen.

Studien visar att en majoritet av individer som intagit mindre än 5 gram salt per dag (motsvarar 2,5 teskedar salt) inte utsätts för hälsorisker. De som däremot intar över 5 gram salt per dag tar risker, uppger Science Daily, men samtidigt är det endast knappt 5% av befolkningarna i utvecklade länder (developed countries) som överskrider 5 gram salt per dag.

Kina var det enda landet i studien där 80% fick i sig mer än 5 gram salt per dag, och det var också det enda landet där det finns en koppling mellan ett högt saltintag och ökad risk för hjärtattack och stroke.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse Sverige

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: saltintag