Rädslan för intag av salt är kraftigt överdriven visar ny stor studie

0
219
Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0
Bild: Skörd av havssalt i Vietnam. Foto: Quangpraha, licens CC0 1.0

Sedan mycket lång tid har hälsomyndigheter varnat för att det finns risker med en överkonsumtion av salt (natrium), men ny forskning visar att salt inte är farligt om det balanseras med kalium och hälsosam mat. Endast 5% av befolkningarna i utvecklade länder tycks ligga i riskzonen.

Studien visar att en majoritet av individer som intagit mindre än 5 gram salt per dag (motsvarar 2,5 teskedar salt) inte utsätts för hälsorisker. De som däremot intar över 5 gram salt per dag tar risker, uppger Science Daily, men samtidigt är det endast knappt 5% av befolkningarna i utvecklade länder (developed countries) som överskrider 5 gram salt per dag.

Kina var det enda landet i studien där 80% fick i sig mer än 5 gram salt per dag, och det var också det enda landet där det finns en koppling mellan ett högt saltintag och ökad risk för hjärtattack och stroke.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse Sverige

Text: Torbjörn Sassersson


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här