Svenska valet 2018 ska övervakas av organisationen OSSE – Valfusk accepteras inte

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
#Valet2018 - NewsVoice Grafik
OSSE ska kontrollera möjligt valfusk i valet2018 - NewsVoice Grafik
#Valet2018 – NewsVoice Grafik

För första gången ska utländska observatörer kontrollera att det inte förekommer valfusk vid ett svenskt val. Två kontrollanter kommer från OSSE (Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa) för att se till att valet går rätt till, skriver SR. Finansiering och placeringen av valsedlarna i vallokalen ska kontrolleras. 

“Detta är en markering av OSSE, och inte en fjäder i hatten för Sverige”, skriver en person som kommenterat nyheten på Samhällsnytt, en tidning som öppet stödjer SD.

Thomas Rymer från OSSE  säger att organisationen före valet 2010 i Sverige sände ett team till Sverige för att bedöma behovet av observatörer under själva valet. OSSE kom då fram till att det saknades ett behov, men i år är situationen annorlunda efter att OSSE haft kontakt med politiker, media och valorganisatörer.

“Det man ska titta närmare på är bland annat hur valkampanjerna finansieras”, säger Thomas Rymer till SR.

“Sedan den nya skärpta lagen om insyn i finansieringen av partier trädde i kraft i våras så vill OSSE följa upp och se hur det rapporteras in när det gäller just denna finansiering av partistöd.”

Valfusk accepteras inte

OSSE har insett att förekommit problem med hur valsedlarna placerats i vallokalerna i Sverige, enligt Thomas Rymer. Om Rymer syftar på hur tex SD:s valsedlar placerats är oklart, men flera källor säger att många vallokaler förra valet utsattes för lokala kupper där SD:s valsedlar helt enkelt kastades.

Inte bara OSSE kommer att kontrollera valet 2018. Sverigedemokrater kommer själva kontrollera att vallokalerna har SD:s valseldar.

Sveriges radio citerar Thomas Rymer som säger att valsedlarna:
“inte varit tillräckligt skymda för att valhemligheten ska kunna garanteras och man har också förstått att det ibland inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i framför allt vallokaler i glesbygden”.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq