Det västerländska samhället står i en omvandlingsprocess där nedläggning av gruvor, industrier och skeppsvarv samt införandet av modern teknik drabbat arbetarklassen och gett upphov till stora kriser. Kersti Wistrand granskar i några artiklar hur missnöjet drabbat de politiska valen i USA och Sverige, där republikanerna och sverigedemokraterna vuxit sig starka genom missnöjesröster.

Text: Kersti Wistrand | Artikeln har tidigare publicerats på Humanism & Kunskap | Bild ovan: Hillbilly – Foto: BDeanindy. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Hillbilly (“bergsgetabock”) är ett begrepp som i USA används om människor som bor i avlägsna, lantliga bergsområden inom USA, framför allt Appalacherna. Det är en nedsättande term. Den stereotype hillbillyn ses som en fattig, obildad individ med ointresse för samhälls-och kulturfrågor och som hänger sig åt hembränning, superi, tjuvjakt och droger. De framställs ofta som överviktiga, ofta boende i husvagnsparker med många barn och dålig hygien.

Liknande begrepp för denna stora samhällsgrupp är ”rednecks” och ”white trash” (vitt skräp) en term som togs i bruk under tidigt 1800-tal, då fattiga vita tvingades arbeta för slavägare i Sydstaterna för att överhuvudtaget kunna överleva. Skällsordet ”white trash” betonar laglösheten och kriminaliteten, medan ”hillbilly” mer associeras till ett isolerat bergsfolks okunskap och oförmåga att umgås socialt.

”White trash” en fattig sydstatsfamilj fotograferad 1913. (Wikimedia Commons)

Till skillnad från välutbildade rika vita med rötter i det protestantiska Nordeuropa, härstammar hillbillies i allmänhet från Skottland och Irland, tillhör arbetarklassen och har inte gått på college. För dem är fattigdom en släkttradition. När deras förfäder steg i land i Nya Världen under 1700-talet kände de sig starkt dragna till bergstrakterna i Appalacherna som påminde dem om deras hemländer.

Denna skotsk-irländska grupp blev fattiga dagavlönare, “white trash”, i Sydstaternas slavekonomi, sedan arrendatorer på godsägarnas marker, sedan kolgruvearbetare och på senare tid maskinoperatörer och fabriksarbetare. En typisk hillbillyman arbetade under 1900-talets första hälft inom kolgruvedistriktet i Appalacherna eller inom stål-och bilindustrin i de nordvästra delarna av Appalachområdet, som hör till det s.k. rostbältet.

Vy över landskap i Virginia med Appalacherna i bakgrunden. Pixabay.com

Appalacherna i östra USA är en bergskedja som har varit synnerligen rik på kolgruvor. I mellersta och södra delarna fanns olje- och gasfyndigheter, men även andra mineraler. Mellan 1906 och 1936 dog 600 män årligen i gruvolyckor. Många mycket stora olyckor skedde även senare. Bolagen vägrade ställa upp med skyddsutrustning. Fackföreningsrörelsen växte sig stark och strejkerna har varit många. Kampen mellan arbetare och gruvbolag var hård och många fackliga företrädare mördades. 2015 var det lägsta dödstalet någonsin. Förklaringen var att så få gruvor fanns kvar. Idag kapar man istället berg ovan jord med dynamit i den mån arbetstillfällen finns kvar.

Rostbältet markerat med rött. Wikimedia.

Rostbältet är en industriregion i nordöstra USA. Det sträcker sig från området mellan Boston och Washington D.C. (som själva i allmänhet inte räknas till Rostbältet) över delstaterna New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Indiana och Michigan. Tidigare kallades området ”Tillverkningsbältet”. Många hillbillies flyttade dit för att få utkomster när gruvarbetena tröt. Under 1970-talet uppstod stålkrisen med svårigheter att anpassa sig till en global marknad. Industrierna förföll och i spåren av detta uppstod arbetslöshet och försvagad ekonomi. Städernas underhåll eftersattes och fattigdomen bredde ut sig.

Stålverk som revs i Pennsylvania 2007. På platsen uppfördes istället ett casino. Foto: Jschnatzer, Wikipedia Commons

Hillbillymusiken

Kanske har du hört talas om hillbilly som musikgenre? Den är en föregångare till rockabilly och countrywestern. Typiskt för ”hillbillies” och deras traditionella musik, som härstammade från irländska och brittiska spelmanslag och blev populär från 1920-talet och framåt 60-talet, då Nashvillmusiken tog över, är att de spelar på (ofta egna byggda stränginstrument) som banjo, mandolin, gitarr och fiol (mountain fiddle) och sjunger nasalt till detta. Här är några smakprov på olika hillbillylåtar genom åren.

Hillbillys – arbetarklassens största undergrupp

De skotsk- och irländskättade som bebor Appalacherna – Rostbältet är en av de mest distinkta undergrupperna i USA. Samhällsforskare har noterat hur deras familjestrukturer, religion, politiska åsikter och umgängesliv alla förblivit tämligen oförändrade jämfört med hur radikalt traditionerna har övergetts på nästan alla andra håll i USA.

Särdraget att hålla så hårt på kulturtraditionen är både på gott och ont. Till de positiva följderna hör den starka lojaliteten inom gruppen med en brinnande hängivenhet för familj och fosterland och där man är beredd att göra vad som helst för att försvara familjemedlemmarnas heder och ära. Till de negativa hör att utbölingar, dvs. sådana som inte ser ut som eller beter sig som dem eller viktigast av allt – inte låter som dem – ogillas på det bestämdaste. Det är inte för inte som det i Appalachområdet har gått värst utför med den vita arbetarklassen med dess låga sociala rörlighet, fattigdom, familjevåld, skilsmässor, drogmissbruk och alltför tidig död. ”The American dream”, den amerikanska drömmen att lyckas genom hårt arbete, är som bortblåst.

Idag är arbetslösheten och bidragsberoendet stort. Enligt flera opinionsundersökningar är den vita arbetarklassen just här den mest pessimistiska i hela USA, mer än både svarta och latinamerikanska invandrare. Hillbillies är också mer socialt isolerade än någonsin tidigare och isoleringen förs vidare till barnen. Många har hamnat utanför på arbetsmarknaden eller själva gjort valet att inte flytta för att få bättre möjligheter. Och många av dem har övergivit sina tidigare generationers tro på facket och demokraterna och istället röstat på republikanska partiet och Trump. Cirka 15 % av hans väljare sägs komma från detta distrikt.

I följande artikel [i Humansim och Kunskap] kommer J.D. Vance bestseller ”Hillbilly – en familj och kultur i kris” (2016) att ligga till grund för skildringen inifrån Hillbillysamhället. J.D. Vance (född 1984) är själv uppvuxen som en hillbilly bland hillbillies i Kentucky och Ohio, men kunde genom tursamma omständigheter göra klassresan. Syftet med hans bok är, enligt honom själv, att visa på vad som sker i verkliga människors liv när den industriella ekonomin rasar ihop. Den handlar om värsta tänkbara reaktion på olyckliga omständigheter och om en kultur som i allt högre grad bäddar för socialt förfall istället för att motverka det. Författaren hoppas kunna ge förståelse för hur klass och familj påverkar fattiga människor oavsett ras: en känsla att tappa kontrollen över sitt liv, en känsla att vara illa behandlad, brist på egna initiativ och en benägenhet att skylla på andra.

J.D. Vance är idag jurist och som sådan i färd med samhällsanalyser och politisk rådgivning för att förändra arbetarklassens situation i Appalacherna- Rostbältet till det bättre.

Text: Kersti Wistrand, föreningen Humanism & Kunskap

Källor

  • Wikipedia
  • ”Hillbilly – en familj och kultur i kris” (2016) av J.D. Vance. Bokförlaget Dualis. ISBN: 978 – 91- 87852 -59-6.
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
Gäst
29 september 2018 kl 14:33

The real old hillbillies were tough like hell and they absolutely refused to take any handouts. They refused any government assistance and they were a very proud people that didn´t take shit from anyone. They didn´t have any love of authority…. the modern ones are pathetic… just like swedes… they all want handouts.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
28 september 2018 kl 05:12

Fokuset på de nedsättande benämningarna, på dessa kategorier av människor, verkar vara flera av mediemogulernas egna rasistiska mål att nedvärdera kaukasier.

Jag ska nu därför försöka förminska rasismen mot dessa grupper, på samma vis som jag ex. förminskat svenska Wikipedias försök att göra ordet “mulatt” till ett nedsättande ord, fastän det alls inte är det i engelska Wikipedia.

“Scholars argue that the term “hillbilly” originated from Scottish dialect. The term “hill-folk” referred to people who preferred isolation from the greater society, and “billy” meant “comrade” or “companion”. It is suggested that “hill-folk” and “billie” were combined when the Cameronians fled to the Scottish Highlands.”
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Hillbilly

“The term characterized farmers having a red neck caused by sunburn from hours working in the fields. A citation from 1893 provides a definition as “poorer inhabitants of the rural districts…men who work in the field, as a matter of course, generally have their skin stained red and burnt by the sun, and especially is this true of the back of their necks”.”
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Redneck

Så många rödskinn såg jag inte bland svenskarna i sommar. Svensken har ofta blont hår, normal storlek på näsan, vackra anletsdrag, blå ögon och en ganska utmärkt melaninproduktion. Enligt min egen smak det absolut snyggate folket i världen.

“The primary difference is that “redneck”, “cracker”, “Okie”, and “hillbilly” emphasize that a person is poor and uneducated and comes from the backwoods with little awareness of and interaction with the modern world, while “white trash” – and the modern term “trailer trash” – emphasizes the person’s moral failings”
Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/White_trash

Omoral och kriminalitet verkar bero på olika faktorer. Man mäter ofta kriminalitet i mordfrekvens. Lägre IQ verkar ha ett samband med kriminalitet. Män är oftast mer kriminella än kvinnor. Tillgång på vapen ökar mordfrekvensen. Ojämlika samhällen har en högre mordfrekvens och därför förmodligen fler människor som tvingas bo i husvagnar.

Ale
Ale
Gäst
27 september 2018 kl 13:33

Både lysande samt upplysande Kersti, som vanligt! De mest förföriska med denna kultur är dess myter och musik, och dessa förstärks av amerikanska filmer som fördjupar myten. Inavel är dock ett problem som du inte tog upp här.

Inget går upp emot att drömma sig bort från civilisationens orimliga krav genom filmerna. Tänker speciellt på filmen “Winter’s Bone”. Finns en del autentisk dokumentärmaterial om filmen som är väl värda att se.

Synd bara att du omedelbart bemöts med misstänkliggöranden av självutnämnda politiska kommissarier, som lever på att att politisera allt och alla samt tvångsmässigt hela tiden måste dela in människor i antingen för eller emot vänster? Sådan artiklar finns det 13 på ett dussin av här.

Detta då din artikel består av flera underliggande intressanta infallsvinklar, även om det krävs ett uns av bildning för att upptäcka dem. Ta bara en sådan sak att olika energikällor har olika demokratiska värden inbyggda i sin hantering. Kolbrytning var arbetskraftskrävande för ägarna. Därför spreds vinsten bland ett flertal människor. Energiutveckling ur oljan, kräver betydligt mindre arbetskraft och sett ur det perspektivet därför mindre demokratisk, då hanteringen enbart berikar toppen, på basens bekostnad. Bara en sådan sak. Sedan är naturligtvis vit kultur mer intressant att problematisera för mig som varande vit.

Jag har inget emot att själv på ålders höst bli en oberoende hillbilly, och som sådan bjuder jag gärna över dig på ett glas väl kyld egenbryggd Ale!

Skrot Nisse
Skrot Nisse
Gäst
27 september 2018 kl 12:42

Jag väntar på fortsättningen. Men kan redan nu kommentera vad som avses med dessa artiklar. Då vänstern ofta ser sig som både mera informerade och smartare än sina motståndare, så söker de ständigt efter data som kan bevisa detta. Detta är bara ytterligare ett försök att intala sig själv att man har rätt.
Det är lite märkligt att de som säger sig inte vilja dela upp människor i olika klasser, är precis de som gör det.
Det är ytterligare märkligare att vänstern som tidigare sagt sig stå för folket, arbetare, lågavlönade osv. Nu flyr från dessa grupper. Ett tydligt exempel på detta var Hillary när hon förklarade ett öppet avsky mot just arbetare och rednecks i sin valrörelse.

Det finns dock ett korn av sanning i texten. Ja, de må vara lågutbildade. Men det finns två stora men. Den första är att den högervåg som både USA och EU har sett, kommer inte främst från lågutbildade. Nej, den finns i hela samhället. Att republikanerna vann, beror främst på hemmafruar från medelklassen från hela USA. Det var dessa som röstade republikanskt. Det andra är att lågutbildade har en styrka som inte högutbildade har. Högutbildade, belästa och informerade. Det bygger hela sin världsbild kring berättelser och tankar.
Lågutbildade går mer mot vad de kan se i praktiken. De litar mindre på media och löften. Och trotts att vår media ständigt har artiklar som ska belysa Donald Trump i dålig dager. Så är det troligt att han kommer att bli återvald.
Orsaken är faktisk så enkel som att det han har lovat, nu också händer med USA. Jobben återkommer, ekonomin går bättre osv.

Jan Norberg
27 september 2018 kl 11:21

Tack för denna detaljerade information Kersti, men jag undrar lite över Vad du egentligen vill ha sagt med denna utmärkta information.

Vi kanske kan få en lite närmare beskrivning vad som är syftet med denna artikel, jag föreställer mig att ingen egentligen bara skriver detta utan ett syfte.

Ge oss åtminstone bakgrunden till att du kände behov av att berätta detta, eller är det någon annan som via dig vill sitt budskap förklarat och att detta kommer som en uppföljande artikel??

Jag väntar med spänning …..

Harriet Larsson
27 september 2018 kl 10:48

Konstigt med olika glasögon. När det gäller dåligt beteende och brottsliga gärningar av invandrare, då är etablissemangets förståelse med bortförklaringar gränslös, när samma beteende sker hos etniska svenskar då byts snabbt till andra glasögon med stort synfältsbortfall.
Vi som tidigt såg att en hög invandring/migration inte är förenligt med generös välfärd fick snabbt en white trash stämpel i pannan. Vi betecknades som en samling, globaliseringsrädda bakåtsträvare, lågutbildade var vi också, ja rent ut sagt dumma i huvudet. Men stämpelfärgen tycks avta i takt med att berikningen och lönsamheten minskat från utomeuropiska invandrare, då allt fler medborgare har drabbats av massinvandringens baksidor. Kanske är det dags för den korrekta eliten att åter byta glasögon, för att se white trash folkets utbredning?