Peter Gøtzsche kastas ut från Cochrane-samarbete

3
Peter Gøtzsche – Foto: Equalsthlm.se (RFHLstockholm.se)
Peter Gøtzsche – Foto: Equalsthlm.se (RFHLstockholm.se)

Chefen för det Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche, har blivit utesluten som medlem från det internationella Cochrane-samarbetet. Gøtzsche anser att det internationella Cochrane är toppstyrt samt att orsaken är kommersiella intressen och att det internationella samarbetet är dåligt. Kritik mot det här har lett till att Nordic Cochranes existens har hotats flera gånger, skriver han.

Text: Danska Sundhedspolitisk Tidskrift (redaktionen), “Peter Gøtzsche smidt ud af Cochrane-samarbejde” | Översättning: Madeleine Lidman 

´“Jag är ledsen att behöva berätta att jag har blivit utesluten som medlem i Cochrane-samarbetet.”

Det skriver professorn och chefen för Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche på Nordic Cochranes hemsida. 6 av 13 styrelsemedlemmar påstås stå bakom uteslutningen. Och enligt Gøtzsche har fyra andra medlemmar dragit sig tillbaka i protest mot beslutet.

Vad uteslutningen kommer att innebära för Nordic Cochrane Centers fortsatta arbete är oklart och det är också oklart vad det kommer att innebära för Peter Gøtzsche personligen.

Flera gånger har det varit en strid på kniven mellan det internationella Cochrane och Nordic Cochrane Center. Motsättningarna har eskalerats under de senaste månaderna. 7 juli skrev Peter Gøtzsche, Lars Jorgensen och Tom Jefferson från Nordic Cochrane Center en artikel i BMJ Evidence med det övergripande budskapet att en översyn av dokumentationen för HPV-vaccin, som Cochrane Collaboration släppte i maj i år, var ofullständig och partisk.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Wiman
Gäst
20 september 2018 kl 12:50

Ja Läkemedelsverket är nog ett av våra mest korrumperade verk. Jag undrar hur det kan kännas att arbeta på ett sådant ställe ?
När en man som Peter Götzsche blir utesluten ur Nordic Cochcrane Center så är det riktigt illa med den sammanslutningen. Att ha integritet i dagens samhälle straffar sig. Att förstå sammanhangen och handla efter dessa sammanhang och kunna se och förstå konsekvenserna av sitt och andras handlande verkar vara en väldigt sällsynt egenskap bland oerhört många personer i dagens värld. Och i dagens Sverige är dessa personer så illa sedda att man undrar “var kommer alla dessa idioter ifrån”? När kan man se en ljusning och denna mentala dimma försvinner? Kan alla människor köpas och hur långt är dessa köpta personer beredda att gå? När ska våra politiker upphöra med att vara landsförrädare och börja ta åtminstone ett uns av ansvar?

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
19 september 2018 kl 20:28

Bra skrivet Sten.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
19 september 2018 kl 19:04

Rockefeller “uppfann” “effektiv filantropi” nångon gång på 1930-talet vad jag förstår. Sedan dess har det växt. Jag får intrycket att allt från universitet till USAs kongress/senat delvis styrs med liknande metoder.
Någon som vet när Bill Gates började ge bidrag/skaffa sig inflytande i vad jag vet (då) världens första oberoende medicinforskningsinstitut? Metoden går ut på att ösa beröm och pengar så att nya byggnader och personal samtidigt suger bort det mesta. Då drar man i bromsen om man inte får det inflytande man planerat ifrån början. I början använder man även det nyköpta inflytandet för att få in “egna” nycklemän i den snabbt växande organisationen. Verkar nu som om åtminstone en av dessa nu på klassiskt Gökungemaner lyckats knuffa ut grundaren, Peter Goetsche, ur boet.
Man hoppas nu på att “Det oberoende” Cochrane Collaboration skall kunna sprida myten att “vaccin är nödvändigt” eller liknande till nytta för bl.a. Bill Gates.
Nyheten här idag är istället att Cochrane Collaboration nu är helt uppköpt och nästan (?) lika värdelös som läkemedelsbolagens egna reklammaterial som de kallar studier. Kommer man med namnet däremellan kunna övertyga hela stater om tvängsvaccinering? Då blir de givna “bidragen” försvinnande små.

Den dag i framtiden när läkemedelsverket blir fritt från sina svängdörrar till -industrin bör vi kunna rensa upp dagens träsk så att ett nytt läkemedel måste genomgå oberoende provning med alla provresultat offentliga för godkännande. En sådan ny regim ger helt enkelt en offert för att hyra ett oberoende forskningslag att testa läkemedlet. Sökrare läkemedel och färre om några Vioxxskandaler, om några, i så fall gissar jag
Och då kanske vi även kan få se hela statistikin på vilka som ändå blir sjuka efter vaccination.
Kom cervical cancerökningen sedan 2010 hos unga flickor bland de HPV vaccinerade eller bland de som ej vaccinerades? Totala storlek av narkolepsi?