Peter Gøtzsche kastas ut från Cochrane-samarbete

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 september 2018
- NewsVoice redaktion
Peter Gøtzsche – Foto: Equalsthlm.se (RFHLstockholm.se)
Peter Gøtzsche – Foto: Equalsthlm.se (RFHLstockholm.se)
Peter Gøtzsche – Foto: Equalsthlm.se (RFHLstockholm.se)

Chefen för det Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche, har blivit utesluten som medlem från det internationella Cochrane-samarbetet. Gøtzsche anser att det internationella Cochrane är toppstyrt samt att orsaken är kommersiella intressen och att det internationella samarbetet är dåligt. Kritik mot det här har lett till att Nordic Cochranes existens har hotats flera gånger, skriver han.

Text: Danska Sundhedspolitisk Tidskrift (redaktionen), “Peter Gøtzsche smidt ud af Cochrane-samarbejde” | Översättning: Madeleine Lidman 

´“Jag är ledsen att behöva berätta att jag har blivit utesluten som medlem i Cochrane-samarbetet.”

Det skriver professorn och chefen för Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche på Nordic Cochranes hemsida. 6 av 13 styrelsemedlemmar påstås stå bakom uteslutningen. Och enligt Gøtzsche har fyra andra medlemmar dragit sig tillbaka i protest mot beslutet.

Vad uteslutningen kommer att innebära för Nordic Cochrane Centers fortsatta arbete är oklart och det är också oklart vad det kommer att innebära för Peter Gøtzsche personligen.

Flera gånger har det varit en strid på kniven mellan det internationella Cochrane och Nordic Cochrane Center. Motsättningarna har eskalerats under de senaste månaderna. 7 juli skrev Peter Gøtzsche, Lars Jorgensen och Tom Jefferson från Nordic Cochrane Center en artikel i BMJ Evidence med det övergripande budskapet att en översyn av dokumentationen för HPV-vaccin, som Cochrane Collaboration släppte i maj i år, var ofullständig och partisk.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq