Rapporter om valfusk och nedrivna valaffischer i landet

publicerad 9 september 2018
Läsarbild - Nya Dagbladet
Läsarbild - Nya Dagbladet
Läsarbild – Nya Dagbladet

Under söndag har det inrapporterats om valfusk runt om i landet, skriver Nya Dagbladet som ger exempel på att framförallt högerpartier får särskild hantering i vallokalerna. NewsVoice konstaterar att både Liberalerna och och SD fått sin valaffischer nedrivna under de senaste nätterna i Stockholm. I Vällingby  existerar nästan inte alls SD:s valaffischer sedan flera dagar.

Text: Nya Dagbladet

En läsare tipsade [Nya Dagbladet] om att valsedlar för Sverigedemokraterna helt saknades i vallokalen på Maltesholmsskolan i Hässelby Strand. Övriga partiers valsedlar låg orörda.

I vallokalen vid kommunhuset i Märsta kommun uppmanades röstdeltagare att inte klistra igen kuverten. Att kuverten är slutna fungerar som ett skydd så att inte valsedlar skall försvinna eller kunna bytas ut fram tills att de sprättas upp och räknas när valet är avslutat.

I förtidsröstningslokalen på biblioteket i Åmål tipsar en läsare om att valförrättarna prickat av valdeltagarlistan med tunna streck av en blyertspenna trots att detta skall göras med en kulspetspenna eller motsvarande.

ArcanumSkolan 2024

I vallokalen i Smedby skola i Hedemora kommun försökte en valförrättare först avvisa en partifunktionär ifrån Alternativ för Sverige som ville placera ut valsedlar för partiet. Valförrättaren ändrade sig sedan efter diskussion och påtryckning. Samma situation uppstod i vallokalen vid kulturhuset Svanen i Borlänge kommun där valsedlar motvilligt placerades ut efter en längre tid diskussion och ifrågasättande.

När vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg öppnade fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar där, rapporterar SVT [vänstern]. Först efter att funktionärerna kontaktats placerades de ut.

I Stenhagens vallokal i Uppsala kommun fick inte en partifunktionär för Nordiska motståndsrörelsen placera ut valsedlar i valsedelsstället. Istället omhändertogs valsedlarna som skulle placeras ut “senare”.

I Växjö kommun har Sverigedemokraternas valsedlar täckts över av andra partiers valsedlar i två av kommunens vallokaler enligt uppgifter ifrån väljare i kommunen.

Viktigt att rapportera om valfusk

Har du upptäckt att det saknas valsedlar för ett parti vars valsedlar du vet skall finnas på plats? Underrätta då omedelbart valförrättarna på plats i vallokalen och dokumentera genom att fotografera valsedelsstället. Kontakta också valnämnden i din kommun som skall hålla öppet under söndagen (numret finner du på ditt röstkort). Ser du någon stjäla valsedlar eller utföra annat sabotage eller valfusk kontakta då polisen på 114 14.

Utöver polisen bör man också dokumentera och rapportera valfusk till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE, som i år kommer för att övervaka det svenska valet. OSSE går att nå på adressen pm@osce.org (författa mejlet på engelska).

För mer information om hur du som medborgare kan motverka valfusk på valdagen och annat matnyttig information läs Nya Dagbladets artikel Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: valfusk
 • Den 9 september 2018 kl. 23:58 var totalt antal ogiltiga röster i riksdagsvalet: 77 155 stycken. Säg när alla är räknade ca 77 200. Undra vad som stod på dessa valsedlar?

  • Eftersom att man tagit bort valsedlarne för flera partier på många vallokaler, bl.a. för SD och Afs så har nog många skrivit på en blank valsedel bara förkortningarna såsom just SD och Afs. Alla dessa valsedlar kommer ju att betraktas som ogiltiga, då man måste skriva ut hela partinamnet.

   Här kan vi nog finna förklaringen till förskjutningen av valresultatet i förhållande till opinionsundersökningarna = valfusk, bedrägeri…

  • Dessa ogiltiga röster skall nog ses som ett partiellt valfusk från icke helt objektiva valförrättare.

   För dem finns inget som heter hederlighet eller respekt för olika åsikter, sådan är socialismen.

 • Kan uppge att där vi röstade gick det någorlunda städat till. Alla partiernas valsedlar fanns på plats; dock väldigt, väldigt få SD-valsedlar samt försvinnande få tomma valsedlar. Det saknades till exempel valsedlar för SD vad gäller lasting- samt kommunalval. Det är ju beklämmande, då SD-väljare måste skriva ut partiets namn på tomma valsedlar; och vad händer när dessa tomma valsedlar tar slut? Inte bra! Vänsterns, FI samt S och alliansens valsedlar fanns det massor av. Antagligen var det vänstersympatisörer som saboterade, som vanligt. Vem är förvånad?

  • Bäste Ale, du berör bara toppen av isberget!!!

   Vi “lider” av föreställningen om att det finns nåt som heter moral och heder i bland vänsterns företrädare, snälla kom ut ur den föreställningen.

   Den typiske vänsterlojale valövervakaren har med stor sannolikhet sin utkomst från någon skattefinansierad myndighetsroll (Deep State). Som om det skulle vara nån slags merit att vara offentliganställd när vi alla vet var dessa “överlöpare” egentligen har sina personliga partisympatier.

   Men valfusk, det har vi minsann inte i Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *