Ryssland har starka bevis för att en ny falsk kemattack iscensätts i Syrien

publicerad 12 september 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Montage: NewsVoice. Foto från Jisr Shugur av Bertramz. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Bild: NewsVoice. En lokal marknad i Jisr ash Shugur.

Ryska försvarsministeriet har meddelat den engelskspråkiga kanalen RT att preparerat pressmaterial inom kort distribueras till västmedier som bevis för ytterligare en kemvapenattack mot det syriska folket. Allt är dock falsk propaganda för att försvara en ny västlig militär attack mot Assad och Damaskus, uppger ryska MoD via RT

Pressmaterialet ska bestå av foton och videos som sägs "bevisa" en attack mot befolkningen i Idlib, en provins som utgör terrornätverkens sista utpost i Syrien.

Här har samlats flera grupperingar av terrorgrupper inklusive de ökända Vita hjälmarna, en stuntgrupp som arbetar i nära samarbete med terroristerna, anser både utländska bedömare och källor inom Syrien som stödjer Assad.

Samma bedömare anser att den västliga koalitionen tillsammans med Saudi länge har understött terrorgrupperingarna så att de i formen av proxystyrkor ska bekämpa regeringen i Damaskus.

Om dessa uppgifter stämmer utgör Idlib Västkoalitionens sista desperata försök att störta Assad och att det kan ske genom en ny falsk kemvapenattack mot en värnlös befolkning, något som den ryska militären och underrättelsetjänsten vid sidan av den syriska regeringen varnat för under flera veckor.

Syrien befarar att denna gång kommer Väst under ledning av Washington krossa regeringen i Damaskus med målet att ta över landet för att kunna bygga pipelines för olja och gas, ta över oljekällor och placera ut nya, främst amerikanska, militärbaser enligt samma strategi som skett i andra länder som Afghanistan, Irak och Libyen.

Informationen om en förestående falsk kemvapenattack kommer från Russian Center for Syrian Reconciliation (RCSR). Organisationen säger sig ha samlat bevis genom individer inom den lokala befolkningen i Jisr ash-Shugur (även stavat Jisr al-Shughour), en stad i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.

RCSR hävdar att en islamistisk grupp redan fått behållare med kloringas ("bevis") som ska användas mot befolkningen och att de vita hjälmarna ska försöka "rädda" de som förgiftats.

Om dessa uppgifter stämmer ska alltså äkta kloringas användas för annars kan det inte skapas en "false flag" (red anm).

"The Russian military said the footage would include scenes of White Helmets operatives treating supposed victims of an apparent barrel bomb chemical weapon attack by Damascus."

USA har redan utfärdat varningar om att befolkningen i provinsen Idlib gasas kommer USA att besvara med en attack och att Damaskus ska hållas ansvarigt.

RT skriver att den ryska ambassadören Vassily Nebenzya påpekat att Assad-regimen inte har kemvapen överhuvudtaget och att en eventuell falsk attack kommer att gynna terroristerna i landet som då får fortsatt support från Väst.

Text: Torbjörn Sassersson

Idlib, Syria - Google Maps
Idlib, Syria - Google Maps