Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Svartaronia kan hjälpa mot hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och Alzheimers

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2018
- NewsVoice redaktion
Aronia melanocarpa, svart aronia. Foto: Michael Jeltsch. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Aronia melanocarpa, svart aronia.

Många går förbi svartaronia utan att veta att bären är ätliga, mycket näringsrika och dessutom medicinska. Det handlar om riktiga superbär som du till och med kan finna i dina egna hemmakvarter om du bor i ett villaområde, där växten ofta förekommer som prydnadsbuske eller häck.

Text: Birthe Storaker

Aronia som är rik på både anthocyanin och proanthocyanidin, har fått ökad uppmärksamhet för sin potentiella roll vid bekämpandet av kroniska sjukdomar från hjärtsjukdomar och cancer till diabetes och Alzheimers sjukdom.

Aronia dyrkas som prydnadsväxt i både Norge och Sverige, antingen som solitär buske eller som häck. Aronia härstammar från Nordamerika dä den användes både som mat och medicinsk växt av indianerna. Arten togs till Europa under 1800-talet med de första plantagerna anlades först i Polen på 1980-talet.

Svartaronians bär innehåller mycket pektiner vilket innebär att sylt och gelé kan bli mycket styv. De har högst innehåll av antioxidanter (13,5 umol/100 g) av alla bärtyper som odlas i Norge och halten är nästan dubbelt så hög som för blåbär (7,1-8,6 umol/100 g).

Bären rankas som “superbär” bla eftersom de har mycket högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity), som används för att kunna jämföra antioxidantkapaciteten i matvaror och kosttillskott. Svartaronia har ett ORAC-värde på 15,820 medan blåbär ligger på 6,520.

Läs mer i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Svartaronia