Autism kan framgångsrikt behandlas med kosten

2
289
Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier- Foto: Arnt-Olav Enger
Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier- Foto: Arnt-Olav Enger

Läkaren Geir Flatabø har gedigen kunskap och erfarenhet av välfungerande behandlingsformer för personer med autism. Han har därför tagit fram en kurs för dem som vill dyka djupare in i detta omfattande tema.

Text: Arnt Olav Enger, “Autisme kan behandles med kosthold” | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Flatabø har lång erfarenhet av sjukdomar som traditionellt sett inte hör till den “autoimmuna gruppen”, däribland autism. Fritt Hälsoval tilldelade Flatabø det årliga Brobyggarpriset 2017 för hans viktiga arbete med denna patientgrupp. Fritt Hälsoval grundade sitt beslut på följande:

“Hans auktorisation som läkare inskränktes av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för ett år sedan, eftersom han har använt metoder som inte är godkända i den norska sjukvården. Metoderna är baserade på utländsk forskning, sedan har Med. Dr. Karl Reichelt bevisat samma orsakssamband med autism, ADHD och psykoser, nämligen att vissa människor får en berusningseffekt av gluten, mjölkprotein (kasein) och socker.

 

Den banbrytande forskaren Karl Ludvig Reichelt (1933-2016) etablerade ny kunskap på hur bland annat barn reagerade på mat då de fick autismliknande symtom. Karl Ludvig Reichelt har forskat i åratal på mag- och tarmproblem. Genom det här banbrytande arbetet kom han fram till hur det är möjligt att hitta orsaken till olika mentala tillstånd, bland annat autism hos barn.

“De opiumliknande peptiderna som finns i vissa livsmedelsproteiner har den effekten att hjärnan blir överstimulerad”, sa han i en intervju med TV Helse 2015.

Genom kosten påverkar vi våra tarmbakterier. Det är många och de har sin bestämda plats och funktion i tarmsystemet.

Tore Midtvedt - Pressfoto
Tore Midtvedt – Pressfoto: Researchgate.net

“Varje bakterie har sitt favoritställe”, säger professor Tore Midtvedt, vid Karolinska Institutet i Stockholm.

“Autism ökar i världen, säger professor Tore Midtvedt. – Vi kan i högsta grad påverka detta genom kosten, men om det blir en vedertagen sanning att du kan påverka autism så har vi ett samhällsekonomiskt problem”, fortsätter han.

“Vad maten bryts ner till har också sin fysiologiska roll”, säger Midtvedt.

Professorn nämner propionsyra, ett konserveringsmedel som används väldigt mycket i maten i västvärlden. Propionsyra har ett antal hälsoeffekter, men det viktigaste är den effekt som medlet har i kontakt med hjärnan. Forskning har visat att propionsyra ger autism på bland annat hos råttor.

Text: Arnt Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Iona Lorentzen
Iona Lorentzen
Gäst
30 september 2018 kl 23:06

Var kan jag få information om utbildningen?

JohnnyD
Johnny
1 oktober 2018 kl 14:33

Dagens onaturliga kost orsakar många sjukdomar, speciellt de snabba kolhydraterna (socker, bröd, pasta, flingor, etc). Färsk frukt, färska grönsaker och stekta proteiner i smör och olivolja i salladen samt rent vatten och inget annat är rena rama hälsokuren.