Kampen mot vitaminer och kosttillskott – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 30

publicerad 1 september 2018
- Mike Blixt
Atlet tränar bodybuilding - Crestock.com

DEBATT. Mike Blixt ifrågasätter att det från vissa parter i samhället bedrivs ett krig mot vitaminer och kosttillskott trots att elitidrottare hävdar att dessa kan vara avgörande för deras framgångar och trots att ett enkelt blodprov visar om din kost ger dig alla de vitaminer du behöver. Texten är hämtad ur boken Babylon.

Mike Blixt om kosttillskott
Mike Blixt, pressfoto

“Det räcker med husmanskost så får du i dig allt du behöver”. En gammal utbredd sanning som ofta används av människor som anser att vitamintillskott inte behövs. Men begreppet “husmanskost” är idag ett väldigt luddigt begrepp som inte ens existerar längre och majoriteten av befolkningen äter mat som innehåller på tok för lite näringsämnen, vilket leder till brister i olika former som vi inte är medvetna om.

Även om vi tror att vi äter rikliga mängder grönsaker är näringsinnehållet i dessa för lågt tack vare att industrin skördar grönsakerna för tidigt i kombination med konstgödsling som inte ger marken det näringsinnehåll den behöver för att producera näringsrika grönsaker. Det handlar alltså oftast om dolda näringsbrister som inte alls har någon påverkan på kroppen direkt men som har mycket stora negativa effekter på lång sikt.

Eftersom bristerna är vanliga och utbredda, är det få som vet hur det ska kännas i kroppen när den får i sig optimalt med näringsämnen. Några som ofta vittnar om detta är elitidrottsmän som som fått hjälp av experter med att optimera näringsintaget. Flera berättar om att det har varit direkt avgörande för deras framgångar.

Kosttillskott och RDI

Läkemedelsindustrin vill naturligtvis inte att vi ska vandra runt och vara helt utan brister eftersom det skulle leda till att många människor skulle vara betydligt friskare än de är idag och kommer därför ständigt påvisa att vitamintillskott inte alls behövs. Som vanligt förpackar de information som om det vore forskning och ser till att allmänheten köper budskapet. Eller så bedriver de forskning med ett på förhand bestämt utfall, vilket lett till att vi idag lever i ett samhälle där vi kan ge våra barn socker och allehanda e-ämnen flera gånger varje dag utan att någon varken bryr sig eller reagerar.

ArcanumSkolan 2024

Men om en förälder väljer att ge sina barn vitamintillskott i någon form, blir det ett jäkla liv:

“Det står på förpackningen att man inte ska ge det till barn under 12 år och Livsmedelsverket säger samma sak. Om ditt barn får det där vitamintillskottet har det fått i sig flera hundra gånger RDI (rekommenderat dagligt intag)”.

Sinnessjukt är bara förnamnet.

Majoriteten är omedvetna om att RDI bara rekommenderar minimala nivåer för att förebygga akuta näringsbrister, och inte för att förebygga sjukdom och behålla optimal hälsa. RDI användes initialt för att soldater skulle förhindra akut brist på näringsämnen och 1946 infördes begreppet för befolkningen. Samma modell som lanserades 1946 är alltså den modellen Livsmedelsverket använder idag när de ska tala om för oss hur mycket vitaminer vi bör äta.

Nyare forskning rekommenderar naturligtvis betydlig högre doser av vitaminer och mineraler än vad som idag rekommenderas, men denna forskning presenteras inte för allmänheten via våra statliga organisationer. Den får man leta fram själv på nätet. Inte heller är risken för att överdosera vitaminer stor eller särskilt sannolik som läkemedelsbolagen brukar hävda.


Att välja att fokusera och föra en debatt kring att det potentiellt kan vara skadligt med överdosering av vitaminer är ett väldigt effektivt sätt att skrämma medborgare och samtidigt leda bort fokus från sin egna verksamhet.


Blodprov visar om du saknar vitaminer

Tack vare företag som låter privatpersoner ta blodprov och mycket snabbt och enkelt själva kan se hur kroppens nivåer av vitaminer och mineraler faktiskt ser ut, har det skapat en helt ny förståelse och möjlighet för att vi kan påverka vårt välmående.

Svart på vitt får vi se att vi har brister, som enkelt rättas till med olika former av tillskott…som alltså inte behövs enligt Livsmedelsverket. Vi kan sedan äta vitamintillskott för att därefter ta ännu ett blodprov och att konstatera att bristerna är borta.

Självklart finns det företag som säljer tillskott som inte alls tas upp av våra kroppar. Olika vitaminer och mineraler tas upp på olika sätt och det är en djungel att sätta sig in i alla dessa.


Billiga multivitaminer som påstås täcka kroppens alla behov av vitaminer och mineraler i en liten tablett, är i regel omöjlig att tillverka och är därför ofta direkta lögner från företagen som säljer dem.


Förbjudet att behandla cancer med C-vitamininjektion

Sverige är ett av de länder där intravenösa vitamininjektioner är kvalificerat som kvacksalveri och som därför är förbjudet. Den största delen av världen ser dock annorlunda på det hela och det räcker med att åka över till Danmark för att få möjligheten att exempelvis injicera C-vitamin i extremt höga doser, bland annat som cancerbehandling.

Läser vi vad forskningen faktiskt säger om detta, förstår man varför Läkemedelsindustrin förordar förbud i Sverige, eftersom det skulle leda till enormt stora ekonomiska förluster om människor valde detta framför deras mediciner.

Om vi skulle ha perfekt balans i våra intag av vitaminer och mineraler skulle det leda till att vi skulle vandra runt utan brister vilket i sin tur leder till friskare befolkning och minskad försäljning av läkemedel. Men som vi ofta kan konstatera, går företagens vinster och ekonomisk tillväxt före människan.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det handlar ju också om att sjukvården använder förlegade metoder när de ska ta reda på vilka brister vi har. Varför anammar de inte nya metoder som alternativa forskare tagit fram? Vi vet att det är för att läkemedelsbolagen ska ha kvar sin marknad men jag är så förbluffad över alla dessa människor som arbetar inom vården och inte inser hur fel de gör.
  I artikeln talar man om idrottsmän men faktum är demenssjukdomar beror också på att vi har näringsbrister. Jag var “god man” åt en kvinna 73 år som förlorade sitt närminne. Jag var inte officiellt “god man” och Norrtälje kommun manövrerade bort mig. Tingsrätten gick på kommunens önskan och valde en okänd “god man” till kvinnan. En tid bodde hon på ett boende i Rimbo och det var när hon kom dit som de förbjöd mig att närvara vid doktorsbesök. De tog bort de naturliga näringstillskotten. De ville inte behandla henne med Aquatone. Det är ett enkelt hjälpmedel som med frekvenser stimulerar lymfsystemet, blodomloppet, renar levern och njurarna mm. Den har blivit presenterad på KI. Nu ligger kvinnan isolerad i sin lägenhet tre trappor upp. Hon ligger på en madrass som man lagt på en bäddsoffa. Ingen sådan där madrass med luft som avlastar och som hon fick ha på Birgittagården i Rimbo. Hon bara ligger hela dagarna och får ingen som helst stimulans. Man göder upp henne på saft och kaffebröd så hon blir fet men musklerna byggs inte upp och hon är mycket muskelsvag. Hon vägde 32 kg när hon var som sjukast. De har igen satt in medicinen som hon får eksem av. Man tycker att de skulle vara intresserade av varje halmstrå som kan betyda hjälp för deras patienter. Det här är vanliga människor som så att säga arbetar på golvet. Den hemhjälp som kommunen bestämde först räckte inte till och jag som krävde mer tystades. Det är dags att ta av silkesvantarna och i stället ta fram sådant här agerande i ljuset. Jag tycker att vi som vill ha hälsofrihet är alldeles för snälla.

 • Tja du Östein, allt är relativt.

  Ett hampa parti hade sett till att inget tillstånd krävs för att odla industri hampa. Trist att bli kriminell för man vill odla till sin smoothie, eller foder till hönsen.

  Samma parti hade skyndat på utvecklingen av hampa industrin, som idag är kraftigt hämmad.

  Hampa har 30,000 användningsområden, tex

  Mat
  Plast komposit
  Betong
  Bränsle
  Textil
  Cellulosa
  Medicin

  Etc etc

  En stor fet industri behövs alltså startas igång, men det är lång väg dit eftersom det hotar många andra industrier och läkemedel i mångmiljardklassen.

  • Jag kan gilla din idé. Men att satsa på ett parti som har detta som sin huvupunkt är väl ändå ganska snäv syn på vad som är viktigast i kommande val.

   Ett sådant parti kommer ju definitivt inte in i riksdagen…… eller hur.

 • Mycket viktig artikel, tack!

  Detta är val på riktigt. Det andra som alla fokuserar på just nu, är en fars.

  Starta hampa partiet Mike.

  Utropstecken etc…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *