Angela Merkel och Stefan Löfven misslyckas kapitalt i politiken

publicerad 29 oktober 2018
- av Nya Dagbladet
Angela Merkel. Foto: Sven Mandel, CC BY SA 4.0. Stefan Löfven. Pressfoto: Socialdemokraterna. Montage: NewsVoice.se

NYA DAGBLADET. Enligt uppgifter kommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel att inte ställa upp för omval som partiledare för kristdemokratiska CDU och Stefan Löfven kommer i nuläget inte att inleda någon regeringsbildning efter att han misslyckats med sonderingsuppdraget från talmannen, enligt källor till Ekot.

Enligt Deutsche Welle kommer Merkel inte att ställa upp för omval som partiledare för CDU. Partiet har dragits med en rad svaga resultat i flera delstater den senaste tiden.

Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler sedan 2005 och partiledare för CDU sedan 2000, skriver Nya Dagbladet.

För två veckor sedan fick Stefan Löfven som Socialdemokraternas partiledare i uppdrag av talman Andreas Norlén att sondera terrängen för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Under måndagen, 14 dagar efter uppdraget, ska Löfven meddela att han i nuläget inte ser någon möjlighet för att bilda en regering som leds av Socialdemokraterna, rapporterar källor som Ekot talat med

Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fått ett sonderingsuppdrag av talmannen och lyckades inte heller presentera ett regeringsförslag som skulle tolereras av riksdagen. Det spekuleras nu i om Centerpartiets Annie Lööf kommer att få nästa sonderingsuppdrag av talmannen, eller om turen går över till Kristersson igen.

Det har nu gått 50 dagar sedan riksdagsvalet och ännu har ingen statsministerkandidat föreslagits för riksdagen. För att det ska hållas ett nyval måste fyra statsministerkandidater röstas ner av riksdagen, skriver Nya Dagbladet.