Seriekopplade väckarklockor från fotändan av sängen ut i korridoren, som en efter en börjar låta, skramla och ringa med fem minuters mellanrum från klockan 06:30 tills den sista terroristen sätter i den verkliga stöten klockan 07:00. Oljudet går igenom märg och ben till B-människan kapitulerar. Varje dag är som en måndagsmorgon.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige | Bild ovan: Sovande man i Mumbay, Indien. Foto: Reiner Knudsen. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

B-människorna går omkring i dvala långt in på förmiddagen, medan A-människorna studsar upp ur sängen när tuppen gal och hinner med att både duscha och läsa tidningen innan de är på jobbet pigga och alerta som vanligt. Skillnaderna är stora. Båda är trevliga sorters människor, men de bor på varsin planet.

Sömnforskaren och professorn vid Universitetet i Bergen i Norge, Ståle Pallesen, har mycket empati för B-människorna. Kanske inte så konstigt. Han är ju en själv.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

3 KOMMENTARER

 1. Trevligt.
  Jag menar att dessa tankar nu även nått Sverige eller kanske rättare NV.
  För många år sedan var jag på ett föredrag i Köpenhamn om dessa märkliga
  A o B människorna och hur dessa lever på olika planeter.
  I mitt fall kunde föreläsaren konstatera att jag förmodligen har ett biologiskt normaldygn som
  ligger på 27-29 timmar.
  Inte så ofta som jag ligger i fas med A-människorna.

  I Danmark försöker man utnyttja denna skillnad på olika sätt.
  Bland annat ser man gärna att B-människorna tar kvälls/natt-pass i olika förvaltningar o verksamheter.

  LeifB

 2. Efter att ha levt som en A-människa i stort sett hela livet, så vill jag nog nu betrakta mig som en B-människa. Vilket känns helt underbart 🙂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here