Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bingospel genom historien: intressanta fakta

publicerad 2 oktober 2018
- Underhållning @NewsVoice
Loving couple - Foto: Magyar. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Loving couple - Foto: Magyar.

Bingospel är ett otroligt populärt spel och har funnits väldigt länge. De första bingospelen anses härstamma från någon gång på 1500-talet. Men det var först mycket senare som spelet blev så stort som det är idag. I den här artikeln kommer vi att gå igenom en del intressant fakta om bingo och hur det har utvecklats genom åren.

Bild överst: Ön Zakynthos anses vara en av de vackraste öarna i Grekland. Med en bingovinst kan du enkelt köpa resan. Foto: Máté Markovics. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Spelets ursprung och popularitet

Bingo är idag ett spel som går att spela över hela världen. Det förekommer också i många olika former beroende på land och hur man själv föredrar att spela det.

Man misstänker att spelet har ett gammalt ursprung och har utvecklats annorlunda i olika länder och regioner. I många länder är det fortfarande populärt att spela bingo i så kallade bingohallar. Det är den mer klassiska varianten av spelet och är framförallt populärt bland äldre. Men det är inte alla som har möjligheten att spela på fysiska platser.

Som tur är så har spelet utvecklats en hel del och med det, har det blivit möjligt att spela bingo på nätet med bland annat sajter som Bingo.com. På sådana sajter har du möjlighet att spela på webben och kan då spela med andra, antingen i Sverige eller i andra länder.

Med det har också spelet utvecklats, det finns idag många olika varianter av spelet och det finns goda möjligheter att få variation i sitt spelande.

Fördelar med bingo

Det finns många intressanta små detaljer om Bingo. Det har till exempel visats i studier att spelet kan hjälpa till att minska stress. Bingo är däremot inte unikt med det, utan många spel kan faktiskt hjälpa dig att minska på stressen från vardagen.

En annan intressant detalj är att spelet har visat sig öka kognitiva förmågor. Man vet ännu inte allt om hur spelet kan påverka ens hälsa positivt. Men man har kommit fram till att det finns en del fördelar i att man måste sig uppmärksam på vilka nummer som antingen ropas upp eller visas på skärmen. Det håller ens hjärna aktiv och kan markant bidra till ens kognitiva förmåga.

Ens hälsa kan också ytterligare bidra till ens psykiska hälsa på grund av den sociala aspekten. Det är dock främst sant för den som spelar i bingohallar, där man pratar och umgås med andra. Men även att chatta med varandra när man spelar på nätet, kan hjälpa till att bidra till en bättre psykisk hälsa.

Bingo är ganska nytt i Sverige

Bingo har som sagt anor från 1500-talet. Men faktum är att spelet är väldigt nytt i Sverige jämfört med det. Det kan ha förekommit i mindre former men det var först år 1961 som det första bingospelet anordnades. Efter det blev det dock först populärt när det började sändas på TV, i form av Bingolotto.

Roliga fakta om bingo

Bingo har en hel del fakta som faktiskt är intressant och rolig. Visste du till exempel att favoritfärgen för att markera sin bingobricka är lila? För den som spelat Bingolotto här i Sverige kanske det låter som en självklarhet, men det gäller faktiskt i andra länder också. Folk associerar helt enkelt färgen lila med bingo, då är det också naturligt att man använder den färgen för att dutta eller markera sin bricka.

Bingo spelades redan på 1500-talet i Italien, då i form av ett lotteri. Efter det gick spelet vidare till Frankrike, där det kallas för Le Lotto. Intressant nog så var det först år 1778 som spelet kom till fransmännen. Det blev dock minst lika populärt där som det var i Italien. Det spelas även än idag i landet.

Bingospel och välgörenhet

Spelet är också det spel som är mest populärt inom välgörenhet. Idag med TV- och dataspel så kanske det kommer att förändras, inte minst med alla turneringar inom den marknaden. Men bland alla de landbaserade spelen så är det Bingo som man föredrar att använda sig av för att ordna olika välgörenhetsevenemang.

Ofta fungerar dessa som så att man samlar in en massa saker att lotta ut som priser. Folk betalar en liten summa för att få delta, och pengarna går sedan till välgörenhet. Det som lockar folk här är att det ofta förekomma intressanta priser som folk gärna vill ha. Det är då inte svårt att locka ett stort antal spelare. Självklart brukar detta handla om mer lokala evenemang, men det dröjer nog inte länge förens vi börjar se internetbaserad bingovälgörenhet.

Största vinsten i Sverige

Självklart är vinsterna i spelet spännande. Det är dock värt att nämna att det sällan är huvudanledningen till att någon börjar spela Bingo. Det finns trots allt många spel som är mycket mer lukrativa för den som endast bryr sig om pengar. Det betyder dock inte att spelet på något vis är utan vinstchanser.

Men digitala spel är inte alltid specifikt för vinst, utan handlar ofta om nöjet. Spelar man spel på nätet, som bingo eller till exempel korsord på Kryss.se, så är det sällan man gör det för vinst. För att vinna stora summor vänder sig istället många till nätcasinos och liknande.

Har du någonsin spelat Bingolotto så vet du onekligen hur otroligt stora vinster man kan få. Det finns ofta en miljonvinst på lotten, dyra bilar, resor och så vidare. Det är därför kanske inte jättechockerande att en av de största vinsterna här i Sverige inom Bingo kommer från just det kända TV-programmet.

Det var en summa på hela 31,5 miljoner kronor som en kvinna vann år 2003. Det är den största vinsten som någonsin deklarerats officiellt här i Sverige. Så det är klart, det kan finnas ännu större vinster där ute. Spelar man på bingosajter så finns det ofta en del vinster att hämta, men det är sällan de når upp till sådana höga summor.

Slutord om bingospel

Det finns många goda skäl till att spela Bingo. Det är uppenbart att det finns många mycket bättre spel om man bara vill ha vinster. Är man däremot ute efter en balans där det finns både spännande vinster men också mycket nöje, ja då kan det här vara det perfekta spelet för dig. Det finns också många sätt att spela det på. Du kan såklart spela på bingohallar om du har en i närheten. Det finns en hel del i landet och de är ganska aktiva. Även idrottsklubbar anordnar bingoevenemang då och då.

Text: Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Bingospel