Facebook fortsätter att stänga av oönskade röster på nätet

publicerad 19 oktober 2018
- Torbjörn Sassersson red.
The Facebook "purge" - Foto: ID 27707.Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
The Facebook "purge" - Foto: ID 27707.Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
The Facebook “purge” – Foto: ID 27707.Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

FACEBOOK “PURGE”. Facebook fortsätter en omfattande rensning av sidor på sin globala plattform. Det rapporteras om 800 Facebook-sidor, både falska och äkta, med miljontals följare som tagits ned. Kritiker menar att Facebook inte bara stänger falska konton utan även konton med oönskat innehåll som drivs av samhällsengagerade personer som inte begår regelbrott.

Facebook har till och med ändrat sina algoritmer så att Facebook-sidor som postar “för många” nyhetslänkar stängs av. Både vänstern och högern drabbas på samma sätt, skriver RT, som nämner vänstersidorna “AntiMedia” (2,1 miljoner följare) “Free Thought Project” (3,1 miljoner följare). Efter att “AntiMedia” klagade på Twitter stängdes även deras Twitter-kanal ned.

Andra kända grupper som stängdes på Facebook var “Press For Truth”, “Right Wing News” (3,1 miljoner följare), “Nation In Distress” (över 3 miljoner följare). Hit hör även RT:s amerikanska korrespondent Rachel Blevins som fick sin Facebook-sida stängd. Ytterligare stängda kanaler är “Filming Cops”, “Cop Block”, “Cop Logic”, “Policing the Police” med flera rapporterar RT.

“Journalist Glenn Greenwald hit out at those on the left who cheered Facebook and Twitter’s coordinated ‘deplatforming’ of right-wing conspiracy theorist Alex Jones in August. ’Those who demanded Facebook & other Silicon Valley giants censor political content…are finding that content that they themselves support & like end up being repressed,’ he wrote.’That’s what has happened to every censorship advocate in history.’” – RT

RT skriver att stängningarna av oönskade röster på Facebook kan kopplas till att den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council i augusti annonserade att de gick in i partnerskap med Facebook som faktacheckande partner. Rollen är enligt dem att utgöra “eyes and ears” för Facebook för att säkerställa “demokrati”. Efter det noterade många så kallade “antietablissemangskonton” en skarp nedgång i antalet sociala interaktioner på sina Facebook-sidor, vilket betyder att Facebook kan styra hur mycket en viss Facebook-sida exponeras.

RT nämner att 100-tals konton stängdes efter att cybersäkerhetsföretaget FireEye hävdat att dessa konton kunde kopplas till Iran. Även det politiska undersökningsföretaget Cambridge Analytica var inblandat i rensandet av Facebook efter att företaget identifierat Trump-anhängare genom att undersöka offentligt tillgängliga användardata.

Tydligt är att Facebook och även andra sociala nättjänstjättar i allt högre grad samarbetar med olika företag för att städa.

Sverige följer trenden i USA

Statsråd Peter Eriksson
Peter Eriksson på är
Bostadsminister och Digitaliseringsminister – Pressfoto: Regeringen

Sverige ligger knappast efter USA i utvecklingen. I augusti 2018 meddelade Regeringen att de upprättat en direkt hotline till Facebook för att kunna radera ”orimliga saker” och ”problematiska kampanjer”. Infrastrukturministern Peter Eriksson (Mp) berättade om samarbetet i en intervju på Sveriges Radio P1. Eriksson hyllade internetföretagens samarbetsvilja samtidigt som allt fler fler oppositionella stängs av från sociala medier, skriver Samhällsnytt.

Radioinslaget visar att Facebook lovat Regeringen att upprätta en direkt hotline som även omfattar myndigheten MSB och de politiska partierna: “för att vi [politikerna] ska kunna reagera och säga ifrån när vi tycker att det händer saker som vi tycker är problematiska”, heter det.

“Ett resultat av regeringen möte med internetjättarna i april blev att Google ströp reklamintäkter för Samhällsnytt på grund av ”politiskt innehåll” vilket har lett till att vi förlitar oss helt på läsarnas donationer från och med juni.” – Samhällsnytt

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: facebook
 • Nya nätmedier är beroende av Facebook. Ungefär 80% av all besökstrafik kommer via FB. Utan denna trafik är det i princip bara att lägga ner. Anledningen är att alla läsare stannar var på Facebook av gammal vana.

 • Är det inte ett demokratiskt problem att vi [allmänheten] ska fråntas möjligheten att kunna reagera och säga ifrån när vi tycker att det händer saker som vi tycker är problematiska?

  Jag har inte loggat in på Facebook på flera år. Eftersom jag inte vet hur man avslutar kontot (går det verkligen?) så har markerat meddelanden från Facebook som spam.

 • Gunter Grass, Nobelpristagaren i litteratur fick frågan….vad tycker du om Facebook ? Facebook är dårarnas paradis !
  Facebook är en demokrati fiende som censurerar och tystar ur politiskt perspektiv. Av den anledningen är jag inte registrerad på Facebook. Jag rekommenderar användarna att ställa krav Facebook. “Om ni inte förordar det fria tänkandet, och det fria ordet, då gör jag mig själv en björntjäst om jag använder produkten för då hotar ju Facebook mitt egna fria ord nånstans i framtiden. Saudiarabien visar den ultimata formen av Facism och tystat ord.

 • Diktaturfasoner. DDR som borde vara en varning för alla blir istället modell för ett nytt samhälle med endast tillåtna åsikter. Men det är inget nytt då vi i väst levt länge i skendemokrati. Tidigare styrda man enkelt och effektivt med hjälp av MSM och journalistinfiltrereing. Se t.ex. Intervju av Udo Ulfkotte, https://www.youtube.com/watch?v=O3AW2YFbqJE
  Med övergången till nya medier måste dessa “tvättas” så att obekväma åsikter försvinner och inte accepteras av för stora mängder medborgare, eller fåsrskocken som de kan kalla oss om ingen hör.
  Skendemokratin verkar ha skapats av Rockefellers som genom “skuggköp” verkar dominera allt som är inflytelserikt i USA , sedan många år tillbaks och kanske starkare än någonsin idag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *