Upptäckt: svamp skyddar världens bisamhällen

1
Honungsbi - Foto: John Severns, Wikimedia
Honungsbi – Foto: John Severns, Wikimedia

Svampens magiska värld öppnar för ny vetenskap. Nyligen kom en ny forskningsrapport som publicerats i “Nature – International Journal of Science”, som visar vilken effekt svampen kan ha för binas hälsa, något som vi människor kan dra nytta av i framtiden.

Paul Stamets - Foto: Stuart Isett, Isett.com
Paul Stamets – Foto: Stuart Isett, Isett.com

Den ledande forskaren bakom forskningsrapporten, mykologen Paul Stamets besökte Norge i september för att föreläsa om svamparnas fantastiska egenskaper. Läkaren Geir Flatabø och författaren och svampjägaren Anne Elisabeth Scheen, träffade Paul Stamets i Burudvann i Lommedalen, för att prata om den nya forskningen.

Vågor av mycket smittsamma virus som sveper genom globala populationer av honungsbin, har bidragit till en nedgång i honungsbinas hälsa under senare år. Bina har observerats när de ansamlas på svampmycelium, vilket tyder på att de kan lockas till svampen på grund av ett medicinskt eller näringsmässigt värde.

Läs mer och se video på TV Helse

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Södergren
Åke i Södergren
Gäst
11 februari 2020 kl 07:09

Lärvärd film om rotsystemen i en skog. Trädens nätverk och familjer.
https://vimeo.com/341147972
varför monoplantager är en onaturlighet i skogen.