Anders Romelsjö lanserar GlobalPolitics.se – en oberoende debattkanal

9
173

Anders Romelsjö lanserar idag Global Politics en vänsterorienterad men oberoende och analyserande debattidning med inslag av undersökande journalistik. 

Anders Romelsjö, 2018 - Privat foto
Anders Romelsjö, 2018 – Privat foto

GlobalPolitics.se lanseras idag den 30 oktober 2018 som en fortsättning och modernisering av bloggen Jinge.se. Global Politics säger helt enkelt mer om innehållet än Jinge.se.

Grundaren Anders Romelsjö, med en bakgrund som läkare och forskare på alkohol, droger och folkhälsa, tog 2012 över ansvaret för bloggen Jinge.se, som bla utsetts till ”Årets politiska blogg 2014” av mediebolaget Cision.

Romelsjö förklarar att engagemanget i hans bloggande kommer ur en frustration med  orättvisor i världen och han vill verka för en bättre värld genom politiska kommentarer och debatt.

“De flesta artiklarna på Global Politics handlar om global politik och ekonomi, med fokus på supermakten USA, dess agerande runtom i världen och relationer till andra, samt om ett orättfärdigt ekonomiskt system.”

GlobalPolitics.se publicerar även artiklar om politik och andra förhållanden i Sverige. Kritik av media är ytterligare ett område. Inriktningen är anti-imperialistisk, antikapitalistisk och prosocialistisk, en human socialism med ökad demokrati, skriver Romelsjö.

Romelsjös värderingsgrund är vänster, antiimperialist, socialistisk, demokratisk och vetenskaplig.

GlobalPolitics.se

Text: NewsVoice

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

9 KOMMENTARER

 1. Anders Romelsjö är nu bara ännu en av de vilken inte insett hur fel ute han är med sitt socialistiska dravel, jag gitter inte ens ta debatt med sådana åsikter som han torgför.

  I´ll rest my case!!!

  • Tag en debatt i sakfrågor då. Dagens tre artiklar handlar inte om socialism. Välkommen med kommentarer!

   * Lösningen i regeringsfrågan? Två huvudalternativ (https://www.globalpolitics.se/losningen-i-regeringsfragan-tva-huvudalternativ/)

   * Tortyren måste upphöra i Israel och i Palestina. (https://www.globalpolitics.se/tortyren-maste-upphora-i-israel-och-palestina/)

   * Föredrag: Läget i världen – Forum om den svenska imperialismen. (https://www.globalpolitics.se/laget-i-varlden-forum-om-den-svenska-imperialismen/)

   • Hur kan man ta debatt i sakfrågor när utgångsartikeln är osaklig? Alliansen hade åtta samhällsförstörande år på sig och sen övertog Socialdemokraterna den samhällseroderande facklan under de senaste fyra surrealistiska åren. I din artikel förespråkade du nyval som något gynnsamt för sossarna om de då bara sa något klämkäckt. Men vad ska S säga som trollar bort de bistra konsekvenserna av deras sinnessjuka politik. “Hokus Pokus – Abrakadabra – Verklighet Väck” eller vadå?

    Själv tror jag inte att SD kommer kunna “rädda Sverige” om de än så fick chansen, men å andra sidan tror jag inte heller att de skulle göra sämre ifrån sig än vad Alliansen och Socialdemokraterna har gjort. De senaste tolv åren har ju satt ribban så lågt att en halvidiot som drar motioner och lagförslag ur en tombola skulle vara bättre för Sverige väl och ve.

    Sen är det lite beklämmande att någon som tagit sig igenom läkarutbildningen envisas med att skriva debattunderlag på patientprosa. Du snöar in på små partisymptom samtidigt som du helt missar att moder Svea är döende, trots att du då är läkare.

 2. Det enda världen behöver är sanningen och endast sanningen. Allt annat är politik.
  Rättvisa, mänskliga rättigheter, godhet, solidaritet med mera och mycket till, det är politikers främsta verktyg. Men allra bäst är dom på att ljuga. Tämligen obehindrat, dessutom. Men lögnen som dom kläcker ur sig, är framförallt en lögn inför sig själva och vad dom säger blir hyckleri.
  Exempelvis, kan vi ta´ Janne Josephssons minnesvärda inslag i UG, vid ett val för rätt länge sen’, då han intervjuade olika politiska kandidater. Först utanför valstugan. De utfrågade var då, som partilinjen föreskrev, mycket positivt inställda till svensk invandringspolitik. Men väl inne i valstugans mer privata miljö, utan andra lyssnare, slog Janne på sin dolda kamera och, häpp, då var det andra tongångar. Politikern framhöll då att det positiva flykting-köret, var sånt man var tvungen att häva ur sig.
  Avslutar med att önska Anders Romelsjö och GlobalPolitics.se, lycka till!

 3. Ledsen Anders R, men jag tänker inte låta mig provoceras av dig att komma med genmälen. Det är under min värdighet!!

  Du utgör med dina åsikter inte en värdig opponent att debattera med i sakfrågor, därtill är dina åsikter alltför extrema. Men i en demokrati skall det finnas möjlighet att framföra alla åsikter inom ramen för vår yttrandefrihet, även dina åsikter har rätt därför rätt att torgföras.

  Du är och förblir sannolikt ett “rött skynke” för mig och då jag är mån min egen hälsa så är jag klok och erfaren nog att inte inleda en debatt med dig.

  Lycka till med Global Politics!!!!

 4. Det bästa man kan göra åt dessa “vänsternissar” är att negligera dem totalt. OBS! detta sett från en rent terapeutisk synvinkel. Låter man en “lägster” (inte vänster eftersom skalan är vertikal) ropa rakt ut i öknen gör denne snart slut på sin inneboende energi och hamnar i uttråkning och tystnar. Lägstern kan inte skapa egen energi utan måste parasitera på annans energi och den energin suger denne i sig medelst att skapa antagonism, ett motflöde. Ett inflöde till sig själv för att överleva som lägster.
  Detta tänkandet syns nog aldrig i västerlandet men det finns österut.

 5. Ja man får önska Anders Romelsjö lycka till med sin Global Politics. Även jag tycker att det är viktigt att ALLA, oavsett ev politisk grund kan komma till tals.

  Dock finner jag inte själv något intresse av att bidra till någon debatt på globalpolitics.se.

 6. De som gör det enkelt för sig genom att avfärda andra debattörer som “socialister” och “kommunister” istället för att gå in i en saklig diskussion har kanske inte rent mjöl i påsen.

  Jag läste texterna som Anders Romelsjö länkade till i sin kommentar ovan och reagerade positivt på att han där tar upp inkonsekvenser som sannolikt inte så mycket som en handfull personer här på NewsVoice vill erkänna eller ens förstår:

  “Notera för övrigt att inget av riksdagspartierna säger att den stora migrationen till Sverige främst beror på USA:s brutala och folkrättsvidriga krig i främst Västasien (Mellanöstern).”

  GlobalPolitics.se kompletterar NewsVoice, det är bra att vara öppen för olika synsätt istället för att snöa in på en enda informationskanal.

  * Lösningen i regeringsfrågan? Två huvudalternativ (https://www.globalpolitics.se/losningen-i-regeringsfragan-tva-huvudalternativ/)

  * Tortyren måste upphöra i Israel och i Palestina. (https://www.globalpolitics.se/tortyren-maste-upphora-i-israel-och-palestina/)

  * Föredrag: Läget i världen – Forum om den svenska imperialismen. (https://www.globalpolitics.se/laget-i-varlden-forum-om-den-svenska-imperialismen/)

 7. Vill du inte pröva att plocka in räknesnurran igen, Torbjörn, bra att se hur många som läser artiklarna. Eller är det riskabelt?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here