Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

50% av de som fått hjärtinfarkt har lågt LDL-kolesterol

publicerad 27 oktober 2018
- TV Hälsa
Operationssal - Foto:ID 12019. Licens: CC0, Pixabay.com

“Vissa kan ha förhöjt LDL-kolesterol men behöver inte ta medicin. En del som har normalt eller lågt LDL-kolesterol behöver medicineras, eftersom LDL-kolestrolet oxiderat”, säger läkaren Fedon Lindberg. 

Text: Arnt-Olav Enger, “50 % av alle med hjerte infarkt har lavt LDL kolesterol” | Översättning: Madeleine Lidman

Lindberg hävdar att det finns många som hävdar att om man har högt kolesterolvärde kan man lättare utveckla hjärt- och kärlsjukdom och behöver medicinsk behandling, säger Lindberg. Forskning visar dock att cirka 50 procent av personer med akut hjärtinfarkt som blir inlagda på sjukhus har låga kolesterolnivåer (under 2,6). Lindberg säger att det gäller det så kallade “farliga” LDL-kolestrolet.

“Så det är inte så enkelt. Det finns många faktorer som spelar in i förhållande till risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger Lindberg. – Kolesterol är en av faktorerna, men är inte den främsta orsaken till hjärt-kärlsjukdomar”, säger han.

Kolesterol är kroppens plåster

Vi producerar kolesterol i alla våra celler, men merparten produceras i levern, säger Lindberg. Om du får en skärskada är det kolesterolet som plåstrar ihop såret när det blir en skorpa och ett ärr, berättar Lindberg. Han beskriver kolesterolet som kroppens plåster som rycker ut i kroppen när något behöver repareras.

Kolesterolets roll i samband med hjärt-kärlsjukdom beror på att det finns skador inuti våra blodådror, på grund av olika orsaker. Det kan bero på…

Läs hela artikeln på TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq