Konkurrensen inom läkemedelsindustrin ger oss sämre antibiotika

publicerad 12 oktober 2018
- TV Hälsa
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Konkurrensen inom läkemedelsindustrin är samvetslös. Det är inte bara en stor patientgrupp som riskerar att gå miste om viktiga mediciner, utan läkemedelsindustrin hjälper också till att utveckla ännu mer resistens, genom att de bara kommer att leverera bredspektrumpenicillin i framtiden.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Öroninfektioner, halsinfektioner och lunginflammation har i många år varit lätta att bota med hjälp av penicillin. Inom en snar framtid är det inte längre möjligt att få denna typ av medicin helt enkelt för att läkemedelsföretagen inte ”orkar” producera läkemedlen.

Steinar Madsen - Foto: Legemiddelverket.no
Steinar Madsen – Foto: Legemiddelverket.no

Steinar Madsen, läkemedelsdirektör vid Statens Läkemedelsverk i Norge, är milt sagt upprörd över situationen.

“Det är allt färre läkemedelsföretag i världen som producerar den sortens penicillin vi vill ha tillgänglig i Norge. Med det menar jag de gamla sorterna av  smalspektumpenicillin som dödar rätt bakterier och inte allt i ett svep. De nya penicillinsorterna som produceras tar alla bakterier och då utvecklas resistens”, säger Madsen i en kommentar till TV2 Norge.

Läs hela artikeln på TV Helse

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: antibiotika