Konkurrensen inom läkemedelsindustrin ger oss sämre antibiotika

2
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Konkurrensen inom läkemedelsindustrin är samvetslös. Det är inte bara en stor patientgrupp som riskerar att gå miste om viktiga mediciner, utan läkemedelsindustrin hjälper också till att utveckla ännu mer resistens, genom att de bara kommer att leverera bredspektrumpenicillin i framtiden.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Öroninfektioner, halsinfektioner och lunginflammation har i många år varit lätta att bota med hjälp av penicillin. Inom en snar framtid är det inte längre möjligt att få denna typ av medicin helt enkelt för att läkemedelsföretagen inte ”orkar” producera läkemedlen.

Steinar Madsen - Foto: Legemiddelverket.no
Steinar Madsen – Foto: Legemiddelverket.no

Steinar Madsen, läkemedelsdirektör vid Statens Läkemedelsverk i Norge, är milt sagt upprörd över situationen.

“Det är allt färre läkemedelsföretag i världen som producerar den sortens penicillin vi vill ha tillgänglig i Norge. Med det menar jag de gamla sorterna av  smalspektumpenicillin som dödar rätt bakterier och inte allt i ett svep. De nya penicillinsorterna som produceras tar alla bakterier och då utvecklas resistens”, säger Madsen i en kommentar till TV2 Norge.

Läs hela artikeln på TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
Gäst
13 oktober 2018 kl 14:24

Är inte säker på att denna konkurrenssituation leder till något dåligt. Kan istället leda till en förbättrad situation för den alternativa sidan. Med tanke på alla allergiker samt att kunskapen gällande bredspektrumantibiotika och dess negativa följder är vida kända så kanske det är en god sak för mänskligheten.

Anders Wiman
Gäst
13 oktober 2018 kl 12:31

Så vad åstadkommer Läkemedelsverket ? Är det en myndighet vars syfte borde vara att skydda oss i Sverige, eller lutar de sig bara tillbaka och undersöker hur mycket pengar de kan erhålla från den s.k. “Läkemedels”industrin ?
Psykiatrin är överallt och påverkar oss på alla nivåer som de kan tjäna pengar på.
Det finns ett ord som heter KONTROLL och det tycker jag att Läkemedelsverket ska ägna sig åt.
T.ex. en kemisk obalans är inte en brist på Amfetamin, som våra s.k. ADHD diagnostiserade ungdomar får genom skolan. Hur F– ska vi få ordning på detta samhälle. Dagens “mediciner” har inte som en slutprodukt: En botad person, nej i stället så ska personen bli beroende i hela sitt liv av dessa “mediciner”. På så vis kan “läkemedel”sindustrin tjäna ännu mer pengar. För att inte nämna alla dessa biverkningar som dessa s.k. läkemedel åsamkar oss.