Kronisk ryggvärk – Modiska förändringar kan behandlas med antibiotika

1
Kronisk ryggvärk – modiska förändringar. Foto: Felix Henniges. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Kronisk ryggvärk – modiska förändringar. Foto: Felix Henniges. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

athrine Berge (52 år) har haft olika hälsoproblem med mycket ont i rygg och nacke under cirka 25-30 års tid, inklusive prolaps.  De långvariga nack- och ryggsmärtorna kulminerade i akut inläggning på sjukhus, på grund av att hon inte klarade av att röra sig sedan hon drabbats av plötslig och intensiv smärta i ryggen.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

“Det hände när jag böjde mig fram för att blåsa ut värmeljusen innan läggdags, berättar Cathrine. Ryggen kollapsade och jag blev stående på alla fyra och skrek av smärta. Jag kunde inte röra mig en millimeter. Vi ringde efter ambulans och jag fick morfin intravenöst, så att jag skulle klara av att komma in i ambulansen”, berättar hon vidare.

Efter undersökningar och magnetröntgen fick hon veta att de kraftiga smärtorna berodde på så kallade modiska förändringar. Sex procent av den danska befolkningen har modiska förändringar, som orsakar ryggsmärta. Vi har inte siffrorna för Norge, men det är nog ungefär detsamma. Endast ett fåtal patienter är medvetna om att modiska förändringar är orsak till ryggvärken, eftersom man inte kan se förändringarna på en röntgenbilder, utan endast genom en MR-skanning.

Vad är modiska förändringar (MF)?

Modiska förändringar verkar uppträda i samband med diskbråck eller degenerativa förändringar i nedre ländryggens broskskivor. Dessutom finns det en teori om bakteriella orsaker. Förändringarna är förmodligen ett uttryck för ett sent skede av degenerativ disksjukdom, där den degenerativa processen har börjat påverka ändplattorna och intilliggande benmärg i kotkroppen. Ingen vet exakt vad förändringarna beror på, men tror att det uppstår små sprickor i den vertebrala ändplattan som leder till en sliten mellankotskiva.

Läs hela artikeln på TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
10 oktober 2018 kl 20:13

Åter igen bulls¤t.
Modik förändringar är ett röntgenologisk tecken som ” herr Modik ” har beskrivit. Det finns olika stadier. Orsaken är egentligen, att det finns för mycket tryck på kotan. Då våra ben är levande och inte som ett trädbord, reagerar benet på tryck eller drag med att förändra sig, vilket man kan se på en vanligt röntgenbild. Orsaken till detta kan vara mångfaldig. På första platsen är en dålig hållning med krum rygg som belastar kotan på framsida, där också Modik tecken uppstår, men det kan vara alla sorters skador från muskelbristning till diskbråck som utlöser i sig ett försvar med att trycka kotan ihop för att förhindra större skador eller omedelbar smärta, så kallad skyddshållning ( man rullar ihop som en igelkott). Smärtorna som uppstår när man ser Modik tecken betyder egentligen bara att musklerna inte orkar mera ( dålig genomblödning, kramp) Det tar en tid (år) tills man får Modik tecken även om man har hållit sig i krum hållning länge. Att det skulle finnas bakterier är en teori och gagna naturligtvis både Läkemedelsindustrin samt eugeniker, då behandling som måste vara långvarig i så fall förstör resten av kroppen ( tarmen, immunsystemet) En struktur som inte är tillräckligt genomblött har svårt att t.ex tillgodogöra sig antibiotika som kommer med blodströmmen.