Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Kronisk ryggvärk – Modiska förändringar kan behandlas med antibiotika

publicerad 8 oktober 2018
- TV Hälsa
Kronisk ryggvärk – modiska förändringar. Foto: Felix Henniges. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Kronisk ryggvärk – modiska förändringar. Foto: Felix Henniges. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Kronisk ryggvärk – modiska förändringar. Foto: Felix Henniges. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

athrine Berge (52 år) har haft olika hälsoproblem med mycket ont i rygg och nacke under cirka 25-30 års tid, inklusive prolaps.  De långvariga nack- och ryggsmärtorna kulminerade i akut inläggning på sjukhus, på grund av att hon inte klarade av att röra sig sedan hon drabbats av plötslig och intensiv smärta i ryggen.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

“Det hände när jag böjde mig fram för att blåsa ut värmeljusen innan läggdags, berättar Cathrine. Ryggen kollapsade och jag blev stående på alla fyra och skrek av smärta. Jag kunde inte röra mig en millimeter. Vi ringde efter ambulans och jag fick morfin intravenöst, så att jag skulle klara av att komma in i ambulansen”, berättar hon vidare.

Efter undersökningar och magnetröntgen fick hon veta att de kraftiga smärtorna berodde på så kallade modiska förändringar. Sex procent av den danska befolkningen har modiska förändringar, som orsakar ryggsmärta. Vi har inte siffrorna för Norge, men det är nog ungefär detsamma. Endast ett fåtal patienter är medvetna om att modiska förändringar är orsak till ryggvärken, eftersom man inte kan se förändringarna på en röntgenbilder, utan endast genom en MR-skanning.

Vad är modiska förändringar (MF)?

Modiska förändringar verkar uppträda i samband med diskbråck eller degenerativa förändringar i nedre ländryggens broskskivor. Dessutom finns det en teori om bakteriella orsaker. Förändringarna är förmodligen ett uttryck för ett sent skede av degenerativ disksjukdom, där den degenerativa processen har börjat påverka ändplattorna och intilliggande benmärg i kotkroppen. Ingen vet exakt vad förändringarna beror på, men tror att det uppstår små sprickor i den vertebrala ändplattan som leder till en sliten mellankotskiva.

Läs hela artikeln på TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq