Mordhoten mot Joakim Lamottes familj är felriktade – De verkliga fienderna är inte journalisterna

publicerad 4 oktober 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Joakim Lamotte, 3 okt 2018. Foto: eget verk
Joakim Lamotte, 3 okt 2018. Foto: eget verk
Joakim Lamotte, 3 okt 2018. Foto: eget verk, inspelat via Joakims Facebook-kanal

DEBATT. Det har blivit en akut situation för Joakim Lamotte. Han, hans fru och barn hotas genom mängder av mail och telefonsamtal av okända personer som säger att de ska skjutas, dödas, slaktas och sprängas. Lamotte blev tom hotad att han skulle dödas om han gick ut med denna förannonserade live-sändning nedan.

Trots hoten valde han att genomföra sändningen för att väcka en debatt om fri och oberoende journalistik. Han menar att om någon i regeringen utsatts för denna typ av hot hade Säpo omedelbart ingripit. Istället möts Lamotte av åklagare som lägger ned hans polisanmälningar. Under live-sändningen ringer en polis upp för att diskutera hoten, vilket kan antyda att polisen själv inte håller med åklagarna.

"En person ringer, med förvrängd röst, och berättar att det ligger sprängmedel under våra bilar. Min och min frus bil ligger det bomber under," säger Joakim Lamotte.

"En person ringer och säger att ”om du gör den här livesändningen och berättar om de här hoten, då kommer du att dödas, du kommer att sprängas."

Lamotte ger ett exempel på hur snabbt hans polisanmälningar läggs ner. Klockan 10:56 tog polisen in en anmälan, men redan klockan 11:45 väljer en åklagare att lägga ner den, säger Joakim Lamotte, som spelar in alla hotsamtalen. Han berättar att polisen i söndags letade efter sprängmedel på hans tomt och under familjens fordon.

Flera av personerna som ringer in och hotar Lamotte har brytning på utländska språk. Det finns anledning att misstänka att vissa av dessa personer är migranter som flytt de krigszoner som härjar deras hemländer.

De som hotar angriper fel personer

Sverige har redan förlorat flera oberoende medborgarjournalister de senaste åren. Bechir Rabani avled under märkliga förhållanden. Fabian Fjälling valde att hoppa av Granskning Sverige efter att han blivit hotad. En torped försökte skjuta chefredaktören för den svenska islamkritiska tidningen Dispatch International. Tidningen lades därefter ner.


NewsVoice har i flera artiklar varnat för att Sverige deltar i angreppen mot länder som Afghanistan, Irak, Syrien och Libyen. Människor i dessa länder förlorar sina familjer, sina barn, sina hem i dessa attacker. När de förlorat allt vill de utkräva hämnd och Sverige är ett av de förtryckande länderna.


Men istället för att hota de som bär störst ansvar för våra krig och vår exploatering i Mellanöstern och Afrika angrips de som rapporterar om massmigrationen. De som hotar måste istället inse vilka det är som deras egentliga fiender. De är inte våra medborgarjournalister som är fienderna. De primära fienderna är vapenföretagens företagsledare, svenska politiker som tar beslut om att stödja ekonomiska och industriella angrepp mot länderna i Mellanöstern, företagsledarna som tar beslut om exploatering av naturresurser.

En drivkraft bakom NewsVoice är att belysa Sveriges roll i koloniseringen, angreppen och exploateringen av andra länder. Därför är vi öppna för att intervjua människor från Mellanöstern och Afrika som fått sina liv krossade för att vi i Sverige och EU vill ha hög levnadsstandard medan vi envetet blundar för hur det egentligen går till.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice