Paul Stamets: Viktig tradition att föra svampkunskap vidare till yngre generationer

publicerad 31 oktober 2018
- TV Hälsa
Geir Flatabø, Paul Stamets och Anne Elisabeth Scheen. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

SVAMPKUNSKAP. Mykologen Paul Stamets pratar med läkaren Geir Flatabø och svampletaren och författaren Anne Elisabeth Scheen om svampplockning. Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

När var du sist ute och letade svamp? Är du inte intresserad eller är du osäker för att du har bristfälliga kunskaper? Det kan vara lite skrämmande att plocka svamp under hösten, om du är osäker och inte vet vad du kan plocka. Nöjet med att plocka svamp har alltid varit att det är en skattjakt för stora och små och en viktig del av traditionen att föra kunskap vidare från en generation till en annan. Kanske är det dags att ta med farmor och farfar på en svampletarrunda?

Svampkunskap bör föras vidare

Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.

Läs mer och se videoinspelning av samtalet 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: svampkunskap