SVAMPKUNSKAP. Mykologen Paul Stamets pratar med läkaren Geir Flatabø och svampletaren och författaren Anne Elisabeth Scheen om svampplockning. Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

När var du sist ute och letade svamp? Är du inte intresserad eller är du osäker för att du har bristfälliga kunskaper? Det kan vara lite skrämmande att plocka svamp under hösten, om du är osäker och inte vet vad du kan plocka. Nöjet med att plocka svamp har alltid varit att det är en skattjakt för stora och små och en viktig del av traditionen att föra kunskap vidare från en generation till en annan. Kanske är det dags att ta med farmor och farfar på en svampletarrunda?

Svampkunskap bör föras vidare

Kunskapen om svampar är på väg att försvinna. Tidigare fördes kunskapen vidare och förstärktes under de traditionella svampletarrundorna med familjen.

Läs mer och se videoinspelning av samtalet 


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här