Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Nära hälften av amerikanska soldater tror på krig mot Ryssland och Kina 2019

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 oktober 2018
- NewsVoice redaktion
General Robert B. Neller anser att ett större krig närmar sig mellan bla USA, Ryssland och Kina. Foto: Sgt. Olivia G. Ortiz, Marine Corps
General Robert B. Neller. Foto: Sgt. Olivia G. Ortiz, Marine Corps

Enligt en undersökning utförd av Military Times tror 46% av USA:s militära personal att USA riskerar att hamna i väpnade konflikter med Ryssland och Kina. Uppfattningen har stigit från 5% till 46% på bara ett år.

Undersökning vände sig till soldater och befäl i aktiv tjänst och som är läsare av den amerikanska tidningen Military Times. Respondenterna kunde svara anonymt. Uppfattningen är att det allt mer ansträngda läget i världen med Ryssland och Kina som primära motståndare “drar” USA in i väpnade konflikter beskrivet som “a major war”, ett större krig.

War 2019 - Diagram: MilitaryTimes

Fortfarande tror 50% av de som besvarat undersökningen att USA inte kommer att dras in i ett större krig, men antalet sjunker raskt. Samma undersökning från 2017 visar att 28% var osäkra på svaret på frågan om framtiden. De antal personer som var osäkra 2017 (28%) sjönk till blott 4% i undersökningen år 2018 och antalet som hade en mer positiv syn på framtiden sjönk från 67% till 50%.

Kina rankas allt mer som fiende

När de tillfrågade ombads bedöma vilka länder som var USA:s mest troliga fiender i en framtida väpnad konflikt pekades Ryssland (71%) och Kina (69%) ut, men Kina var det land som soldaterna ansåg hade ökat mest som potentiell fiende. Ökningen var på hela 24% (jämfört med 2017).

“Some top Pentagon officials have voiced similar views. Last year, Marine Corps Commandant Gen. Robert Neller told Marines that he thought there was a “big-ass fight” on the horizon.
–I hope I’m wrong, but there’s a war coming, Neller told Marines in Norway.”

Russia Today kommenterar

RT kommenterar bland annat med reflektionen att de amerikanska soldaterna inte tycks veta varför USA skulle hamna i krig med Ryssland. Det saknas för närvarande tex territoriella konflikter som potentiellt skulle kunna starta ett krig.

“The US military didn’t mention the three most important things that play a major part in any war: goals, methods/ways of achieving those goals, and means. Basically, they think that the war is imminent, but they don’t know what kind of war it will be.”

“Even though tensions in the Russia-US relations have significantly heightened, neither Washington nor Moscow has ever said anything about being ready to use armed forces in order to achieve military and political goals. Seems like the bilateral relations are at their worst today, but there are no ideological, economic, or territorial disputes that could provoke a large-scale war within a year.” RT

Text: NewsVoice

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq