Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NATO-övningen Trident Juncture 18 omfattar 50,000 soldater – Största sedan kalla kriget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 oktober 2018
- NewsVoice redaktion
Norska trupper - Pressfoto: Forsvaret.no
Norska trupper - Pressfoto: Forsvaret.no
Norska trupper övar – Pressfoto: Forsvaret.no

Under torsdagen och kommande helgen kommer bla amerikansk militärfordon att transporteras genom Sverige till Norge vilket kan orsaka trafikproblem längs vägar i mellersta Sverige. I Norge genomförs den omfattande NATO-övningen Trident Juncture 18 med start den 25 oktober. Det är den största NATO-övningen sedan kalla kriget.

Klockan 05.00 på morgon idag startade ett stort antal militärtransporter från bla Skövde. Dessa ska passera Värmland under fredagen. Det handlar om 500 fordon som ska passera länet. Trafiken är tung och den kör med en lägre hastighet, skriver SVT.

Jätteövningen Trident Juncture 18 med 50,000 soldater genomförs mellan den 25 oktober till 7 november, enligt NATO. Övningsområdet täcker centrala och östra Norge, norra Atlanten, island, Östersjön samt luften ovan både Sverige och Finland. En ledningsövning ska även genomföras 14 till 23 november. Specialförband och amfibieförband ska öva tillsammans. 150 flygplan, 65 fartyg och 10,000 fordon deltar, enligt Försvarsmakten.

“Sveriges deltagande i övningen bottnar i den svenska solidaritetsförklaringen, som bland annat säger att vi ska kunna ”ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt” om ett EU-land eller nordiskt land drabbas av en katastrof eller ett angrepp.

Säkerhet byggs solidariskt tillsammans med andra och hot mot fred och säkerhet avvärjs i gemenskap med andra länder och organisationer. Förmågan att verka inom ramen för en multinationell gemensam operation är grundläggande för möjligheten att verka i Sverige, i närområdet och i operationer utanför närområdet. Samarbetet med Nato är centralt för att öka förmågan – både nationellt och internationellt.” – Försvarsmakten

Text: NewsVoice

Relaterat

Karta från Google Maps redigerad av NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq