TV Helse: Östrogendominans gör dig fet och ointresserad av sex

1
Sumobrottare. Foto: Wolfgang Eckert. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Sumobrottare. Foto: Wolfgang Eckert. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Apatisk, smådeppig, går lätt upp i vikt, har ”muffinsmage”, känner dig ängslig och orolig, har humörsvängningar, värmevallningar, minskad sexuell lust eller om du som man fått ”mansbröst”? Då kan du vara östrogendominant.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Brist på östrogen är vanligtvis vad kvinnor först tänker på när övergångsålder är på temat. Termen östrogendominans hamnade i fokus först för 7-8 år sedan, men många tänker inte på att de har för mycket östrogen i kroppen när de klassiska övergångssymptomen uppstår.


I den medicinska litteraturen har östrogenbrist i över 50 år fått skulden för övergångsproblem hos kvinnor, men idag anser forskarna att det är något helt annat.


Kvinnor fortsätter producera östrogen efter menopausen, i fettvävnaden och i binjurarna livet ut och att få slut på detta hormon är nästan omöjligt. Man vet dock att östrogenet minskar abrupt när kvinnor går hamnar menopausen, men testosteron och progesteron minskar också och de minskar ofta mer – inte minst vid fetma, där mer testosteron omvandlas till östrogen. Därmed uppstår en obalans, det vill säga: östrogendominans.

Läs hela artikeln på TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Marianne Bergengren
Gäst
13 oktober 2018 kl 09:49

Vill veta mer !