TV Helse: Varning för Voltaren – 50% ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

1
Foto: Martin Criminale. Llicens: CC BY-SA 2.0, Flickr.com
Foto: Martin Criminale. Llicens: CC BY-SA 2.0, Flickr.com

Danska forskare hävdar att ohämmad användning av receptfria läkemedel som verkar mot inflammationer i kroppen, kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom med så mycket som 50 procent. En ny dansk studie visar att risken ökade mest med receptbelagda tabletter som Ibux, Naproxen, Voltarol och Voltaren – så kallade NSAIDs.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Voltaren – Foto: Martin Criminale. Licens: CC BY-SA 2.0, Flickr.com

Det är särskilt en aktiv ingrediens, diklofenak, som finns i Voltaren och Voltarol som forskarna har tittat på. Forskargruppen har funnit att läkemedlet diklofenak kan öka risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med upp till 50 procent, jämfört med om du inte tar några läkemedel alls. Risken var störst bland dem som redan hade förhöjd risk eller redan drabbats av hjärt- eller kärlsjukdom, enligt studien som publicerades i British Medical Journal (BMJ).

“Det är på tiden att människor får lära sig om riskerna med att använda diklofenak och att användningen går ner”, säger Morten Schmidt till SVT. Han är forskare vid Århus Universitetssjukhus och är den som lett studien.

Läs hela artikeln i TV Helse

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Plurikus
Plurikus
Gäst
7 oktober 2018 kl 21:59

Jag tog tre tabletter voltaren med 12 timmars mellanrum mot någon värk jag hade, sedan var jag helt bombad i huvudet, helt väck och visste knappt vad jag sysslade med. Jag slutade omedelbart och lämnade tillbaka tabletterna till apoteket.