Afrikansk folkmedicin botar dysenteri med kamelbajs

1
Kameler i Afrika - Adobe Stock
Kameler i Afrika – Adobe Stock

“Vi har glömt grundläggande botemedel inom folkmedicinen”, säger professor Emeritus Tore Midtvedt. Gammal beprövad kunskap i Afrika visar att en soppa som innehåller avföring från kameler balanserar tarmfloran och kan användas för att bota dysenteri.

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Dysenteri

Under andra världskriget var det hundratals tyska soldater som miste livet, på grund av att de smittades av bland annat dysenteri (akut diarrésjukdom). Soldaterna som var placerade i Afrika dog som flugor och läkarna förstod inte varför, tills de såg vad lokalbefolkningen gjorde. I händelse av sjukdom förtärde lokalbefolkningen kamelbajs. Senare tog man fram piller till soldaterna så att de slapp ”bajssoppan”.

Läs hela artikeln på TV Helse


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Leif
Leif
Gäst
21 november 2018 kl 01:51

Den mest berömda folkmediciner är nog den kinesiska, som används fullt ut i dagens Kina, men bespottas i hetskampanjer huvudsakligen drivna av BigPharma i väst och av finansiella orsaker. Kinesisk folkmedicin är huvudsakligen förebyggande, och för varje uteblivet sjukdomsfall förlorar BigPharma pengar. Det är därför man så intensivt arbetar på att få den reglerad.