Forskare: Hemliga projekt som sprayar kemikalier i atmosfären skulle upptäckas direkt

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 24 november 2018
- NewsVoice redaktion
Wake Smith - Foto: Yalecollege.yale.edu
Wake Smith - Foto: Yalecollege.yale.edu
Wake Smith – Foto: Yalecollege.yale.edu

Independent skriver att ingenjörer vid amerikanska universitet tror att de kan kyla ned jorden genom att spraya sulfiter från specialflygplan högt upp i stratosfären. Tanken är att reflektera solens ljus ut i rymden så att ljuset inte kan omvandlas till värme enligt modellen “solar geoengineering” och ett sådant projekt skulle aldrig passera obemärkt.

Om tekniken “stratospheric aerosol injection” (SAI)  fungerar kan jordens medeltemperatur sänkas genom tvång, “anthropogenic radiative forcing”, för att motverka en påstådd uppvärmning av jordens klimat. Det visar en studie som igår publicerades i tidskriften: Environmental Research Letters.

Dr Gernot Wagner, vid universitetet i Harvard och “School of Engineering and Applied Sciences” (medförfattare till studien) säger:

Gernot Wagner Executive Director, Harvards Solar Geoengineering Research Program. Foto: Rose Lincoln
Gernot Wagner Executive Director, Harvards Solar Geoengineering Research Program. Foto: Rose Lincoln

“While we don’t make any judgement about the desirability of SAI, we do show that a hypothetical deployment program starting 15 years from now, while both highly uncertain and ambitious, would be technically possible strictly from an engineering perspective.”

Ett hemligt sprayprojekt skulle folk upptäcka direkt

Lite kryptiskt skriver Independent att det skulle märkas om en stat eller operatör startar ett sådant projekt i hemlighet utan internationella överenskommelser. Skalan på ett världsomspännande sprayprojekt skulle göra det omöjligt att dölja.

Independent:

“Solar geoengineering ‘remarkably inexpensive’, but rogue states would be detected if programme was launched”.

“But despite the low costs, the authors say this should not reinforce the fear a rogue country or operator could feasibly launch a clandestine SAI program upon an unsuspecting world.”

Wake Smith med ett förflutet från bland annat Boeing och som är medförfattare i studien menar att nya typer av högflygande flygplan måste utvecklas för att kunna spraya i stratosfären. Han säger även att:

“No global SAI program of the scale and nature discussed here could reasonably expect to maintain secrecy.”

“Even our hypothesised year one deployment program entails 4000 flights at unusually high altitudes by airliner-sized aircraft in multiple flight corridors in both hemispheres. This is far too much aviation activity to remain undetected, and once detected, such a program could be deterred.”

Tanken är att starta ett eventuellt lagligt projekt runt år 2034.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källa

Independent: Anti-global warming atmospheric spraying programme ‘possible’, say engineers

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice