Katerina Janouch kommenterar den MSB-finansierade rapporten “Smearing Sweden”

publicerad 1 november 2018
- av NewsVoice
Katerina Janouch - Foto: Det Goda Samhället

I måndags publicerade myndigheten MSB som finansierade rapporten “Smearing Sweden…” framtagen av “Institute for Strategic Dialogue” (ISD) och “London School of Economics” (LSE). Studien granskar utländska påstådda påverkansförsök riktat mot Sverige och särskilt det svenska valet 2018. De flesta svenska alternativmedier omnämns som om de samarbetar med Ryssland däribland NewsVoice och Katerina Magasin.

NewsVoice publicerar en förkortad version av Katerina Janouchs kommentar.

Katerina Janouch - Foto: Det Goda Samhället
Katerina Janouch – Foto: Det Goda Samhället

MSB-rapport om valpåverkan: En av skribenterna ville “skydda sund islamistisk extremism”

I en nyutkommen rapport som bekostas av skattebetalare och som presenteras av MSB – där den fd misslyckade polischefen Dan Eliasson i dag styr – hävdas att det största problemet för Sverige är att alternativa medier rapporterar om hur verkligheten faktiskt ser ut, inte det faktum att samhällsproblemen växt sig större. Rapporten är framställd av fyra kända utländska skribenter, varav en, Jonathan Birdwell, i brittiska Guardian uttalat sig om att islamistisk extremism kan vara naturlig och hälsosam. Är detta verkligen rätt personer att uttala sig om Sverige?

Text: Katerina Janouch, Katerinamagasin.se

Jag har tittat närmare på vilka som gjort rapporten som MSB beställt…

Det är alltså fyra utländska journalister/analytiker/ “experter” som inte bor i Sverige och har ingen vidare kontakt med den svenska verkligheten och vet således ingenting om hur det är för människor att leva i Sveriges utanförskapsområden men inte ens hur det känns att få sin klocka avsliten från handleden i en port på Östermalm. De kan inte svenska och man undrar om de läser de svenska alternativa medierna via Google Translate? I så fall lär de missa många nyanser och detaljer, kanske får de till och med en osann bild av nyheternas innehåll.

Namnen bakom MSB:s rapport är Chloe Colliver, Anne Applebaum, Jonathan Birdwell och Peter Pomerantsev.

Kollage med Chloe Colliver (pressfoto, ISD) Peter Pomerantsev (Volger, Wikimedia), Anne Applebaum (Slawek, Wikimedia) och Jonathan Birdwell (pressfoto, ISD). Montage: NewsVoice.se

Låt oss börja med Peter Pomerantsev, en person med ryskt ursprung, kännare av Ryssland, inte kännare av Sverige. Så här står det om honom på Wikipedia:

“Peter Pomerantsev, född 1977 i Kiev, Sovjetunionen, är en brittisk journalist, tv-producent och författare, son till den ryskfödde poeten och journalisten Igor Pomerantsev. Peter Pomerantsev flyttade 1978, tio månader gammal, med sina föräldrar till Västtyskland, sedan London och München. Efter universitetsstudier flyttade han 2001 till Ryssland och arbetade i nio år för tv-kanalen TNT, bland annat med program om rika ryssars privatliv. I november 2010 återvände han till London. Under 2013 och 2014 har han framträtt som kännare av Ryssland med artiklar i Newsweek, The Atlantic Monthly och andra tidskrifter. Han har myntat begreppet “postmodern diktatur” för Vladimir Putins regim.”

Jättebra, men på vilket sätt kvalificerar det honom att veta ett jota om Angered, Dorotea eller Örnsköldsvik? Vad veta han om våldtäktsepidemin i vårt land?

Nästa ut är Anne Appelbaum, som visserligen talar flytande polska, men det gör ju knappast att hon begriper vad som står i Samhällsnytt:

“Anne Applebaum, född 25 juli 1964 i Washington, D.C., är en amerikansk-polsk journalist och författare. Hon har studerat vid Yale University, London School of Economics och vid St Antony’s College i Oxford. Applebaum är mest känd för boken GULAG de sovjetiska lägrens historia (GuLag: A History) 2003, för vilken hon fick bland annat 2004års Pulitzerpris. Tidigare har hon utgivit Between East and West (1996) för vilken hon erhöll Adolph Bentincks pris. För närvarande (2008) bor hon med sin familj i Chobielin, Polen, och skriver för The Washington Post. Appelbaum, som är av judisk härkomst, är gift med den förre polske försvarsministern, utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski med vilken hon har två söner. Hon talar förutom engelska även flytande franska, polska och ryska. Hon blev polsk medborgare 2013.”

Därefter har vi Chloe Colliver, som är projektledare på anti-extremistinstitutet ISD. En ung kvinna som arbetar med utveckling och leverans av ISD: s onlineforskning, programmering och policyrådgivning i frågor som rör arbete mot extremism och desinformation. Colliver arbetar med att analysera sociala medier och arbetar här med området “hate speech”, alltså det som av nätverket #jagärhär ofta används som ett argument för att tysta systemkritiker. Själva begreppet “hate speech” är ett slags fake news-påhitt, för att tysta obekväma röster som inte tramsar med i det vänstervridna narrativet.

Mest intressant av de fyra är dock Jonathan Birdwell, brittisk journalist som liksom Chloe Colliver arbetar på ISD-institutet och som inte överraskande tagit ställning mot “högerpopulism”.

Birdwell skrev 2010 i The Guardian att att viss islamistisk extremism kan vara naturlig och värdefull.

“In the panic over Islamic extremism at UK universities, we must not forget that some student radicalism is natural and valuable” – han tycker man ska “skydda den hälsosamma extremismen”.

Förlåt, men en person med dessa åsikter, är han lämplig att tala om för svensk allmänhet vad som är korrekt och mindre korrekt information? För att vara opolitisk är Birdwell extremt politisk, och att hans sympatier inte ligger på den borgerliga flanken är mer än uppenbart.


Som vanligt ifrågasätter ingen varför skattefinansierade MSB anlitar just dessa fyra vänstersympatiserande personer för att göra en “neutral” rapport om den svenska valpåverkan.


Att det absolut finns en politisk agenda här är bortom rimligt tvivel. Samtidigt slår MSB ifrån sig och hävdar att rapporten är “opolitisk”. Men för den som dagligen möter den svenska verkligheten är det tydligt vad MSB sysslar med. Just detta kallas desinformation och propaganda, och jag vågar påstå att detta i sig är ett långt större problem för Sverige än att Nyheter Idag och andra alternativa medier korrekt återger landets negativa utveckling.

För många litar blint på MSB och sånt som staten producerar. Om vi inte kan lita på en sådan gedigen institution, vem kan vi lita på då? Tyvärr visar sig alternativa medier gång på gång vara mer renhåriga än dessa statliga jättar. Jag är den första att önska att så inte var fallet…


För det är inte första gången vi har att göra med dimridåer som läggs ut av myndigheter och mainstream-medier som krampaktigt vill upprätthålla bilden av Sverige som fortsatt varande ett mönstersamhälle. Men mönstret ar blivit ett monster och det går inte att sminka över en gris och utge den för att vara en fotomodell.


För samtidigt som man försöker ge sken av att allt är lugnt och under kontroll eskalerar på många håll den sociala oron, missnöjet och dysfunktionerna. I den rapport som MSB beställt berörs inte det faktum att samhället lider av svåra slitningar och polarisering till följd av just invandring och konflikter mellan det sekulära samhället och religiös extremism, som yttrar sig i att framför allt flickors och kvinnors rättigheter och frihet beskärs och att dessa utsätts för sexuellt våld, något som sprider sig likt en cancersvulst i samhället.

Att alterantiva medier och medborgarjournalistiken, som idag i viss mån finansieras av frivilliga donationer som till exempel swish, växer sig allt starkare är inte själva problemet. Det är symtomet på ett problem nämligen att de statligt styrda public service samt maktfjäskande mainstreammedierna inte gör sitt jobb. Detta kanske MSB borde fokusera mer på, det faktum att de medier som fortfarande har många läsare och tittare, inte på allvar rapporterar om missförhållanden i landet, och i stället rapporterar med en tydlig vänstervinkel på ett sätt som gynnar extremism och antisemitism.

Som exempel kan den senaste tidens skandal med islamism, homofobi, rasism och antisemitism inom SSU användas. Den socialdemokratisympatiserande SVT och SR är helt uppenbart störda över hur saken utvecklats. Dessa skandaler har initialt avslöjats av alternativa medier, i detta fall Samhällsnytt, en källa som mainstreammedierna ogärna anger då Samhällsnytt är en publikation som bedriver en SD-vänlig journalistik (det vill säga systemkritisk). Men är det då Samhällsnytt som är problemet? Naturligtvis inte. De alternativa medierna gör det jobb som de välbetalda, presstödfinansierade jättarna sviker.

Katerina Magasin är en liten, swishfinansierad aktör, vill jag i sammanhanget nämna. Ändå är det många gånger jag som först tar upp ämnen som mainstream-medierna många månader senare rapporterar om. Jag har kontakt med enskilda individer som drabbats av samhällets försämring.

Är detta desinformation? Nej, naturligtvis inte. Den som inte är blind kan själv ta en tur till Rinkeby, Filipstad, Borlänge eller Rosengård. Den som inte är döv kan lyssna med människor i Sala, Enköping, Västerås eller Borås. Men Jonathan Birdwell och Anne Appelbaum har knappast varit i Kupolen i Borlänge eller i Tjärna Ängar. Därför skriver de inte heller ett ljud till exempel om den socialdemokratiska desinformationskapampanjen på arabiska, som påverkade många utlandsfödda väljare i Sverige. Istället vill man “demonitarisera” alternativa medier. Det vill säga strypa medborgarnas möjlighet att få del av sanningen.

MSB:s rapport är inget annat än ful propaganda. Och föga förvånande är att hjärnan bakom detta är just Dan Eliasson, som i april 2017 satt och gnällde “hjälp oss, hjälp oss” efter att han förstört polismyndigheten och skapat en hel del av det kaos vi nu ser i Sverige.

Läs hela Janouchs kommentar i Katerina Magasin


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är tveksamt om man ska kalla dessa fyra för “vänstersympatiserande personer”, såvida man inte ser sig själv som extremt höger förstås. Att jobba för NATO, icke-demokratin EU, dess krig och dess koloniala konfliktskapande med Ryssland, är snarare klassisk svensk bombhögerpolitik, som på senare tid även involverar Socialdemokraterna, samt i viss mån bihanget MP.

  Bilderberggruppens besökare, Löfven, åkte som bekant ned till Saudiarabiens diktatur för att sälja drönare till det olagliga kriget mot Jemen.

  Om MSB:s anställda istället läste Soldathandboken om psykologiskt försvar och sedan rensade upp Sverige från vilseledande fulmedier och fulpolitiker, som sålt sig till främmande makt på Bilderberggruppen och som finns i George Soros dokument, så skulle MSB faktiskt vara “samhällsskyddande”. DET vore patriotiskt på riktigt.

  • När det gäller Anne Applebaum så är hon helt klart vänster – ja inte officiellt förstås – men hon är en neocon med vars ideologi rörelsen tror sig uppnå världsherravälde med. Det blev ju inte så bra med Bolshevikismen och Troskyismen när de undanröjde allt och alla. Folk blev väldigt rädda för rörelsen så den shape-shiftade för att bli mer “rumsren”. I grunden är necons en kameleontisk och subversiv rörelse. Förmodar att de tre andra rapportskrivarna fortfarande är kvar i den bolshevikiska/Trotskyistiska garderoben. Man behöver inte vara extremt höger för att tycka att neocons är vänster. Det är fakta på hur deras historia och identitet ser ut. Om MSB leds av en kulturmarxist så är det inte särskilt konstigt att ett uppdrag ges till likasinnade typ Anne Applebaum.

   “Australian economist John Quiggin declares in his recent work Zombie Economics that “Ideas are long lived, often outliving their originators and taking new and different forms. Some ideas live on because they are useful. Others die and are forgotten. But even when they have proved themselves wrong and dangerous, ideas are very hard to kill. Even after the evidence seems to have killed them, they keep on coming back.
   These ideas are neither alive nor dead; rather…they are undead, or zombie, ideas.” Bolshevism or Trotskyism is one of those zombie ideas that keeps coming back in different forms. It has ideologically reincarnated in the political disputations of the neoconservative movement.”

   Förra året kritiserade The Ron Paul Institute Applebaum och hennes rop om att vargen (Ryssland) kommer: “the American people, as she herself complains, are no longer interested in her worn-out fantasies. She is buried in defense industry funded think tanks and she does the bidding of her masters. Every intelligent American reader should ridicule her as the propagandist she is.”

   Hur mycket har Applebaum fått i ersättning för sitt deltagande i rapporten? Ron Paul Institute har kommenterat hennes ekonomi: “her income has skyrocketed from $20,000 in 2011 to more than $800,000 in 2013. No explanation was given for this massive influx of cash, though several ventures in which she has a part are tied to CIA and National Endowment for Democracy-affiliated organizations.”

   MSB använder skattebetalarnas pengar till att låta Anne Applebaums verka som en apostel för att omvända folket så att de delar det militärindustriella komplexets behov av att utvidga sina marknader. Detta ligger verkligen inte i linje med folkets intresse.

   https://www.veteranstoday.com/2013/01/22/the-neoconservative-movement-is-trotskyism/

   http://www.ronpaulinstitute.org/archives/neocon-watch/2017/may/08/neocon-anne-applebaum-give-me-money-to-fight-russian-disinformation/

 • Noterar att Anne Applebaum har studerat vid London School of Economics (LSE). Skolan grundades av The Fabian Society = en kulturmarxistiskt rörelse som verkar efter Frankfurtsskolans ideologi. Man strävar efter en revolutionär omvandling av samhället och omkullkastning av alla traditionella/konservativa levnads- och förhållningssätt. Omvandlingen ska ske genom de små stegens tyranni (gradualism), vilken ska förverkligas genom en lång march genom de kulturella institutionerna. LSE är en plantskola för marxister. Dan Eliasson nöffar sig igenom olika myndigheter för att förstöra än den ena organisationen efter den andra för att snabba på den marxistiska revolutionen.

  Det finns en bra flödeskarta för att förstå hur det ledande skiktet i England tänker för att hela tiden mota bort konservativa värderingar. (Islamisk och andra former av extremism är spader Ess i jakten efter makten i samhället):
  “flow chart for your inspection.
  In short members of the British establishment are convinced by Frankfurt School ideas and feel the they are unconditionally bound to these ideas. This means constant revolutionary change through the institutions away from the familiar: the traditional nation state, the family, the native white race, God, Christianity, heterosexuality etc. and towards the opposites.

  If you look at court verdicts post 1990 the following partners are common:
  Gay values and Christian values are in conflict. Court rules for the gay party.
  Islamic values conflict with job entitlements. Court rules for Islamic party.
  Christian values conflict with job entitlements. Court rules for employer.
  Person fired for pro political beliefs. Court rules with person.
  Person fired for BNP membership, court rules with employer (overturned by ECHR).”

  Fabian Society: https://en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society
  LSE student´s marxism society: https://www.lsesu.com/activities/societies/society/marxists/
  Flödeskarta över kulturmarxistiskt tankemönster: https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=3172927

 • Om jag då förstår detta rätt så har dessa 4 vänsterextrema sk forskare, se Katerinas personbeskrivning, på uppdrag av MSB där Dan “Knulla i Bangkok” Eliasson numera är GD fått uppdraget att undersöka eventuell påverkan på det svenska valet. Deras slutsats är att det inte förekommit någon påverkan.

  Då inställer sig en rad frågor som jag tycker att Newsvoice snarast bör undersöka. Skicka in nedanstående frågor till MSB med tydlig begäran om att få detta diariefört och med explicit begäran om dagboksblad tillbaka som bekräftelse.

  MSB:s Mikael Tofvesson, operativ chef MSB Val 2018, säger:

  – Vi ville få en extern analys av eventuell valpåverkan, som komplement till vår egen analys.

  Fråga 1: Hur såg upphandlingsunderlaget på denna beställning till ISD ut?

  a) Fanns det med krav på svenska språkkunskaper, ISD:s representanter har enligt vad jag förstått inga egna svenska språkkunskaper, så hur har de kunnat utföra sin analys utan kunskaper i svenska??
  b) Har de haft svenska underleverantörer med kunskaper i svenska, om så fanns denna möjlighet att använda underleverantörer med i förfrågningsunderlaget?
  c) Om man använt svenska underleverantörer, vilka var dessa?

  Fråga 2: Vilken upphandlingsform har MSB använt sig av?

  a) Har MSB använt en sk direktupphandling?
  b) Om så varför?
  c) Varför har MSB valt en utländsk leverantör, fanns inga svenska leverantörer med samma kompetenskrav som uppfyllde kravspecen?
  d) Hur har MSB tillgodosett kravet på upphandling i konkurrens?
  e) Har uppdraget till ISD köpts med fast pris eller på löpande räkning?

  Fråga 3: Vilket ansvar har MSB som uppdragsgivare och ägare till analysresultatet?

  a) Det finns i rapporten, tex på sidan 12, påståenden om “pro-Kremlin” siter som Newsvoice, Fria Tider och Nya Dagbladet som helt klart inte är underbyggda med vare sig exempel, fakta och/eller källhänvisningar. Har MSB korrigerat rapporten på någon punkt?
  b) Om en åklagare skulle få en åtalsanmälan (och starta en förundersökning) från dessa nyhetsorgan rörande förtal, anser då MSB att ansvaret för detta endast faller på ISD eller anser MSB att förtalsansvaret ägs av MSB vilka ansvarar för innehållet i rapporten?

  Fråga 4: Hur mycket har rapporten kostat MSB?

  Fråga 5: Har MSB använt sig av denna leverantör i tidigare sammanhang och om så i vilka och i vilken omfattning med avseende på pengar?

  Fråga 6: Mikael Tofvesson säger: ” Vi ville få en extern analys av eventuell valpåverkan, som komplement till vår egen analys”. Var finner man då MSB:s egen analys?

  Jag tror att om Newsvoice inkommer med dessa frågor, som den skattefinansierade myndigheten MSB är skyldiga att besvara så kommer den att uppmärksammas även av MSM.

  Sätt tryck på MSB och beroende på myndighetens svar så anser jag att Newsvoice allvarligt bör överväga en åtalsanmälan till åklagare för förtal. Inleder inte åklagare en förundersökning rörande förtal, utan istället lägger ned ärendet, så bör Newsvoice (kanske tillsammans med andra utpekade aktörer) stämma MSB i ett civilrättsligt sammanhang.

  Jag hjälper hemskt gärna till med detta om det skulle underlätta för att komma tillrätta med detta eviga förtal mot oliktänkande.

  En stämningsansökan skulle ju också underlätta för en ny regering att avsätta Dan “Knulla i Bangkok” Eliasson samt vara ett varnande exempel för andra inom Deep State i Sverige.

   • Lasse, förvisso skulle jag själv kunnat ha skicka in dessa frågor till MSB, men nu är det inte jag som personligen blivit utpekad. Dvs jag är inte sakägare och kan därför inte i ett förtalsmål anmäla för någon annans räkning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *