Mohammed bin Salman kan gripas av Argentina inför G20-mötet

publicerad 27 november 2018
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)

Argentinska åklagare uppger att man kommer att gripa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för krigsbrott i fall han närvarar vid G20-mötet i Buenos Aires i helgen.

Mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi har väckt stor upprördhet mot det saudiska kungahuset. I förra månaden ska Khashoggi ha mördats och styckats inne på Saudiarabiens konsultat i Turkiets huvudstad Ankara.

Saudiarabiens kronprins, den medialt uppmärksammade Mohammed bin Salman, misstänks ha beordrat mordet på Khashoggi, enligt internationell press. Mindre uppmärksammat i media är kriget i Jemen som Saudiarabien är inblandat i. Saudiarabien har åtskilliga gånger kritiserats för att ha riktat in sig på civila mål i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Nu uppger åklagare i Argentina att man planerar att anhålla den saudiske kronprinsen i fall han kommer till Argentina för G20-mötet i Buenos Aires, som hålls den 30 november och 1 december. De argentinska åklagarna vill åtala kronprinsen för krigsbrott och för sin inblandning i mordet på Jamal Khashoggi, skriver The Guardian.

Beskedet från de argentinska åklagarna kommer efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanat Argentinas domstolsväsende att ändra i landets lag så att det blir möjligt att åtala kronprins Mohammed bin Salman.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Mordet har begåtts på en beskickning. Med USAs acceptans. Tryggheten, vid besök på konsulat och ambassader, i länder knutna till USAs koalitioner kan ifrågasättas.

  • Intressant, speciellt som vi vet att Khashoggi egentligen var terrorist is journalist förklädnad. Sådant har blivit alltmer vanligt. Dessa terrorister maskerade som journalister kanske inte kastar bomber eller håller i skjutvapnen själva, men dom banar väg för det, påverkar och styr opinion och politik. Sverige är verkligen inget undantag. Förfalskade nyheter om både Ryssland och Kina är ju dagliga. När kommer USA att ställas inför rätta, och krigsherrar som Bush, Obama, Bolton eller Trump. Måste det verkligen bli ett WW3 innan dom kan ställas inför rätta som i Nurenberg.

  • Det är märkligt att det blir en sådan ståhej över att Kashogi har mördats, även om det är sorgligt i sig. Men det har mördats ett åtal journalister de senare år utan att det blev en internationell kalabalik om detta. Är det bara jag som tycker att det verkar skumt? MbS hade lovat industrin i usa att han skulle öppna portar för dom i Saudi, ungefär som Jeltsin lovade en gång, men fick kalla fötter efter 1/2 år. Finns där ett motiv varför man vill nu göra sig av med MbS för att kunna sätta in en mer medgörlig kandidat?

    • Anledningen är nog att Khashoggi i verkligheten var CIA agent, vilket vi vet, och det hela har blåst upp i propagandasyfte av USA.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *