Gurkmeja har fler hälsoeffekter än vad de flesta känner till

3
266

Rotar du runt i kryddhyllan i köket, hittar du garanterat något som hjälper mot småkrämpor i vardagen. Men hittar du gurkmeja i sortimentet, då har du universalhjälpmedlet som slår knockout på det mesta, som cancer, fetma, värk.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Gurkmeja har varit omtalat för sina antiinflammatoriska egenskaper i årtionden. Nu visar det sig att den effektiva örten har flera viktiga och beskyddande egenskaper, till exempel mot fetma och cancer.


En av anledningarna till att forskare för några år sedan började intressera sig för gurkmeja, var att de upptäckte en signifikant lägre förekomst av vissa cancertyper i Indien, i synnerhet bröstcancer, koloncancer och prostatacancer.


Örten har också visat en lovande effekt på HPV-virus som leder till livmoderhalscancer.

“Ett antal studier visar att curcumin har en direkt effekt på cancercellernas interna kommunikation. När man tillför curcumin går cancercellerna i dvala eller ännu bättre: de börjar förstöra sig själva. Jag har inga problem med att rekommendera curcumin som ett lågbudgeterbjudande till de som vill förebygga en mängd olika sjukdomar – inklusive cancer”, säger läkaren i helhetsmedicin, Allan Fjelstrup till TV-Helse.

Hjälper mot ”värk” överallt

Ska man räkna upp allt som curcumin hjälper mot, kommer den här artikeln bli väldigt lång. Under de senaste 20 åren har nästan 5000 studier och undersökningar på gurkmeja publicerats…

Läs hela artikeln på TV Helse


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall Hopkins
12 november 2018 kl 15:46

Jag använder gurkmeja (roten i tunna skivor) i det mesta av min middagsmat – pulver i/på det som inte lagas på spis eller i ugn – t.ex. kalla såser. Har läst att gurkmeja har bättre effekt efter kokning (minst 10 minuter om jag minns rätt ..kan vara ngt längre). Även rot av ingefära åker i grytorna – fast inte lika mycket och inte lika ofta. Och naturligtvis är det ekologiskt ‘allt’ som gäller!

Torbjörn Sassersson red.
Admin
12 november 2018 kl 22:46

Jag har börjat äta gurkmeja (igen) efter den här artiklen och jag doserar mig själv ca 3-4 matskedar per dag i yogurt.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
13 november 2018 kl 08:37

Har ätit Curcumin i över ett år. Är aldrig sjuk.