Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Gurkmeja har fler hälsoeffekter än vad de flesta känner till

publicerad 12 november 2018
- TV Hälsa
Gurkmeja - Foto: Will Power, CC BY 2.0

Rotar du runt i kryddhyllan i köket, hittar du garanterat något som hjälper mot småkrämpor i vardagen. Men hittar du gurkmeja i sortimentet, då har du universalhjälpmedlet som slår knockout på det mesta, som cancer, fetma, värk.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Gurkmeja har varit omtalat för sina antiinflammatoriska egenskaper i årtionden. Nu visar det sig att den effektiva örten har flera viktiga och beskyddande egenskaper, till exempel mot fetma och cancer.


En av anledningarna till att forskare för några år sedan började intressera sig för gurkmeja, var att de upptäckte en signifikant lägre förekomst av vissa cancertyper i Indien, i synnerhet bröstcancer, koloncancer och prostatacancer.


Örten har också visat en lovande effekt på HPV-virus som leder till livmoderhalscancer.

“Ett antal studier visar att curcumin har en direkt effekt på cancercellernas interna kommunikation. När man tillför curcumin går cancercellerna i dvala eller ännu bättre: de börjar förstöra sig själva. Jag har inga problem med att rekommendera curcumin som ett lågbudgeterbjudande till de som vill förebygga en mängd olika sjukdomar – inklusive cancer”, säger läkaren i helhetsmedicin, Allan Fjelstrup till TV-Helse.

Hjälper mot ”värk” överallt

Ska man räkna upp allt som curcumin hjälper mot, kommer den här artikeln bli väldigt lång. Under de senaste 20 åren har nästan 5000 studier och undersökningar på gurkmeja publicerats…

Läs hela artikeln på TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: gurkmeja