Imorgon tar Sverige beslut om att slopa tidsomställning eller inte

publicerad 21 november 2018
- TV Hälsa
Sömnig pojke - Foto: Rachel Bostwick. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Sömnig pojke - Foto: Rachel Bostwick. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Sömnig pojke – Foto: Rachel Bostwick. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Att ändra från sommartid till vintertid kan jämföras med att resa till ett land med en annan tidszon och drabbas av jetlag. Man känner sig irriterad, slö och okoncentrerad. Nu vill EU-kommissionen slopa tidsomställningen. Regeringen i Sverige är positiv till förslaget och frågan utreds av Statskontoret som ska presentera sitt resultat den 22 november.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

Den 28:e oktober reste vi i en annan riktning och kroppen och huvudet ställde om sig efter att vi  ställt tillbaka klockan en timme. Många vuxna tycker det är kämpigt, men för barnen är det ännu värre. För dem känns det som om det är morgon en timme tidigare än vad klockan visar – till många småbarnsföräldrars förtvivlan.

Det är inte bara de yngsta och deras föräldrar som protesterar mot att ställa om klockan två gånger om året. Även EU har tröttnat på sommartiden. Det visar en undersökning bland 4,6 miljoner invånare i 28 medlemsländer, där 84% svarande att de vill avskaffa sommartiden för gott. Dessa har fått Jean-Claude Juncker, ordförande i Europakommissionen, med sig och nu har han bett Parlamentet och Rådet att gå med på att sommar- och vintertid ska avskaffas 2019.

Även om EU-kommissionen föreslagit att tidsomställningen (2 gånger per år) ska avskaffas redan 2019 kan tidsplanen vara för optimistisk. Tar EU ett beslut i december 2018, kan det i praktiken genomföras tidigast år 2021, uppger Sveriges Radio.

ArcanumSkolan 2024

Läs mer i TV Helse om hur du kan hjälpa dina barn att klara tidsinställningarna bättre

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Sanna ord, Ingemar Ljungqvist!

  TV, radio, tidningar kontrolleras genom ägande och andra mekanismer av samma människor som äger de globala storföretagen.

  När det gäller ägandet är Bonniers och storbanken Goldman Sachs via Schibsted enormt dominerande.

  Massmedierna har utvecklats till att bli folkets fiender som vilseför med falsk rådgivning i hälsofrågor, avsaknad av rapportering av viktiga händelser, rena lögner och avledande pseudodiskussioner om oviktiga, irrelevanta eller påhittade problem.

 • Ingemar Ljungqvist, du har nog rätt i att MSM gärna styr diskussioner till mindre viktiga ämnen, ibland konstruerade som global warming som bygger på obevisade teorier samtidigt som kemijordbruket ohämmat fortsätter att förstöra våra jordar så att materialen rinner ut som smuts i våra floder så snart det regnar lite, och nybildning av vattenbindande glomalin understiger nedbrytningen så att “normala” torksomrar blir katastrofer med nödslakt. Konstgödning av skogar bör ha samma effekt, med fler och intensivare skogsbränder som följd. Viktiga saker som man skyler med ibland meningslös jornalastik om “icke-problem”.

  Där marken inte var plöjd och konstgödslad flöt floderna rena och klara året runt, förr i tiden.
  PGA att sådant aldrig uppmärksammas, kanske pga ren dumhet, delvis pga industriintressen som som säljer kemikalier till bönder, tror en stor majoritet idag att det är “normalt” med bruna floder så snart det regnar. Att distrahera med mindre viktiga ämnen är gamla knep som kan vara svåra att bekämpa och därför andvänds flitigt för att luras. I krig gör man låtsasangrepp för att få FI att ställa om resurser bort ifrån det man vill skydda eller angripa. En del rovdjur använder t.o.m. humor och konster för att distrahera bytet.

 • Varje vecka har det varit långa diskussionsinlägg om sommartidens hälsoeffekter i radions program. Det tillåter man diskuteras, ja kanske inte bara tillåter utan man håller fram den diskussionen. När det gäller ändring mellan sommartid och normaltid kanske det kan finnas vissa ohälsoeffekter men de är försumbara med de ohälsoeffekter som man pådyvlat hela svenska befolkningen genom kvicksilverplomber, genom en helt bedövande utbyggnad av mobilnätet med elektrosmog som följd. Man har också helt negligerat de ohälsoproblem som uppstår med mögel i bostaden.
  Jag tycker inte vi ska inlåta oss på en pseudodebatt om sommartid . Den sköter mainstream så bra ändå. Utan envist hålla fram de stora miljöproblemen, inkluderande också den försämrade gifthanteringen som den globala industrin utsätter oss för inklusive livsmedelsindustrins allt sämre födoämnen, tack vare en fösvagad EU-lagstiftning.
  Ingemar Ljungqvist, chef red AlmaNova http://www.almanova.eu

 • Vilken typisk överstatlig idioti från EU att lägga sig i hur folk ska leva. Det finns väl inget bättre än ljusa eftermiddagar och kvällar? Därför tycker jag vi har fel tidszon för det första. Vi borde ligga i GMT+2 normaltid (som finnarna). Då får vi ljust en timme längre e m under hela året. Under vintern då vi har mörka e m borde vi ligga i GMT+3 för att få ytterligare en ljus timme på e m i stället för en mindre! Då ginge solen ner kl 18 den mörkaste tiden på året, i stället för kl 16. Skit samma att morgnarna blir mörkare, där man ju ändå på jobbet eller i plugget eller på väg dit. Ingen tid att glädjasveller våndas åt ljus/mörker på f m alltså. Fram för sommartid året runt – och dubbel sommartid på vintern!

 • Första vettiga förslaget jag sett från EU på åratal!
  Varje höst får de flesta av oss sova en timme längre på morgonen, vilket ger färre olyckor på vägar etc.
  Och på våren blir det tvärtom, enligt statistiken, då sista timmen kapas får många som lägger sig efter de sist lärda vanorna.
  Om man läser boken “why we sleep” får man reda på hur viktig sömnen är för vårt vakna jag, vår inlärningskapacitet och vårt immiunsystem. Skiftarbete med alternerande tider, t.ex, kan ofta bli en tidig dödsdom. Mobil i sängen…

 • Måtte vi slippa denna förbannelse.
  Hur kan man förvränga synen på medborgaren att under den ljusa årstiden skall SOLEN stå rakt i söder klockan 13.00. Vilket vanvett. Redan Archimedes sa ifrån sitt badkar?”rubba inte mina cirklar” och därför tror skrupulösa politiker att man kan ändra det på ostraffat?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *