Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

100 skjutningar i Stockholm – Gängkonkurrens på den svenska marknaden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 december 2018
- NewsVoice redaktion
Gangster. Foto: Raphael Hoffman. Licens: CC0, Pixabay.com
Gangster. Foto: Raphael Hoffman. Licens: CC0, Pixabay.com
Gangster. Foto: Raphael Hoffman. Licens: CC0, Pixabay.com

Stockholms gator och förorter är inte säkra för vanligt hederligt folk. Flanörer riskerar att träffas av förlupna kulor när kriminella gangsters gör upp. Det sker en ny skottlossning var tredje dag.

2018 har 47 personer skadats och 10 dödats när det återstår en vecka av året. Trenden är att allt fler unga gärningsmän skjuter.

Skottlossningarna i Stockholm (och ute i landet) är ansträngande för samhället, polis och sjukvård. Regionpolischefen i Stockholm beskriver utvecklingen som ”alarmerande”.

“Det är en allvarlig utveckling att flera unga personer dör på grund av skjutvapenvåld. Även om antalet dödskjutningar har gått ned något jämfört med förra året är det alarmerande”, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Polisen har inlett insatsen ”Max”, som leds av en stab med befogenheter att fördela resurser ur myndigheten med syftet att minska antalet skjutningar och mängden illegala skjutvapen i cirkulation. Insatsen har än så länge inte haft någon effekt. Antalet skjutningar 2018 ligger på samma höga nivå som åren 2015-2017.

Skjutningar

  • 2018 tom 12/12: 100 bekräftade skjutningar. 10 döda. 47 skadade.
  • 2017: 120 bekräftade skjutningar. 18 döda. 39 skadade.
  • 2016: 115 bekräftade skjutningar. 9 döda. 43 skadade.
  • 2015: 96 bekräftade skjutningar. 11 döda. 39 skadade.

NewsVoice kommentar: Konkurrens på den svenska marknaden

Aftonbladet nämner inget om skjutningarna är relaterade till migrationsvågen in i landet från olika länder, men insatta menar att det ökade våldet beror på att kriminella gäng av olika nationalitet konkurrerar om affärer med narkotika, cigaretter, restauranger, prosituterade, tiggare och andra illegala eller annars legala verksamheter.

En fråga som många ställer sig är hur sedan länge etablerade kriminella rörelser hanterar utländsk konkurrens. Vet du mer, kontakta NewsVoice. Det sägs tex att den jugoslaviska maffian kontrollerade många pizzerior i Stocholm. Vem har den kontrollen idag?

Text: NewsVoice | Källa: Aftonbladet, “Polisen om årets 100 skjutningar: Alarmerande”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq