Asien piratkopierar allt – Babylon av Mike Blixt: Kapitel 34

publicerad 24 december 2018
- Mike Blixt
Kinesiska J-15. Foto: People's Liberation Army Air Force (PLAAF)

Mike Blixt påminner oss om den omfattande piratkopieringsindustrin i Asien som saknar gränser. Allt från armbandsur till stridsflygplan kopieras. Du som företagare kan förlora din affärside när företag i Asien kopierar din produkt, men du kan samtidigt beställa piratkopierade Rolex-klockor med din logga. 

Text: Mike Blixt | Bild: “China Creates Pirate Copy of Russia’s Su-33 Deck-Based Fighter Jet”, Pravda.ru, Foto: People’s Liberation Army Air Force (PLAAF)

Mike Blixt, privat foto
Mike Blixt, privat foto

Alla vet att produkter som är tillverkade i exempelvis Asien håller mycket sämre kvalitet än om den hade varit tillverkad i väst. Detta är en gammal och utbredd sanning. Om en produkt kommer från Asien är det oftast en så kallad “kopia”. De påstås ha försökt kopiera originalets kvalitet, och visst kan det vara fallet ibland och för 20-30 år sedan var det säkert delvis sant. Men sanningen idag är den att många och kanske rentav de flesta produkter vi köper och använder i vår vardag är tillverkade i andra delar av världen.

Det gäller precis allt

Kläder, klockor, teknikprylar och allt däremellan. Men de flesta tror inte att så är fallet. Många förstår inte att det finns ett visst antal fabriker inom varje segment som tillverkar i princip alla produkter som finns. Vi pratar alltså om gigantiska fabriker som förser västvärldens olika företag med sina produkter.

Egen tillverkning i Sverige skulle innebära att man skulle bygga egna fabriker, vilket naturligtvis inte skulle fungera rent ekonomiskt. Det betyder att konkurrerande företag får sina produkter tillverkade i samma maskiner och av samma personal. Man sätter bara sin logotyp på en redan designad produkt.

ArcanumSkolan 2024

Flera företag har identiska varor

Om en svensk företagare vill släppa en ny produkt i någon form, kontaktar denne fabriken i det tänkta produktsegmentet i Asien och beskriver sina önskemål. För löjligt låga priser kan man nu alltså specialdesigna sin egen produkt. Oavsett vilken produkt det gäller. Vill företagaren ha ett par jeans med eget varumärke, är det klart på några veckor. Vill den ha ett eget klockmärke, finns det tusentals modeller att välja och sätta sin egen logotyp på.

Forbes: "In China, Why Piracy Is Here To Stay"
Forbes: “In China, Why Piracy Is Here To Stay”

När varorna väl kommer till Sverige, ska företaget bestämma i vilket prissegment varan ska säljas i. Beroende på vilket segment man väljer, attraherar man olika typer av kunder. Priset som du som slutkund betalar har inget eller väldigt lite att göra med vad inköpspriset är. Alla varor kostar ungefär lika mycket att köpa in. Om företaget nu har specialdesignat och fått en egen klocka tillverkad kan det antingen att välja att sälja den för 299 kronor för att attrahera en viss typ av kunder och fortfarande tjäna pengar. Eller så väljer företaget att sätta priset 1499 kronor för att attrahera ett annat segment av kunder.

Kvaliteten avgörs alltså utifrån vad företaget sätter för pris på varan. Du som slutkund upplever naturligtvis att klockan som kostar 1499 kronor håller mycket högre kvalitet än klockan för 299. I praktiken skulle det kunna vara precis tvärt om. Det är ingen som helst skillnad på tillverkningskostnad.

Du som slutkund tror naturligtvis att det är omöjligt att tillverka en klocka som håller hög kvalitet för 100 kronor vilket gör att du nu går du runt med din klocka som kostar 1 499 kronor på armen och tror att det finns ett faktiskt värde bakom priset, vilket det bara gör i ditt huvud. Klockan kostade 100 kronor att tillverka. Precis lika lite som klockan för 299 gjorde.

Så här ser det ut i de allra flesta branscher och det är så marknadsföring fungerar i grund och botten. Produktens värde är alltså bara påhittat och inte alls kopplat till produktens faktiska värde.

Anledningen till att vi låter andra delar av världen förse oss med produkter är enkel. Om klockan skulle tillverkas i Sverige, med våra lönenivåer, tillverkningskostnader och skatter, skulle få personer ha råd att köpa klockan. Den hade kostat flera tusen kronor. Detta är anledningen till att alla företag med svensk produktion ständigt talar om för dig att en produkt som är tillverkad i Sverige håller en mycket högre kvalitet än produkter som är tillverkade i andra länder, vilket den oftast inte gör. Det kanske var så förr i tiden men idag kan det till och med vara tvärtom. Företaget måste säga så för att på något vis kunna motivera det höga priset och säger man någonting tillräckligt många gånger, blir det en utbredd sanning…som inte alls är sann.

Sedan sitter vi här i västvärlden och förfäras över arbetsvillkoren dessa arbetare har. Vi gör dokumentärer för att visa västvärldens exploatering av dessa länder där regissörerna har en förhoppning om att vi ska uppmärksamma detta och sluta köpa varor som är tillverkade i dessa länder.

Majoriteten av oss västerlänningar anser trots det att billiga produkter är viktigare än dessa människors livsöden och spelar med i denna gigantiska teaterproduktion och dövar vårt eventuella dåliga samvete via välgörenhetsorganisationer och olika galor på TV 4.

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok, men den är fylld av hopp mellan raderna. NewsVoice publicerar alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • vilket jla skitsnack. börja artikeln med en lögn. Nej, alla vet inte att produkterna från USA, Frankrikes Ellery Storbritanniens hållet höger kvaliteten än produkter tillverkades i kina, Japan, klrea, Taiwan. Tror man detta är man tyvärr dum oxh oinformerad.

 • Det är väl bara på vapenteknologins område som EU, USA Och Ryssland fortfarande har ett visst försprång före
  Kina! Men detta lär väl ändra sig fort eftersom Kina importerar avancerad vapenteknik från Ryssland och kopierar samtidigt som Kina själv har horder av forskare att kasta in i racet. Men all teknologi är minsann inte lätt att kopiera vilket ju USA bittert fått erfara när man trodde det var lätt att kopiera raketmotorn RD-180 som man köper från Ryssland. Det visade sig mycket svårare än väntat och detta gäller även en hel del övrig militär teknologi som har mycket speciallegeringar och tillverkningsteknologi som tar åratal att kopiera till enorma kostnader. Industrispionage är därför en mycket viktig del i alla länders agenda för spionaget. Men Kina lär vara svårt att stoppa i det långa loppet och för mig och många andra är det svårt att begripa varför USA och EU bedriver en politik som driver Ryssland in i armarna på Kina…Vanvett!

 • Kanske du JHL kan köpa en kinesisk kopia av boken 🙂

  Skämt och åsido, lärde jag mig massor av artikeln. Skrämmande om det är sant. Tack Micke.

  Till saken hör att jag fick just ett armbandsur av min far när jag var 18 år. Den klockan fick min far av sin far, och nästa år fyller min son 18 år och klockan går då i arv från till min son från hans farfars far. Den är naturligtvis handgjord och från Schweiz och graverad med familjenamnet. För att göra en lång sidohistoria kort har jag en gång tappat bort klockan och till med glömt den på ett företag där jag jobbade och klockan har alltid på något finurligt vis komma tillrätta igen. Försökte en gång på 80-talet stampa på den (pantbanken) men klockan saknade enligt dessa krämare värde, då den är gjord i rostfritt stål och enligt dem är den tillverkad i sådana mängder att ingen är beredd att lägga en slant för klockan – här har alltså marknaden satt andrahandsvärdet på klockan till noll. Uret måste naturligtvis skruvas upp. Affektionsvärdet är ovärderligt mycket högre. Går klockan förlorad måste ju min son göra om samma resa och låta den gå i generationer. Bruksvärdet av klockan är i dag alltså noll, då den saknar alla finesser vi är vana vid. Vid sidan av det drar sig klockan också, flera minuter dygn. Det kan i och för sig en skicklig urmakare fixa till, genom att personligen tillverka de delar som behöv bytas ut, då dessa pyttesmå kugghjul och fjädrar inte finns att köpa längre. Den reparationskostnaden skulle vida överskriva klockans bruksvärde, som ironiskt nog samtidigt skulle öka värdet på den samma. Frågan blir vad vi med värde egentligen menar? Att en klocka skall hålla garantitiden ut, eller om vi köper en tilläggsförsäkring, för en färdmedel av klockans värde kanske hålla tre gånger garantitiden ut? Men vem vill lägga ner dessa summor, när man kan köpa en ny klocka året efter, med en mer finesser ännu billigare. Fast å andra sidan vilken klocka kan fungera utan batterier i över 60 år? Är det ett värde som räknas?

 • Hej Karl.

  Jag ser nu att rubriken i denna artikel inte alls är satt av mig och inte helt går i linje med min poäng i artikeln.

  Min poäng:

  Det handlar inte längre om “kopior” eftersom “kopiorna” nu är mycket bättre än orginalen. Precis som du påvisar i ditt svar. Men vissa företag försöker fortfarande upprätthålla en bild som var sann för 20-30 år sedan.

  Jag beklagar den något olyckliga inledningen (satt av News Voice).

 • Både floskler, lögner och propaganda dör långsamt. Storföretagen som kopierade och drevs av amerikanska intressen och ägare i Kina är helt borta. Affärerna som låg på bakgatorna som sålde piratprodukter är borta. En del privat företagare som tillverka Rolex kopior i sovrummet lever kvar, men är alltmer sällsynta. I dag är produkter i Kina av bättre kvalitet än i Sverige. Källa Volvo. Qoros, bilen, fick det bästa betyget någonsin, inklusive Mercedes, Volvo och BMW både i EU och Australien. Idag är det européerna och amerikanarna som kopierar Kina. Kina leder världen i energi, solpaneler, solkraftverk, transport, vindkraft, innovation, och även avancerad teknik som Thorium MSR reaktorer, elbilar, snabbtåg, elflygplan, osv. Sedan har Sveriges höga kostnadsnivå inte med lönenivån att göra, utan med skattenivån. Anställda måste ju få tillräckligt betalt för att kunna betala rov-skatterna. Sedan har vi förtäckta skatter. Att resa till Arlanda kostar 295 kronor, motsvarande i Kina 7 kronor. Skillnaden – banavgifter, ett annat namn för skatt. På en punkt förlorar Kina stort. Propaganda. Claas Relotius fick sparken i veckan. Han rapporteras ha ägnat sig åt ”faktafantasi” och “avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi” förfalskat nyheter. Mike Blixt är uppenbart i samma kategori därför att vad han skriver stämmer inte. Borde inte NewsVoice lära sig från storebror Der Spiegel och sluta sprida fejknyheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *