Frisläppta dokument bekräftar CIA:s illegala psykiska experiment

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 december 2018
- NewsVoice redaktion
Frank Olson MKultra operative, private photo, public domain
Frank Olson MKultra operative, private photo, public domain
Frank Olson, MK Ultra operative, private photo, public domain

The Sun skriver om ytterligare MK Ultra-dokument som frisläppts genom ”Freedom of Information Act” i USA, motsvarigheten till den svenska offentlighetsprincipen via forumet Black Vault. De visar att CIA under 50- och 60-talet genomförde horribla experiment på både djur och människor.

Experimenten bestod i att försöksoffren utsattes för inopererade mikrochips i hjärnan i kombination med medvetandeförändrande droger. CIA försökte även framställa supersoldater à la filmkaraktären Jason Bourne. Ofta användes fängelseinterner i  experimenten.

Andra experiment handlade om att utveckla hypnotisk teknik för att påverka folkmassor och för att öka människors mottaglighet för yttre påverkan och omvänt att få människor att drabbas av minnesförluster.

”It goes on to detail how they were looking to find ways of developing hypnotic speaking techniques which would control the minds of “large audiences” and “heighten group susceptibility”. Experiments which were “too dangerous, too shocking, too unusual for routine testing would be of interest to us,” the memo from 1956 reads.” – The Sun

Inget tyder på att experimenterandet upphörde. Fortfarande vägrar USA:s regering att frisläppa 1245 dokument, som befaras innehålla så motbjudande information att det blir politiskt omöjligt att släppa dem. Dokument om MK Ultra-projektet har släppts i omgångar över flera decennier.

Ett av de mest väldokumenterade exemplen på experiment på människor är fallet Frank Olson som arbetade för CIA. Han tvingades inta experimentella droger vilket slutade i att han togs in på mentalsjukhus där han begick självmord genom att hoppa från ett fönster. Hans son menar att fick hjälp på traven och egentligen blev ”självmördad”.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

Frank Rudolph Olson (1910-1953) was an American bacteriologist, biological warfare scientist, and Central Intelligence Agency (CIA) employee who worked at Camp Detrick (now Fort Detrick) in Maryland. At a meeting in rural Maryland, he was covertly dosed with LSD by his CIA supervisor and, nine days later, plunged to his death from the window of a 13th-story New York City hotel room. The U.S. government first described his death as a suicide, and then as misadventure, while others allege murder.[1] The Rockefeller Commission report on the CIA in 1975 acknowledged their having conducted drug studies. – Wikipedia


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: MK Ultra