Åtal väcks mot IS-terrorister för förberedelse av terrorattack i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 december 2018
- NewsVoice redaktion
Jihadister i Sverige...
Jihadister i Sverige...
Jihadister/salafister i Sverige. Montage: NewsVoice

Sex misstänkta IS-terrorister (fem uzbeker och en kirgiz) åtalas för förberedelse till terroristbrott och för brott mot finansieringslagen. Personerna ska ha skaffat stora mängder kemikalier i syfte att döda.

Åtalet för tre av de åtalade avser förberedelse till terroristbrott bestående i misstankar om att de tre personerna har skaffat och förvarat stora mänger kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor.

Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige. Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen.


Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska Statens verksamhet utomlands. Alla åtalade förnekar brott i dessa delar. Därutöver omfattar åtalet vissa i sammanhanget mindre allvarliga brott.


De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, Jämtland, och olika platser i Stockholmsområdet. Fem av de sex personerna är häktade.

Åklagare vid Riksenheten för Säkerhetsmål har lett förundersökningen. Ärendet har utretts vid Säkerhetspolisen. Huvudförhandlingen väntas kunna börja den 7 januari och kunna avslutas i början av februari 2019. Åklagaren, chefsåklagaren Per Lindqvist, har inte möjlighet att vara tillgänglig för media före rättegången.

Pressmeddelande: Åklagarmyndigheten

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Strax för julafton skrev jag, att på tv-nyheterna hade jag till min stora förvåning fått till livs, att Moderaterna, tror jag det var, ville ha en skapligt stor förstärkning av svenska armén. FM:s budget ville man öka från dagens 45 miljarder, till hela 70 miljarder kronor. Även chefen för armén fick komma till tals.
  Jag har gått och funderat på denna rätt märkliga utökning. Vi talar här om 55 procents ökning. En storleksordning som inget parti efter andra världskriget har hojtat om, vad jag kan minnas. Sedan mer än 50 år tillbaka har man ju bara halverat vår Krigsmakt (som det hette, damals), och sedan halverat, för att strax halvera en gång till. Oupphörligen!
  Värnplikten försvann och Flygvapnet som i min ungdom bestod av 50 divisioner har blivit 4 (fyra) stycken.
  Så vad står på? När M nu äntligen tycks ha skrubbat bort allt vad uslingen Fredrik Reinfeldt stod för, så har kanske tankeförmågan återkommit?
  Är det månne så att en oro har börjat infinna sig, att alla de tusental muslimska jihadister, som på svenska skattebetalares bekostnad genomgår rehabiliteringskurer och andra kulturberikande åtgärder härstädes, kanske via sina mobiltelefoner, får order om att nu är tiden kommen, att på gator och torg utdela knivskador på halsmuskulaturen hos otrogna svennar, inkluderande deras blonda, blåögda horsällskap.
  Insikten har kanske nått så långt, att personer som faktiskt är betalda för att ha Rikets och folkets säkerhet för ögonen, nu kommit delvis till sans. Och skickat in en OROSANMÄLAN. To whom it may concern!

  • Ja du Ulf, det största hotet idag mot Sverige som nation ligger inte i vare sig Ryssland eller USA. Nä, det största hotet mot rikets säkerhet finns idag inom vårt eget land, bestående av islamistiska fundamentalister, hitskickade av våra beslutande politiker.

   Även om de flesta politiker (kriminella landsförrädare) bor långt ifrån både flyktingförläggningar och s.k. No-go zoner, så kommer nog verkligheten ikapp även dem, när de påtagliga hoten har hunnit fram och kryper runt deras egen husknut .

   Att man måste utöka försvaret beror nog till stor del på att de inte går att rekrytera Poliser i den omfattning som behövs. Flera partier har gått till val på att man vill rekrytera 10 000 poliser de närmaste 10 åren. Men det blir svårt, då tillräckligt många för att fylla utbildningsplatserna inte klarar kriterierna för att få bli polis. Dessutom slutar många poliser. Bara under 2016 slutade 867 poliser. Mao en omöjlig ekvation att få ihop.

   Då återstår bara militära resurser. Vilket ger vid handen att de korupta politikernas snack om att Sverige är på rätt väg inte är något annat än kvalificerat skitsnack.

   Frågan är om ens en större militär armé kommer att klara av den nära förestående verkligheten.

   Kanske detta politiskt kommer att anses vara ett skäl till att gå in i Nato. Isf såklart mörkat för befolkningen, som alla andra viktiga avgörande beslut de senaste decennierna.

   • I TV-intervjun talade arméchefen om ett antal nya brigader. I den situation som jag tecknade ovan, behövs kampglada soldater à la Waffen-SS och framförallt i en stor numerär omfattning. Nu, kan vi förmodligen inte ens ställa upp med 7 000 soldater och det i ett land som endast är obetydligt mindre än Frankrike, till ytan. Hur många soldater kan de ytterligare äskade 25 miljarderna räcka till? Jag vet inte, bara att behovet är stort, samt att lämpliga vapen och utrustning inte är gratis.
    Den situation vi hamnat i, kunde skönjas redan några år in på sjuttiotalet. Då hade borgerliga och konservativa krafter gett upp och lät vänstern härja fritt överallt, för att göra oss till ett socialistiskt mönsterparadis. Sossarnas hybris var enormt. Visserligen blev 80-talet börsyrans glada dar’ och girighögern fick morgonluft under vingarna. MUF blev helstolliga och ville ha fri invandring. I början av 1990 hade vi en stor regeringskris och i ett försök att komma vidare meddelade Ingvar Carlsson i en bisats i ett tal, att regeringen ämnade ansöka om medlemskap i EU. Förbannelse över det beslutet! 1995 blev vi en del i EU. Eliten jublade i smyg och då USA nu hade vunnit Kalla Kriget och förberedde nästa steg, den som skulle leda till A New Wold Order, ville svensk Elit vara med och från 1998 var växeln lagd. Att den skulle leda till en samhällskollaps och ett folkmord har man insett sent och nu går det inte längre att göra något. Och många är ju dessutom glada åt vårt kommande totala debacle.

 • Rent logiskt så borde då de som låtit gränserna vara vidöppna torska för medhjälp till förberedelse till terrorbrott. Att det skulle bli det här resultatet av massinvällningen är ingen överraskning för gemene man och då saknar ändå denne statsapparatens hela underrättelse-blindtarmsbihang. Regering och riksdag, sittande som historisk, har gjort Sverige mer skada än vad några s.k. “terrorister” någonsin skulle kunna göra. Jag personligen hade hellre sett riksrätt istället för dessa konstlade charader till ursäkt för att bygga upp övervaknings-polisstaten. Femfemmorna i kontroll måste tro att befolkningen är helt hjärndöd.

   • Den procentsatsen är bara korrekt om man kan utgå från att våra s.k. “demokratiska val” gått korrekt till. Men hur kan man veta det när det är lögnarna som håller i trådarna? Hela vår pseudo-demokrati är utformad så att skulden för alla samhällsförsämringar läggs på väljarna. Precis enligt samma perverterade logik där våldtäktsoffret är skyldig till sin egen våldtäkt Jag tror att det bara är en bråkdel av väljarna som vill ha detta skitsamhälle, men att de flesta är så konditionerade till att stillatigande knyta handen i fickan. Men om man försämrar och försurar tillvaron för människor tränger man till slut in dem i ett hörn där de blir tvungna att agera. Där är vi snart.

 • Om de inte haft ihjäl någon kan de inte räkna med förtur till bostad.
  Den som dödat någon i Sverige blir inackorderad i fängelse några år.
  Den som dödat utomlands får förtur till bostad med besittningsrätt och möjlighet att ta hit anhöriga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *