Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jacob Hedrich förklarar hur hög kvalitet på CBD-olja framställs

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 december 2018
- Torbjörn Sassersson
Jacob Hedrich och Torbjörn Sassersson, 10 nov 2018. Foto: Mats G.

Jacob Hedrich förklarar hur företaget han grundat extraherar verksamma beståndsdelar från industrihampa med koldioxidmetoden. Det betyder att växtmaterialet kallpressas under tryck med gasen koldioxid. Målet är att skapa så rena och rika hampaprodukter som möjligt. Växtmaterialet töms på terpener, flavonoider och cannabinoider.

Text: Torbjörn Sassersson

Jacob Hedrich säger att hans företag har en god relation med Läkemedelsverket, myndigheten som under senare tid utökat sina kontroller av alla företag som tillverkar och säljer hampaprodukter. Alla produkter som har medicinska egenskaper måste enligt myndigheten läkemedelsklassas.

CBD-olja hellre ett kosttillskott än läkemedel

Jacob Hedrich den 10 nov 2018. Foto: Mats Gabrielsson
Jacob Hedrich berättar om framställning av CBD-olja.

Hedrich vill helst att deras produkter ska klassificeras som traditionella växtbaserade läkemedel. En förutsättning är att produkterna av denna typ använts i minst 30 år. Generellt har cannabisprodukter använts betydligt längre än så.


Hedrich menar att cannabisprodukter liknar mer kosttillskott snarare än läkemedel utifrån hur produkterna agerar i kroppen. Läkemedelsverket har dock tolkningsföreträde i frågan.


Eftersom myndigheten själv kommit fram till att CBD-olja inte är narkotika, inte är hälsovådligt och inte utgör medel för doping, betyder det att CBD-olja inte bör utsättas för försäljningsstopp, menar Hedrich.

Läs mer: Läkemedelsverket om CBD-olja

En faktor som pekar på att CBD-olja ändå kan komma att klassas som läkemedel är produkternas starka antiinflammatoriska egenskaper. CBD kan även ha effekter som liknar antidepressiva läkemedel.

Text: Torbjörn Sassersson 

Relaterat från hälsomässan 2018 i Stockholm 

Reservation: Trots att videon har innehåll som kan uppfattas som ren marknadsföring utgör inte videon betald reklam till TV Helse. Denna artikeltext innehåller inga reklamlänkar eller namn på produkter respektive företaget.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq