KI: Oorganiskt nitrat i spenat och ruccola kan motverka fettlever

1
Spenat (Spinacia oleracea). Foto: Victor M. Vicente Selvas, Public Domain, Wikimedia Commons
Spenat (Spinacia oleracea). Foto: Victor M. Vicente Selvas, Public Domain, Wikimedia Commons

FORSKNING. En högre andel grönbladiga grönsaker i kosten kan minska risken att utveckla fettlever tack vare innehållet av oorganiskt nitrat. I en studie publicerad iPNAS visar forskare från Karolinska Institutet hur ett ökat intag av flera typer av grönsaker, minskar fettinlagringen i levern. I dag finns inget godkänt läkemedel för behandling av sjukdomen, som kan utvecklas till livshotande tillstånd som skrumplever och levercancer.

Text: Karolinska Institutet | Bild: Spenat (Spinacia oleracea). Foto: Victor M. Vicente Selvas. Public Domain, Wikimedia Commons

Fettlever (leversteatos) är en vanlig leversjukdom som drabbar cirka 25 procent av befolkningen. De vanligaste orsakerna är övervikt eller hög alkoholkonsumtion. Än så länge saknas ett läkemedel för att behandla sjukdomen. Nu har forskare från Karolinska Institutet visat hur ett ökat intag av oorganiskt nitrat kan förebygga fettinlagringen i levern.

“När vi gav nitrat till möss som gått på en västerländsk diet med mycket fett och socker så såg vi en signifikant lägre andel fettinlagring i levern”, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet.

Resultaten i möss bekräftades av två olika former av cellstudier på mänskliga leverceller. Förutom en minskad risk för fettlever observerade forskarna även sänkt blodtryck, och en förbättrad insulinkänslighet hos möss med typ 2-diabetes.


Forskargruppens fokus är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, bland annat genom att påverka kosten. Tidigare studier har visat att dietärt nitrat i form av grönsaker ökar effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk, vilket kan förbättra prestationsförmågan vid arbete. Det har även visats att ett ökat intag av frukt och grönt har en förbättrande effekt på hjärt-kärlfunktionen och vid diabetes.


Docent Mattias Carlström - Pressfoto: Karolinska Institutet
Docent Mattias Carlström– Pressfoto: Karolinska Institutet

“Vi tror att dessa sjukdomar hänger samman, och att det är en ökad oxidativ stress som leder till en minskad kväveoxidproduktion vilket påverkar organens funktion negativt. Nu visar vi en alternativ väg för kroppen att producera kväveoxid genom att förändra dieten till att innehålla mer nitrat, vilket kan ombildas till kväveoxid”, säger Mattias Carlström.

Även om flera kliniska studier har genomförts tvistas det fortfarande om vad det är i grönsakerna som gör nytta.

“Ingen har ännu fokuserat på nitrat vilket vi tror är nyckeln. Nu vill vi genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos. Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott”, säger Mattias Carlström.

Även om större studier behövs för att bekräfta nitratets roll, så kan forskarna ändå ge kostrådet att äta mer grönbladiga grönsaker, såväl vanlig sallad som de mer nitratrika sorterna spenat och ruccola.

“Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag”, säger Mattias Carlström.

Forskningen finansierades av Vetenskapsrådet, Hjärt-Lungfonden, Novo Nordisk, Europeiska forskningsrådet (ERC) och Karolinska Institutet.

Två av studieförfattarna, Jon O Lundberg och Eddie Weitzberg, är meduppfinnare på patentansökningar som avser terapeutisk användning av oorganiskt nitrat.

Text: Karolinska Institutet

Publikation

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Rolf
Rolf
Gäst
4 januari 2019 kl 15:02

Fettlever, icke alkohol relaterad, har sin grund i överskott av socker och stärkelse i maten. Särskilt högt fruktos intag är mycket skadligt.
Detta är väl dokumenterat de senaste 10 åren.

KI vill inte erkänna denna enkla sanning, utan satsar pengar på forskning som fungerar som avledande manöver.
Detta stycke är central för att förstå upplägget.
“Två av studieförfattarna, Jon O Lundberg och Eddie Weitzberg, är meduppfinnare på patentansökningar som avser terapeutisk användning av oorganiskt nitrat.”

En högre andel grönbladiga grönsaker i kosten är absolut att rekommendera. De oorganiska nitraterna har en klart positiv funktion i kroppen. Tillsammans med naturliga mättade fetter, som smör, ger de klart positiva effekter på hälsan.