Främmande män tog sig in på Musköbasen – skott avfyrades

publicerad 3 december 2018
- av NewsVoice
Musköbasen - Fotograf okänd
Musköbasen - Fotograf okänd
Musköbasen arkivfoto - Fotograf okänd

Natten till söndag avfyrade en skyddsvakt varningsskott när två utländska medborgare nattetid tog sig in på Musköbasen utanför Stockholm.

De två individerna tog sig in på Musköbasen vid 01-tiden på natten. Örlogsbasen ligger i Haninge kommun i Stockholms södra skärgård. Aftonbladet skriver att det handlade om en engelsman och en belgare.

"De har olovligt befunnit sig vid det militära skyddsobjektet. Vid omhändertagandet har skyddsvakten skjutit varningsskott på grund av att individerna inte agerat enligt skyddsvaktens direktiv", säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

"Det är en stor inhägnad innan man kommer in på själva anläggningen. De har befunnit sig på området när skyddsvakten har uppmärksammat dem. Exakt var de befunnit sig vet jag inte", säger Magnus Jirlind till Aftonbladet.

Personerna har överlämnats till polisen som ska förhöra männen. Att befinna sig utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse. Försvarsmakten har avvecklat delar av sin verksamhet, men torrdockorna används för underhåll av marinens fartyg.

"Musköbasen, som ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm, är ett militärt skyddsobjekt och personerna omhändertogs i enlighet med skyddslagen."

Det finns planer på att utöka verksamheten på Musköbasen, skriver Musko.nu:

"Marinen flyttas till Musköbasen söder om Stockholm. Marinen har för närvarande 4950 anställda och en budget på 6,4 miljarder kronor."

Text: NewsVoice