Norsk lax är hälsofarlig varnar EFSA

7
557
Odlad norsk fjordlax. Foto: Caroline Attwood. Licens: Unsplash.com
Odlad norsk fjordlax. Foto: Caroline Attwood. Licens: Unsplash.com

En person som väger 70 kilo har efter en måltid bestående av 185 gram lax, uppnått det maximala värdet av miljögifter som hon kan tåla under en dag, enligt en rapport från EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA. Hälsomyndigheten i Norge håller inte med. Norge är en mycket stor exportör av norsk kasseodlad fjordlax. Svenskar älskar norsk lax, särskilt till jul.

Text: Berit Kvifte, “Spiser oss sterile!” | Översättning: Madeleine Lidman | Texten är anpassad för svenska läsare

Politiken har landat mitt i maten i Norge och Sverige när fet fisk och särskilt norsk lax finns på menyn.

“Vi tycker att den här rapporten är väldigt viktig och utesluter inte att vi kan komma att ändra kostråden, men inte innan vi har vägt riskerna mot hälsovinsterna av att äta fisk”, säger divisionsdirektören för norska Hälsomyndigheten, Linda Granlund till NRK.

Seniorforskaren Merete Eggesbø vid Statens Folkhälsoinstitut, håller inte med henne.

“Det är svårt att föreställa sig en positiv hälsoeffekt som kan kompensera för bristande manlig fertilitet, förutom alla andra negativa hälsoeffekter som vi ser”, svarar Eggesbø på Folkhälsoinstitutet (FHI).

Kollisionskurs

“Livsmedelsmyndigheterna och folkhälsoperspektivet är på kollisionskurs när det handlar om hur mycket fet fisk norrmännen bör äta. Jag är rädd att vi har fått i oss för mycket miljögifter redan innan veckans första fiskmåltid har ätits”, säger professor i miljötoxikologi vid Biovetenskapliga institutionen, UiB, Anders Goksøyr till TV-helse.

Läs hela artikeln i TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Tyvärr är det åter igen girigheten som styr och blivit påhejad av regeringar som i elitens kölvatten har ändrat reglerna för uppfordring av lax. Innan laxen blev en internationell sälj slager, med propaganda att lax var hälsosamt och helst skall ätas 2-3 ggr i veckan, har man haft mindre antal laxar per kasse och matat dem med fiskavfall,(deras naturliga mat) vilket garanterar Omega 3 innehåll. På den tid var att äta lax lyx och bara få förunnat. Ju mer regler man fick för att odla lax och ju mer världens länder hade svalt budskapet att lax är hälsosamt, desto fullare blev kasserna och man matade med spannmål ( ingen omega 3). Det byggdes kasser nu också inne i Fjorderna med rikligt båttraffik och dess förorening. P.g.a. trängseln i kasserna uppkom det laxlus som fick behandlas med kemi för att kunna sälja ändå. Människan verkar inte lära sig något och naturen tar förr eller senare sin dominans tillbaka.

    • Seniorforskaren Merete Eggesbø vid Statens Folkhälsoinstitut: Sier at mannlig fertilitet påvirkes negativt ved spising av oppdrettslaks:
      “Det är svårt att föreställa sig en positiv hälsoeffekt som kan kompensera för bristande manlig fertilitet, förutom alla andra negativa hälsoeffekter som vi ser”, svarar Eggesbø på Folkhälsoinstitutet (FHI). Der brukes stadig flere kjemikalier for å ta livet av lakselus. Endel av disse kjemikaliene tar også livet av reker, skjell og krabber i fjordene i Norge. Dessuten brukes mye fòr med skadelige kjemikalier og tungmetaller. Laksen vokser opp svømmende i hverandres skitt – og denne skiten og pelletsrester utgjør dobbelt så mye kloakk som Norges kysts befolkning avgir. Menneskenes kloakk renses, men ikke fiskens. Vær snill å boikotte norsk oppdrettslaks fra åpne sjømerder, de må legges på land med rensing av vannet.

    • Jag har beställt en sådan ask med norsk lax och peptid, som sägs vara bra mot ibs magar. Men nu blir jag tveksam om det är så nyttigt att äta de där kapslarna. Ska jag skicka tillbaks asken igen, tycker ni?

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här