Sittande regering offrar personal på Arbetsförmedlingen – skyller på borgarna

publicerad 31 januari 2019
- av NewsVoice
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens:CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens:CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Igår kom beskedet att AF varslar 4500 anställda, vilket är ca 1/3 av sin personal. Man säger att det beror på den borgerliga budgeten som lades i höstas, med besparingskrav på drygt 2,8 miljarder. Problemet är att de skär på fel ställe. De stora kostnaderna ligger i alla ”låtsasjobb” och andra tvivelaktiga ersättningar som socialdemokraterna tidigare beslutat om.

Redan idag klarar inte förmedlarna av sitt jobb då de har på tok för många ”kunder” per anställd. Då jag själv för ett par månader sedan under cirka två år varit inskriven på AF var det i princip omöjligt att få tag på min handläggare. När jag konfronterade henne sa hon till sitt försvar att hon hade ansvaret för 300 arbetssökande. Självklart kan man inte göra ett bra jobb då. Det rimliga är ca 30 st.

Med det nu lagda beskedet om varsel blir det ju ännu fler arbetssökande per arbetsförmedlare. Troligen är detta inget annat är röstfiske, där offrandet av de anställdas försörjning är verktyget. Även om det är Arbetsförmedlingens GD som formellt varslar, så kan man utgå ifrån att det ligger politiska påtryckningar bakom, för att kunna kasta skulden för varslet på borgarna och deras besparingskrav på AF.

Man anger som skäl att AF kommer att göras om i grunden och att mycket av själva förmedlingen kommer att privatiseras. Kanske kommer man att anamma Australiens modell, som ju bara har ca 10% av kostnaden för arbetsförmedling i jämförelse med Sverige. Dock borde man skjuta in sig på de frikostiga bidragen i stället.

Av AF:s budget på drygt 73 miljarder går 10,3 miljarder till Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser, och 4,9 miljarder till nystartsjobb och stöd för yrkesintroduktionsanställningar. Alltså sammanlagt 15,2 miljarder. Att jämföra med de besparingar på drygt 2 miljarder som varslet på 4500 anställda ger.

Det hade varit mer klädsamt att först presentera hur AF skall förändras. Med tanke på politikernas inkompetens kan vi nog inte vänta oss någon smart och rimlig förändring. Och inte blir det bättre av att en f.d. bilmekaniker sitter som GD på AF och därmed besluten.

Text: Öystein Rönne

Relaterat