Sittande regering offrar personal på Arbetsförmedlingen – skyller på borgarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens:CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens:CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Arbetsförmedlingen i Örebro. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Igår kom beskedet att AF varslar 4500 anställda, vilket är ca 1/3 av sin personal. Man säger att det beror på den borgerliga budgeten som lades i höstas, med besparingskrav på drygt 2,8 miljarder. Problemet är att de skär på fel ställe. De stora kostnaderna ligger i alla ”låtsasjobb” och andra tvivelaktiga ersättningar som socialdemokraterna tidigare beslutat om.

Redan idag klarar inte förmedlarna av sitt jobb då de har på tok för många ”kunder” per anställd. Då jag själv för ett par månader sedan under cirka två år varit inskriven på AF var det i princip omöjligt att få tag på min handläggare. När jag konfronterade henne sa hon till sitt försvar att hon hade ansvaret för 300 arbetssökande. Självklart kan man inte göra ett bra jobb då. Det rimliga är ca 30 st.

Med det nu lagda beskedet om varsel blir det ju ännu fler arbetssökande per arbetsförmedlare. Troligen är detta inget annat är röstfiske, där offrandet av de anställdas försörjning är verktyget. Även om det är Arbetsförmedlingens GD som formellt varslar, så kan man utgå ifrån att det ligger politiska påtryckningar bakom, för att kunna kasta skulden för varslet på borgarna och deras besparingskrav på AF.

Man anger som skäl att AF kommer att göras om i grunden och att mycket av själva förmedlingen kommer att privatiseras. Kanske kommer man att anamma Australiens modell, som ju bara har ca 10% av kostnaden för arbetsförmedling i jämförelse med Sverige. Dock borde man skjuta in sig på de frikostiga bidragen i stället.

Av AF:s budget på drygt 73 miljarder går 10,3 miljarder till Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser, och 4,9 miljarder till nystartsjobb och stöd för yrkesintroduktionsanställningar. Alltså sammanlagt 15,2 miljarder. Att jämföra med de besparingar på drygt 2 miljarder som varslet på 4500 anställda ger.

Det hade varit mer klädsamt att först presentera hur AF skall förändras. Med tanke på politikernas inkompetens kan vi nog inte vänta oss någon smart och rimlig förändring. Och inte blir det bättre av att en f.d. bilmekaniker sitter som GD på AF och därmed besluten.

Text: Öystein Rönne

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Detta med offra litet av det egna menageriet och att skylla på någon annan för att vinna fördelar på annat håll
  syns allt mer över hela planeten. Ett fenomen som setts är att knuffa någon framför ett fordon, men ofta nära och filmat med en övervakningskamera? Mer acceptans för övervakning i pipeline??

 • Det behövs bara några servrar och en kompetent grupp dataingenjörer, nu när alla har smartphones. Ingen onödig byråkrati. Jobb har jag ALLTID själv funnit och fått och det ha berott på konjunktur.

  Det vi behöver göra är att gå ur EU och att därefter sänka arbetstiden genom en lag. Inte ens facket behövs då i min mening. Alla kommer bli gladare och känna sig önskade, utom dåliga chefer.

  Svenskar och friska utsätts för diskriminering på AF:s informationsträffar. skaffar man sig inte en diagnos, eller kommer som krigsförbrytare frpn Syrien så får man ingen gratis utbildning eller bidrag till att starta eget.

  Låt oss dela på jobben, mer solidariskt, assimilerade invandrare och svenskar, samt en databas som folk själva kan fylla i. “Alla människor skulle faktiskt kunna ha lika värde” i den meningen.

  De som inte gillar Sverige och svensk kultur kan uppmuntras att flytta till annat land med ett flyttbidrag och erbjudande om betald flytt-transport och betald biljett, samt en ursäkt för den utlovade “mångkulturen” som havererat.

  Medborgarlön skulle också förenkla. Folk skulle då slippa onödiga redovisningar. Vi skulle även kunna sänka arbetstiden med ett riksdagsbeslut. De utbrända skulle må bättre av att jobba mindre, men ändå få pengar i sina plånböcker utan att behöva tramsa med arbetsförmedlare och försäkringskassan.

  Då skulle även alla som jobbat på AF enkelt kunna ta mer meningsfulla jobb, riktiga jobb, jobba mindre och trivas mer tror jag, ex. lägga lite tid i sin ekologiska trädgård utanför knuten eller ha mer tid till barnen.

  • Man borde lägga ner de flesta myndigheter och statliga organ. Lika bra att dra av plåstret med en gång innan det blir värre. Vi måste återgå till en nattväktarstat. I och med att bidragen försvinner kommer välfärdsmigranterna sluta komma och många som finns här resa hem.

   • Håller med dig. Att fortsätta på samma resa som våra förrädiska politiker har tvingat oss medborgare in på kommer utan tvekan sluta i total katastrof.

    Omvärlden kommer att ställa sig frågan; – Varför förstörde de ett av världens mest framgångsrika länder? Varför gjorde inte folket uppror?

    De som borde svara på det har säkert då för länge sedan flytt landet.

    Kanske var det på ett liknande sätt som Mayakulturen utplånades.

 • Alla partier som sitter och gnäller om att de blivit lurade är ingenting annat än fega stackare. Att AF skall bantas för att organisationen inte fungerar har diskuterats i många år men varför skriva att de offrar personal. Alla företag som säger upp sin personal av olika ekonomiska anledningar gör precis samma sak, men då används andra ord. Om de utfört sina arbetsuppgifter och tagit ordentligt hand om de företag som vänt sig till dem för matchningar så hade kanske situationen varit annorlunda idag. Men som handläggarna brukar säga…. går man bara ut med rätt inställning så har man snart ett nytt jobb.

  • Att AF inte klarar av sitt jobb är en annan sak. Och det har man inte någonsin gjort.

   Observera att jag gärna ser att man lägger ner hela AF. Men detta varsel är likväl ett riktigt fulspel.

 • De visar gång på gång att de saknar Kunskap,Kontroll och framförallt Ansvar. Tyvärr så får vi dras med denna idioti ett tag. Men jag hoppas att de snubblar snart så att det blir nåååågot riktigt gjort.
  Det är evigheter sedan. De kan ju inte visa det klarare än att de följer de Globala krafterna i allt som de företar sig. Hur korkad kan en Svenne bli ? Jag bor f.närv. i Malmö och här är vi svenskar i minoritet.

 • Angående sossarnas nya invandringspolitik, där typ nageltrång blir asylskäl, skyller de den egna verkställda politiken på överenskommelsen med centern. Att de sen då sparkar 4500 st lojala myndighetsrobotar blir borgarnas fel. Socialdemokraterna är således de goda som tvingas göra onda saker p.g.a. mörka krafter helt frikopplade från dem själva. Det är fan så man kräks…

 • Arbetsförmedlingens GD är ju Mikael Sjöberg, en benhård och rättrogen Sosse, tidigare GD för Arbetsmiljöverket.

  Jag har under hans tid som GD vid Arbetsmiljöverket haft anledning i ett ärende att söka upp denna jubelidiot, han gjorde sig helt omöjlig att nå vare sig på telefon eller e-post. När jag till slut ställde alla hans “filter” till svars så svarade man helt sonika att en GD (i detta fall Stormogulen Mikael Sjöberg) inte har någon skyldighet att prata med allmänheten.

  För att citera Olof Palme, ” så talar diktaturens kreatur” !!!

  Vad som gjorde mig allra mest upprörd är dock att denna maktgalne ärkesosse under den sk Förrädarregeringen Reinfeldt utnämndes att ansvara för Arbetsförmedlingen, hur i h-e kan en borgerlig regering utse en av Sveriges värsta sossar som GD för en så central myndighet.

  Nu agerar denna partilojale sosse precis som partiledningen instruerat honom, precis som du säger Öystein.

  Det enda som imponerar är hur snabbt sossarna nu börjat skjuta skit mot C och L, dessa Quislingar kommer alldeles säkert att ångra sitt tilltag många gånger innan Löfvén faller under mandatperiodens senare hälft.

  För min del tycker jag att man kunde lägga AF i sin helhet, i synnerhet med tanke på den enormt låga verkningsgrad de har haft under de senaste 30 åren.

  https://www2.arbetsformedlingen.se/om-oss/press/pressbilder

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Mikael_Sj%C3%B6berg

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *