SVT är Årets Förvillare 2018 enligt 98% av rösterna

publicerad 2 januari 2019
- av NewsVoice
Sveriges Television. Foto: Holger Ellgaard. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Sveriges Television. Foto: Holger Ellgaard. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Sveriges Television. Foto: Holger Ellgaard. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Sveriges Television (SVT) utses till Årets Förvillare 2018 efter att 1020 röster registrerats. Eftersom SVT var den enda godkända kandidaten inför röstningen handlade den om ett JA eller ett NEJ för en utmärkelse eller inte till SVT. Resultatet blev att 98% röstade JA, meddelar bloggen Aretsforvillare.nu ikväll. 

Sammanfattningsvis kan sägas att de flesta verkar vara missnöjda med att public service i allmänhet och SVT i synnerhet tvångsmässigt ska finansieras med skattebetalarnas pengar och att det medför att Sveriges Television transformeras till ren stats-TV vars folkbildande budskap blir en påtvingad verklighet eftersom många tittare anser att SVT rapporterar varken neutralt och opartiskt.

Public service enligt Wikipedia:

"I Sverige är Public service även ett samlande begreppet för de radio- och TV-kanaler som erbjuds av Sveriges RadioSveriges Television och Sveriges Utbildningsradio. I den åttonde paragrafen av sändningstillståndet återfinns essensen av det som kallas public service: Att programmen ska "präglas av folkbildningsambitioner", att det ska finnas en mångfald av åsikter, olika intressen ska "tillgodoses" när det gäller religion, kultur och vetenskap samt att programmen ska ha hög kvalitet."

Resultat vid omröstningen för Årets Förvillare 2018

SVT är Årets Förvillare 2018
Mätning: SVT blev Årets Förvillare 2018 - Källa: Aretsforvillare.nu

Missnöjesförklaringen mot SVT omfattar följande kritik i nedkortad sammanfattning:

  • SVT ska få öronmärkta skattepengar från alla oavsett TV-innehav.
  • SVT anklagas för att favorisera ett vänsterliberalt narrativ (berättande).
  • SVT har inte gjort någon ansats att djupanalysera vad globalisering och sund nationalism egentligen innebär och står för.
  • SVT påverkade aktivt valet 2018 (och tidigare val) genom att påskina att ändrade sympatier hos väljarna bort från vänstern skulle hota demokratin.
  • SVT och övriga public service-bolag har ett tydligt uppdrag om objektivitet gentemot storindustri, monopolkapital och utländsk makt. Trots det har kanalerna medverkat till en förvillande och partisk agendarapportering som underminerar Sveriges demokrati. SVT mfl agerar alltså ickedemokratiskt.
  • SVT uppges ha utvecklats till ett regemente med socialistisk åsiktsförföljelse som drivkraft.
  • SVT redovisar redovisar ofta enbart en enda (och konstant) ståndpunkt oavsett ämne eller person. Politik, alternativ vård och kritik mot storföretagens inflytande på livskvalitet är områden där snedvriden representation av debattörer är särskilt tydlig, menar en kritiker.
  • SVT  ska från och med 2019 bli en svensk "Pravda" i och med den ensidigt beslutade statsfinansieringen.
  • SVT hånar svenska tv-tittare och deras intelligens och kunskap.

Se komplett lista på motiveringar.

Utmärkelsen Årets Förvillare 2018 ska inte blandas samman med föreningen Vetenskap och Folkbildning som varje år delar ut en utmärkelse med samma namn, något som sker utan allmänhetens möjlighet att både nominera kandidater och rösta fram en vinnare. 

Text: NewsVoice

Relaterat