Datainspektionen granskar hur Google använder platsdata i Android-telefoner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Google HK Stockholm 23 mars 2018 – Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Datainspektionen inleder nu tillsyn mot Google efter att ha tagit emot ett klagomål från konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter.

Organisationens klagomål handlar om hur Google samlar in och använder platsdata (lokaliseringsuppgifter) från de som använder Android-telefoner och baseras på uppgifter från rapporten ”Every step you take” som tagits fram av norska Forbrukerrådet.

“Det här är ett klagomål som lyfts fram av flera europeiska konsumentorganisationer och som potentiellt berör en stor mängd personer. Därför vill vi utreda detta för att säkerställa att Google har följt reglerna i dataskyddsförordningen”, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

I sin tillsynsskrivelse till Google listar Datainspektionen ett antal frågor som Google måste besvara.

Ett av Datainspektionens uppdrag är att med tillsyn, det vill säga granskningar, kontrollera att de som samlar in och använder personuppgifter följer reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR).

ArcanumSkolan 2024

Text: Gustav Linder, Datainspektionen, pressmeddelande

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: platsdata
 • En liten psykologisk OT-fundering. Googles naiva bildspråk i regnbågens alla färger är enligt samma utstuderade psykologiska teknik som när de försökte dölja den brasilianska slummen med x-antal liter pastellfärg och på avstånd ser det rätt schyst ut.

 • RT (21 Jan, 2019): France hits Google with record €50mn fine over ‘forced consent’ data collection

  “France’s data protection watchdog is slapping Google with an unprecedented fine citing the company’s failure to meet privacy and transparency standards with user information.
  The French Data protection agency CNIL released a statement Monday stating that the staggering €50 million ($56.8mn) fine was motivated by complaints about the company’s illegal practices in the collection and use of personal data. At present, there is no reliable information available on how long the company saves user data, nor if they allow it to be used by other sites.”

  https://www.rt.com/news/449369-france-hits-google-with-record-fine/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *