Du kan lida av jodbrist – Kan ge hjärnskador, struma

3
43
Struma beror på jodbrist. Foto: Drahreg01. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Struma beror på jodbrist. Foto: Drahreg01. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Två av tre unga kvinnor i Oslo lider av kronisk brist på jod. Vid en graviditet kan bristen påverka barnet tidigt i utvecklingen. År 2016 mottog Näringsrådet en rapport angående kritiska jodnivåer i Norge. Det påpekades då att det fanns ett akut behov av att göra något, men hittills har inga konkreta åtgärder vidtagits.

Text: TV Helse Norge, “Kritisk jodstatus hos nordmenn!” | Översättning: Madeleine Lidman | Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse Sverige

Fram till 1950-talet var svår jodbrist mycket vanligt i Norge. Saltvattenfisk innehöll mycket jod, men i insjöar var det dålig tillgång, vilket innebar att många fick struma. På vissa ställen i östra Norge var det verkligen illa ställt. Upp emot 80 procent av befolkningen led av allvarlig brist på jod. Onormalt många kvinnor utvecklade struma och många barn föddes mentalt efterblivna.

Spårelementet har glömts bort till dess att myndigheterna gjorde mätningar under 2016 och de fick då en rejäl kalldusch. En studie av 804 gravida kvinnor och 175 ammande mödrar (18-44 år) i Oslo år 2016, uppmätte låga koncentrationer av jod ho 74% av de gravida kvinnorna och 55% av de ammande.

Nu gick varningslarmet för fullt.

Läs hela artikeln i TV Helse Sverige | Mediasamarbete med NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Jag provade att ta några jod-droppar, Lugols lösning från Holistic, på halsen vid struphuvudet. Några minuter efter att ha applicerat ett par gula droppar på struphuvudet upplevde jag att halsen kändes klart bättre.
    Det verkar som jag gått runt med jodbrist och att detta var ett enkelt sätt att lösa problemet på!

  2. Dr Lugols lösning rekommenderas, drick 2 droppar/dag i ett glas vatten, hjälper till att hålla ordning på kalcium, kalium och magnesium i kroppen och driver ut andra halogener som intar jodens plats i ämnesomsättningen, såsom fluor och brom, skadliga ämnen som vi får i oss alldeles för mycket av.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här