Förseningsbetalningsersättning – Hört talas om det?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 26 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Marlon Brando - Foto: Paramount Pictures (The God Father)
Vito Corleone (Marlon Brando) hade aldrig hört talas om förseningsbetalningsersättning - Foto: Paramount Pictures (The God Father)
Vito Corleone hade aldrig hört talas om förseningsbetalningsersättning – Foto från IMDB: Paramount Pictures (The God Father)

DEBATT. Jag har gjort en intressant erfarenhet genom en försenad betalning av en faktura till det svenska patentverket. Av olika skäl kom denna faktura mycket sent efter att jag köpt en tjänst. En ändring av rutiner och omplacering av verksamhetsort gjorde att jag, förutom förseningsavgift och inkassokostnad fick ytterligare ett påslag benämnt förseningsbetalningsersättning.

Text: Anonym pensionär

Det är Intrum, ett företag registrerat i Schweitz som skaffat en laglig (?) rätt att lägga på denna avgift. I stället för basebollträ som gamla hederliga Hells Angles använde så har Intrum myndigheten Kronofogden att hota med. Nu hör till saken att jag redan hade betalt originalfakturan på 1034 kr i slutet av 2018, men denna betalning var inte registrerad hos Intrum. De har dock en hemsida där jag via ett femtielva långt användarnamn och lösenord lyckades komma in på ”mina sidor”.

Där möttes jag av trevliga kvinnoröster som så gärna vill hjälpa mig bli skuldfri. ”Du kanske inte kan betala hela skulden på en gång”, hör jag och ser samtidigt en avbetalningsplan på det dubbelt för höga beloppet.

Efter ett långt liv i kommunikation med ibland knepiga byråkrater, väljer jag nu mina strider. Jag klickade på att betala min skuld på 3 månader och fick ett ytterligare påslag på 500 kr. Räknade ut att detta påslag hade en årsräntesats på drygt 80%!

Bailiff (fogde) kallas denna auktorisation av av rån mot svenska folket där alltfler får det allt svårare att hinna med och hålla koll på sina betalningar. Det är en perfekt uppgift för den nya regeringen att ändra lagen så vi inte bara tillåter utan till och med auktoriserar rån med hjälp av ett kronofogdehot.

Klarna byggde ju sin lönsamma verksamhet på försenade betalningar och förseningspåslag. Intrum är sju resor värre. När jag försökte ringa dem upplevde jag det som om det inte var riktigt meningen att jag skulle komma fram till kundtjänst.

Har dock skickat brev till både Patentverket och till Intrum med postadress i Stockholm. Detta skedde för drygt en vecka sedan. Det finns ingen angiven mailadress till företaget.

Min slutsats är att Sverige är invaderat av en fiende som brandskattar oss inifrån. Jag anser detta borde få en stark reaktion i det svenska folkdjupet, särskilt som vi går mot allt tuffare ekonomiska tider för den äldre åldersgruppen som inte alltid hinner med i allt ”falskt och fagert tal” som är kännetecknande för vår tid.

Text: Anonym pensionär

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice