Kända politiker lämnar miljöpartiet: MP har blivit en repressiv kultur

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling

De tre forna riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets från Miljöpartiet meddelar att de lämnar MP. Orsakerna är att partiet har en repressiv kultur och eftergifter som Miljöpartiet gått med på.

Redan i augusti 2017 kunde NyD rapportera att Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets valt att inte kandidera för Miljöpartiet i riksdagen i samband med valet 2018, skriver Nya Dagbladet.

De tre politikerna är kända för att våga kritisera MP:s partiledning vid flera tillfällen. De tre lämnar nu Miljöpartiet i protest mot de eftergifter som partiet gjort för att hamna i regeringsställning.

Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara. Det går inte att rädda planeten och människors livsvillkor inom ramen för dagens ekonomiska system. Jag nöjer mig inte längre med att kämpa för att undvika det värsta, jag vill arbeta för att få folk att tro på att makt, resurser, solidaritet och kooperativ samverkan kan tas tillbaka”, skriver Carl Schlyter på sin Facebooksida.

Nya Dagbladet skriver att Carl Schlyter, då ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, då utrikespolitisk talesperson, fick lämna sina platser för att de protesterat mot att Sverige skulle skriva under NATO:s värdlandsavtal. Därefter fick Annika Lillemets gå för att hon ifrågasatt petningen av Schlyter och Mutt.

“Vi tycker inte att det är en sund kultur att arbeta i. Det har blivit en repressiv kultur där folk pressas att alltid i alla lägen följa regeringslinjen”, sade Annika Lillemets till TT.

Rewrite: NewsVoice | Källor: Nya Dagbladet, TT


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ingen sund kultur, ingen sund miljö och inga nya sunda förslag på bordet….. vem vid sina sunda vätskor vill stanna på en sådan arbetsplats?

 • Partistödet är drygt 1,2 miljarder kronor per år och har de senaste 40 åren ökat med i snitt 15,5 miljoner kronor varje år.

  http://www.dagensarena.se/innehall/partistodet-okar-mycket-mer-medlemstalen/

  Och lönerna till våra svikande topp-politiker ökar accelererande, medan fattigpensionärer dör i vanvård och förtvivlan…

  Systemet med partier är enbart negativt; Enormt hierarkiskt. Lätt att infiltrera. Ärliga politiker sorteras bort.

  – Bort med partisystemet och låt Istället varje lokal enhet utse någon ansvarsfull och omtänksam person som representerar dem.

  – Inför ansvar och folkets rätt att avsätta en politiker som inte duger.

  – Bort med lyx, överflöd och gräddfilsliv och livslånga pensioner för dem som inte är gamla.

 • I dagens läge är det oerhört svårt att känna någon som helst respekt för vidriga politiker, men såna här människor med lite ryggrad och egen moral förtjänar just respekt.

  • Håller med dig Sture. I min värld spelar det inte någon roll vilken politik man vill ha, om det handlar om demokratins grundfundamenta. Om det parti man “tillhör” inte lever upp till sina politiska visioner skall man lämna dem. All heder åt Carl, Valter och Annika som gjort så!

 • Strongt att stå upp för egna åsikter. Undrar hur deras åsikter är fom globaliseringen, krypandet för NATO, medlemskapet i EU och upprustningen av Sverige till att bli misilmäl för Ryssland.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *