Kända politiker lämnar miljöpartiet: MP har blivit en repressiv kultur

publicerad 18 januari 2019
- av NewsVoice
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling
Pressfoton: Miljöpartiet de gröna, Fredrik Hjerling

De tre forna riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets från Miljöpartiet meddelar att de lämnar MP. Orsakerna är att partiet har en repressiv kultur och eftergifter som Miljöpartiet gått med på.

Redan i augusti 2017 kunde NyD rapportera att Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets valt att inte kandidera för Miljöpartiet i riksdagen i samband med valet 2018, skriver Nya Dagbladet.

De tre politikerna är kända för att våga kritisera MP:s partiledning vid flera tillfällen. De tre lämnar nu Miljöpartiet i protest mot de eftergifter som partiet gjort för att hamna i regeringsställning.

Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara. Det går inte att rädda planeten och människors livsvillkor inom ramen för dagens ekonomiska system. Jag nöjer mig inte längre med att kämpa för att undvika det värsta, jag vill arbeta för att få folk att tro på att makt, resurser, solidaritet och kooperativ samverkan kan tas tillbaka”, skriver Carl Schlyter på sin Facebooksida.

Nya Dagbladet skriver att Carl Schlyter, då ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt, då utrikespolitisk talesperson, fick lämna sina platser för att de protesterat mot att Sverige skulle skriva under NATO:s värdlandsavtal. Därefter fick Annika Lillemets gå för att hon ifrågasatt petningen av Schlyter och Mutt.

"Vi tycker inte att det är en sund kultur att arbeta i. Det har blivit en repressiv kultur där folk pressas att alltid i alla lägen följa regeringslinjen", sade Annika Lillemets till TT.

Rewrite: NewsVoice | Källor: Nya Dagbladet, TT