Polar vortex – USA drabbas av extremt låga temperaturer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Chicago. Foto: Adam Felchner (orange.plastic). Licens: CC BY-NC-SA 2.0, Flickr.com
Chicago. Foto: Adam Felchner (orange.plastic). Licens: CC BY-NC-SA 2.0, Flickr.com
Chicago. Foto: Adam Felchner
(orange.plastic). Licens: CC BY-NC-SA 2.0, Flickr.com

Delstater i norra USA har drabbats av en så kallad “polar vortex” som drivit ner temperaturerna under -30 grader Celsius. Chicago hade under onsdagskvällen som lägst -32 och staten North Dakota hade -37 grader. 8 personer har hittats döda. 

90 miljoner amerikaner drabbas av kyla under -17 grader och 20 miljoner utsätts för temperaturer på -28 grader eller lägre. Temperaturerna har under natten till torsdag svensk tid stigit några grader. Snöfall upp till 60 cm snödjup förväntas drabba de stora sjöarna i norra USA.

“This could possibly be history-making”, sa meteorologen Ricky Castro som arbetar för National Weather Service (NWS) i Illinois. Myndigheten säger att de som vistas längre än 10 minuter utomhus kan drabbas av köldskador.

Döda människor har hittats utomhus. En del verkar ha blivit desorienterade av kylan. En man i 55-årsåldern hittades död efter att han skottat snö. En plogande lastbil hade kört på en man i 75 årsåldern. Antalet dödade är för närvarande 8 personer.

100-tals skolor och universitet har stängt. Postleveranser är försenade. Husdjur och boskap drabbas hårt. Myndigheter uppmanar de som går utomhus att undvika djupa andetag och försöka prata så lite som möjligt. Vissa polisdistrikt har uppmanat kriminella att ligga lågt under köldknäppen.

“Some police departments affected by the deep freeze gripping a large part of the nation have taken to social media to ask criminals to take a break until the weather improves.” – NBC News

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • …. och MSM gör sittyttersta för att skrämma upp folket och skapa rubriker gällande vädret, då man i politiska frågor är totalt styrda av maktetablisemanget.

  Chockkyla, snökanon, köldrekord, klass 1- och 2-varning, monstervågor, trafikkaos, m.m. m.m. Vilket trams!

  Majsans inlägg var kul!

  • Ja, det är ju ständiga varningar för sådant väder som är normalt för årstiden.

   Självklart blir det ju problem att det bor många personer som inte är vana vid vinterförhållanden i Sverige. Den erfarenheten tar ganska lång tid att nå. Det är trots allt inte bara att klä sig rätt, det är till stor del också hur du rör dig och hur du andas mm. Det skiljer ju sig en hel del också inom Sverige gällande vind, luftfuktighet mm.

   • Ja de som kommer från länder med åretrunthetta och torka har knappas fått lära sig hur man klarar sig när det brallar i lite.

 • Jag vet inte hur gammal meteorologen är men 1998 när jag flyttade över så var det lika kallt som mina svärföräldrar har haft det nu i veckan. Tio minuter på utsidan var inte att tänka på…. man skottade i fem minuter och sedan åkte vantar och mössa in i torktumlaren. Bilarna stod i garaget och man åkte två till affären…. en satt i bilen medan den andre shoppade. Skolor och universitet stänger även av andra anledningar så det är heller inget ovanligt. Har hört ifrån många äldre som noterat temperaturer för nöjes skull i många många år….. de säger att det sker många omskrivningar. Ändamålen helgar medlen kanske?

 • Om man skipper allt detta höger/vänster-lingot och enbart ser till emotionella frekvenser är det lätt att förstå vad som hänt och kommer med stor sannolikhet att hända. Olika frekvenser i disharmoni är inte estetiska och kommer att verka i någon riktning för att skapa harmoni. Är den nuvarande “jämvikten” i förmån för högre frekvens kommer vi se en dispergering (långsam explosion) eller är den låga frekvensen i majoritet kommer vi se en implosion. Ingenting överlever de låga frekvenserna även om det kan dra ut på tiden (läs SSSR).
  Mest troligt blir det den första, kanske i mitten på februari. SD har gått ned i frekvens, så där ser nog snart in skingring av partiet.

 • Läste en gammal GÖTEBORGS-TIDNINGEN, sedan 1948 daterad 2:januari, där fanns ett par artiklar angående väder, i USA drog det en tornado fram med våldsam kraft över Louisiana, Tennessee, Mississippi, Arkansas, och Alabama, med stor förödelse enligt Röda Korset, temperaturen var ett gott stycke under nollan…Snöstormar drog också fram över stora delar av landet. I Chikago området fick fem radiostationer sina radiomaster nedrivna av stormen. Landets lägsta temperatur mätes till minus 32 grader. I Norge, Övre Österdal hade minus 46 grader, i Engerdal var det så kallt att termometrarna sprack när de närmade sig 50 köldgrader Ja, det är intressant att läsa gamla tidningar…det fanns “extremväder” då också.

 • Som boende i norra delen av vårt avlånga land känns det lite komiskt….men det är ju jobbigt för de som inte är vana. Max 10 min…:)

  Barnen tyckte att skolan borde stänga i Sverige också när det är kallare än -30. Då drog jag mig till minnes när bilen hade fryst i -43 för några år sedan, när de gick i lågstadiet. Jag nämnde det till en lärare att det är ju besvärligt när det är kallare än -40 och att skolorna kanske kunde ge ledigt för de elever som har får problem att färdas dit. Hon skrattade och tog det som ett kul skämt, vilket det iofs var. Risken att en skola i Norrbotten skulle stänga pga av snöstorm eller svinkyla är mikromal.

  Ungdomarna går för övrigt omkring i träningsskor med ankelsockor och trasiga jeans med hål för knäna oavsett väder.

  • Jag känner mig road av ditt inlägg för jag är själv van vid riktigt norrlandsklimat. Så flyttade jag till Skåne för att studera. Så kom det sådär 3 cm med snö, och media började prata om rena naturkatastrofen. Själv skulle jag inte ens bry mig att skotta. Jag studerade och körde taxi som extraknäck. När den stora snöstormen kom i februari 1979 gjorde det ingen skillnad. Jag tog med mig en kompis och två skyfflar i taxibilen och körde vi som vanligt, nästan i alla fall. Ett par kilometer utanför Lund hittade vi en kille som hade fått för sig att gå hem eftersom det inte fanns några bussa – i lågskor. Undrar om han hade överlevt om vi inte hittat honom. Som sagt Majsan, det är lite komiskt – ibland.

 • Även intressant grepp från polisen, att be de kriminella hålla upp med sina aktiviteter tills den värsta kylan är över. Om det greppet verkligen skulle fungera, då kanske kallare väder även kan föra något gott med sej? Att man rent av kunde se fram mot en sådan väderförändring. I Sverige kunde det kanske vara extra värdefullt med en sådan istidsvinter, med tanke på alla överfalls- och grupp- våldtäkter som skett de senaste åren.

 • Det är därför man döpt om sin religion till Climate Change. Klimatet har ju över tiderna alltid förändrats så Climate Change är ju helt normalt. Men tror man inte på CO2 propagandan är man en “klimatförnekare”! Att vi nu regelbundet drabbas av extremt väder beror troligen på den “geoengineering” via HAARP och chemtrails som galningarna sysslar med. Som man sår får man skörda…

  • Kent jag delar bestämt din uppfattning. Men chemtrails och Haarp är kanske mer en eugenisk alternativ då krigen , svält och vacciner inte fungerar snabbt nog.

 • Något för alla klimatalarmister att bita i. Bl.a. Johan Rockström kan ju inte gilla detta. Det kan ju få hela hans värld att falla sönder.

  MSM har ju valt sida, och släpper inte fram forskare som hävdar att vi i själva verket går mot en ny “liten istid”.

  Bedrägeriet går snart inte att dölja längre!

  • Hur passar detta ihop men propagandan om växthuseffekten och jordens uppvärmning. Dom argumenten brukar MSM snabbt glömma bort i sådana här sammanhang.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *