Svegot: En regeringsförklaring värdig fablernas värld

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 22 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Amanda Lind - Pressfoto: Riksdagen, 2018
Amanda Lind blir ny kulturminister – Pressfoto: Riksdagen, 2018

REGERINGSBILDNING. Efter statsminister kommer regeringsförklaring och utnämnande av ministrar. I dag var det dags för Stefan Löfven att presentera sitt lag för mandatperioden. Inte mycket överraskar men inget bådar särskilt gott.

Text: Svegots redaktion | Artiklen har tidigare publicerats i Svegot

Allt ska bli bättre för alla. Ungefär så lät det när statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen i riksdagens kammare i dag. Vän av ordning frågar sig varför det redan inte är så bra som han vill, med tanke på att regeringskonstellationen han företräder, S/MP, redan haft fyra år på sig att ro det hela i hamn?

Å andra sidan, tillhör man ett parti som varje år demonstrerar mot samhällets orättvisor trots att man haft regeringsmakten under större delen av tiden sedan rösträtten infördes, så är det inte lönt att fundera vidare. Hyckleriet är en levande del av den moderna politiken.

Utan att gå in på sakfrågorna är det lätt att tycka att det är bra – att alla ska få det bättre, få mer pengar och kunna leva sina liv utan några större problem. Om man sedan inser att det kräver mer stat kanske det inte är lika roligt längre. Det är nämligen vad som krävs (och vad vi får) – mer stat och mindre frihet. Framförallt fick vi åter igen bekräftat att det viktigaste av allt är att hålla SD och deras väljare borta från allt inflytande över politiken. Fler än en miljon svenskar ska bara hålla käft.

Att lyssna på Stefan Löfven var som att lyssna på ett barn som önskar sig fred på jorden. Förutom att barn är söta och ursäktade. Det gäller inte Löfven. Mycket av det han utlovade skulle förvisso kunna bli verklighet, men det luftslott han bygger upp raseras fort när vi inser att den grundläggande vänsterpolitiken gällande värderingar och migrationspolitiken ligger kvar. Åter igen, det är inget att förvånas över, det är trots allt S och MP som bildar regering med stöd av L, C och V.

I fablernas värld går det mesta an, dock är verkligheten inte lika förlåtande. Den feministiska regeringsbildningen har misslyckats under fyra år, men det blir mer av den varan. Politiken som man drivit under fyra år har varit dålig för Sverige och svenskarna, och värre kommer det bli eftersom den nu ligger fast.

Hade det blivit bättre med ett konservativt block vid rodret (något som inte fanns som alternativ ska tilläggas)? Antagligen, men som sagt, någon sådan häst fanns inte i loppet så det kan vi lämna därhän.

Några ord om ministrarna då. Morgan Johansson fortsätter som justitieminister men backas upp av Mikael Dammberg. Margot (katastrofen) Wallström behåller rollen som utrikesminister. Annika Strandhälls namn dök upp. Tur att ”smartaste bästa tjejgänget” fortsätter finnas med; både Magdalena Andersson och Ylva Johansson kvarblir vid sina poster.

Skönt är att Gustav Fridolin och Alice Bah Kunhke försvann, men frågan återstår vilken dårskap som vår nya kulturminister, rastafarin Amanda Lind, kan tänkas leverera? Med en större budget att leka med kanske det blir många fler cykelställ.

I fablernas värld kan ju allt hända.

Text: Svegots redaktion

ALLA MINISTRAR I NYA REGERINGEN
 • Statsråd i statsrådsberedningen är Hans Dahlgren.
 • Statsråd och chef för justitiedepartementet Morgan Johansson.
 • Statsråd i justitiedepartementet är också Mikael Damberg.
 • Statsråd och chef för utrikesdepartementet är Margot Wallström.
 • Statsråd i utrikesdepartementet är också Peter Eriksson och Ann Linde.
 • Peter Hultqvist fortsätter som chef för försvarsdepartementet.
 • Lena Hallengren blir chef för socialdepartementet. Här fortsätter även Annika Strandhäll.
 • Magdalena Andersson och Per Bolund fortsätter på finansdepartementet. Ardalan Shekarabi ingår också här.
 • Anna Ekström blir chef för utbildningsdepartementet, här blir även Matilda Ernkrans minister.
 • Isabella Lövin chef för miljödepartementet och vice statsminister.
 • Ibrahim Baylan blir chef för näringsdepartementet, tillsammans med Jenny Nilsson.
 • Amanda Lind blir kulturminister.
 • Ylva Johansson fortsätter som arbetsmarknadsminister, på arbetsmarknadsdepartementet hamnar också Åsa Lindhagen.
 • Tomas Eneroth och Anders Ygeman hamnar båda på infrastrukturdepartementet.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice