Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 januari 2019
- NewsVoice redaktion

ANALYS. Som hämtat från manuset för en thriller om spionage under ett pågående kallt krig mellan USA och Kina förklarar Karl Wang vad som egentligen ligger bakom en serie av arresteringar av kineser och amerikaner. Den oinsatta kan ha svårt att koppla samman enskilda händelser och se igenom Västmediernas negativa bild av Kina. I själva verket har Västs medier en central roll att spela.

Text: Karl Wang, pensionerad, tidigare ingenjör inom IT&T. Bosatt i Kina.

Få kan ha undgått bråket mellan USA och Kina beträffande Huawei. Först häktades Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou i Kanada på begäran av USA som ville ha henne utlämnad på mycket dimmiga grunder. Det uppfattas omedelbar som ett gisslantagande, speciellt då Trump omedelbart gick ut och meddelade att han var beredd att ingripa om Kina inte gick med på hans villkor [ref].

Därefter arresteras två kanadensare i Kina; Michael Spavor och förre diplomaten Michael Kovrig, som båda arbetar för en USA-sponsrad ”forskningsstiftelse” som säger sig forska i att finna fredliga lösningar på konflikter. Vad de i verkligheten sysslar med är att hitta metoder för att kuva Kinas intressen till förmån för USA, utan att USA skall behöva riskera en öppen väpnad konflikt. Deras metoder har länge ansetts ”kontroversiella”, en omskrivning för spionage [ref].

En annan kanadensare dömd till 15 års fängelse i Kina för narkotikabrott överklagade domen och dömdes istället till döden [ref]. Fallet kommer att prövas slutgiltigt i Kinas högsta domstol. Straffet kan omvandlas till livstids fängelse och personen kan benådas, antingen omedelbart eller efter vanligtvis omkring 10-15 år.

USA svarade med att tvinga Polen att arrestera en kinesisk medborgare och anklaga honom för spioneri [ref]. Allt liknar väldigt mycket tit-for-tat.

Kina har alltid varit överseende och eftergivet när det gäller brottslingar från andra länder, men efter USA:s senaste agerande har man börjat tillämpa lagarna strikt som de är avsedda. Ett exempel på Kinas försiktighet med utlänningar som begår brott var när en svensk uppehöll sig och arbetade illegalt i Kina i nära ett decennium på turistvisum. Alla som känner Kinas visumsystem vet att det går inte att vara turist år efter år, så det måste också ha inneburit andra brott som urkundsförfalskning och bedrägeri. Det hade normalt lett till ett flerårigt fängelsestraff, men allt Kina gjorde var att porta personen.

USA:s metoder för att styra och kontrollera andra länder är välkända, sanktioner, övertalning, hot och påtryckningar. Trump demonstrerad det tydligt samma dag. ”Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi” – om de inte gör som vi säger [ref].

Ett tidigare exempel från Sverige hur USA styrde vårat rättsväsende var när USA hotade Sverige med handelssanktioner inom ramen för världshandelsorganisationen WTO om inte Sverige stoppade fildelningssajter som The Pirate Bay [ref].

Varför är de i Washington så livrädda för Huawei?

Man skyller på att Huawei kan placera spionvara i systemen för att spionera, men envar som har antivirusmjukvara installerad på PC:n vet att det går inte. Sådan spionmjukvara är lätt att upptäcka och systemen är mycket väl utvecklade och effektiva, inte bara på PCn. Så vad är då den verkliga orsaken? Mycket enkel, alla har hört talas om hur Edward Snowden avslöjade att NSA med en knapptryckning kan ta sig in i alla datorer i världen. På alla PC:s finns ett program som heter wuauclt.exe, men det är inte det enda.

“Wuauclt.exe är en legitim Windows-process som även kan kallas Windows Update Client, Automatic Updates eller Windows Update Automatic Updates. Som namnet antyder så körs denna process i bakgrunden av systemet och kollar Microsofts webbsida efter automatiska uppdateringar.” … “Programmet har inget synbart fönster, och dess säkerhetsbetyg är 9% farligt.” – Utanvirus.se

Ungefär var 30:e minut “ringer” programmet hem osynligt och meddelar NSA att PC:n är påslagen, var den finns och att/om den är tillgänglig. NSA kan sedan använda Microsofts uppdateringssystem, vilket inte kan stängas av (det är bara det som syns som stängs av) att ”uppdatera” maskinen med lämplig spionvara. Det är så enkelt att man till exempel ”uppdaterar” MS Word till en version som via IE osynligt sänder krypterad information till NSA. Även hackare har använt metoden.

De nya 5G-systemen är inget annat än en stor dator, och det är välkänt bland kompetenta IT-ingenjörer att precis som på varenda PC har NSA placerat liknande spionvara på alla system som kommer från USA eller dess allierade.


Problemet är att ju mer Huawei tränger undan de USA lojala systemen med amerikansk spionvara, desto mer urholkas USA:s möjligheter att använda systemen för att spionera och samla information. Det blir rena katastrofen och undergräver USA:s ambition att styra och kontrollera världen [ref].


USA:s spionage undviks genom distraktioner i västmedier om att Kina förtrycker sitt folk

Huaweis framgångar hotar alltså USA allvarligt. Ju fler Huawei system som är installerade på marknaden, desto mer begränsad möjlighet för USA att spionera.

USA:s spionage var också anledningen till att sajter som Google, Facebook, Twitter osv blockerades i Kina. De utgör frontverktygen i USA:s spionoffensiv. Det går mycket bra att nå dessa inifrån Kina med fritt tillgängliga verktyg som kan laddas ner från webben i Kina, men spionaget blockeras då.

USA är naturligtvis inte förtjust i det utan sprider intensivt propagandan att blockeringen är till för att censurera folk i Kina, vilket alltså är en lögn.

Nästan alla system har idag inbyggda funktioner för avlyssning. I USA är det lag att sådant skall finnas så att all kommunikation ska kunna avlyssnas med ett knapptryck.

Huaweis system överlägset

Det är knappast troligt att Huaweis skulle tillåta USA att placera sin spionvara på deras system. Tvärtom har man installerat, vad IT ingenjörer kallar ”kanariefåglar” (”canaries”), i systemen. Nästan alla företag gör det idag. Namnet kommer från den tiden då gruvarbetare tog med sig kanariefåglar i gruvan för att larmas vid gasläckor [ref]. Systemet använder så kallade ”signaturer” [ref], vilka är en slags krypterade markörer i systemen. Ändras något i systemet går larmet att systemet har blivit hackat.

Det har alltså blivit livsviktigt för USA att stoppa Huaweis framfart och om USA inte lyckas undergrävs hela USA:s världsomfattande spionsystem och deras dominans i världen. Det ser USA som en katastrof för sina planer att uppnå världshegemoni, dominans och kontroll.

Förmodligen kommer USA att misslyckas. Att styra, tygla, dominera eller hålla tillbaka Kina kommer inte att vara möjligt [ref], men Kina har visat sig mycket öppen och villig att samarbeta. Huaweis system är vida överlägsna allt annat på marknaden redan nu och företaget växer med rekordfart.

Text: Karl Wang


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Huawei
Stöd NewsVoice 2024
 • Om Kinesiska telefoner har en egen variation av Android hur vet jag då att Kineserna inte installerat sin egna spionerande kod i de nedladdningar som görs?

  Är inte javascript okänd kod som laddas ned och körs på din dator? Icecat och NoScript har skapats för att ge kontrollen till användarna, men Androids appar basrade på javascript, även om det är kinesiska varianter, är nog inte riktigt det som Richard Stallman förespråkar: https://archive.org/details/RichardStallmanInterviewByJustinHall201403

  Kan något annat ens påstå sig vara säkert?

  • Kinesiska företag har faktiskt försökt, det upptäcktes omedelbart och det blev ett ordentligt uppror till den grad att företagets överlevnad hotades. Sedan fungerar det lite olika i Kina, användarna laddar inte själva ner programmen, man lämnar in telefonen till en servicebyrå som gör installationen, och dom vet var krokarna sitter. Dom har redan programmen på en hårddisk, ofta rensade på malware.

   Som bekant fylls alltid minnet upp med skräp som tiden går, och det är normalt att man lämnar in telefonen för att få den rensad och uppgraderad regelbundet. Android är baserat på Linux, men med Javascript som en del. Javascript är ingen okänd kod, den är fritt tillgänglig för alla att använda.

   För att komma åt folk som skyddar sig bakom proxies skrev NSA ett program i Javaskript som osynligt laddas ner med en webbsida, programmet gör sedan osynligt för användaren vad som kallas ett ”ping” till den första servern som användaren är uppkopplad mot, får på så sätt reda på användarens verkliga IP adress, och skickar den till en av NSA’s egna servers. NoScript stoppar det. Användaren märker inget.

   Google, Facebook, med flera, har ju bevisats bara vara spionverktyg, och det är därför Kina blockerade dom. Något helt säkert finns inte, men man kan göra det väldigt svårt för snokarna, vilket starkt rekommenderas. Nästan alla webbsidor använder javascript idag, många stjäl information om dig. Installera Noscript.

   • Så tryggt! Kinesiska företag har försökt. Varför skulle de inte försöka igen?

    Användarna laddar inte själva ner programmen och vet således INTE vad som finns på deras datorer/smartphones. En “servicebyrå” (secret service?) gör enligt dig installationen, och dom “vet” alltså var krokarna sitter… och med sitt “vetande” har de alltså “ofta” rensat telefonerna på skadlig programvara. Verkligen? Så tryggt då.

    Android är baserat på GNU/Linux och de flesta Linuxvarianterna använder ofri programkod som ex. Javascript som en del, men det finns andra helt fria GNU/linux-varianter och olika typer av java-kod, vilket Stallman noterat. Även Javakod kan vara öppen och fri, men det beror på hur man skriver den och hur den publiceras för granskning innan folk laddar ned den.

    https://www.gnu.org/philosophy/javascript-trap.html

    Javascript är givetvis en känd kod, som är fritt tillgänglig för alla att använda, men det är inte frågan. Frågan är vad programmerarna/spionerna hittar på med den, vilket du noterat att NSA har gjort utan att användarna märkte det och att Noscript stoppat det, men vem stoppar apparna som i grunden är ofria och potentiellt okända och innehåller potentiellt skadlig Javascript?

    Förståligt att Kina blockerade spionverktygen, men utan att inse att javaskript i sig självt är skadligt om det inte handlar om fri kod, eller att hemsidor inte han köras eller läsas utan att kära sådan kod på sin egen dator.

    Vill du göra det väldigt svårt för snokarna, vilket du starkt rekommenderar, så är installation av Noscript i Firefox ett utmärkt förslag, men är inte fokuset på fri och öppen hårdvara och mjukvara som helt undviker potentiellt skadlig kod, ännu viktigare?

    Det innebär i min värld att vi måste lyssna på Stallman säger och agera på vad han säger, annars har vi s.a.s. sålt tasken till rävarna.

 • På telefonerna.
  1. Google är blockerat i Kina.
  2. Android är öppen källkod
  3. Kinesiska telefoner har en egen variation av Android.
  4. Android är Linux, plus java
  5. Hårdvara är alltid ”öppen”.
  6. Huawei är öppen källkod.
  Dum som ett tåg heter det. Idag läser jag att några senatorer i USA vill toppa att man köper tågvagnar från Kina för Kina kan ha byggt in spionvara i vagnarna och kan fjärrstyra dom att kollidera från Kina. Om det finns något dummare än ett tåg måste det nog vara en amerikansk senator.

 • Så herr Wang förnekar att kina spionerar på världen och dissidenter via hård / mjukvara i Huawei-produkter? (Och för den delen via sociala medier)

  • Det är inte om att förneka eller inte. Den som är tekniskt kompetent vet att det går, men det går heller inte att dölja. Det kommer att avslöjas väldigt fort. Kina, liksom alla länder inklusive Sverige, samlar helt lagligt in information och analyserar den. Det är normalt. Att terrorister och liknande ”dissidenter” övervakas är ingen hemlighet. Det har jag beskrivit ovan. En skillnad är att Kina anser sig ha rätt att övervaka planering av terrorism av Kineser som sker i Sverige och riktar sig mot Kina, medan Sverige anser att Kina inte har den rätten. Sverige skyddar alltså terrorister i Sverige som planerar terroristdåd i Kina.

  • Tyvärr stämmer inte det. Med rätt utrustning går det mycket bra att fång in strålningen från datorn och skärmen för att övervaka vad som pågår. NSA/CIA/FBI/FRA har sådan utrustning. Du måste befinna dig i ett strålningssäkert rum eller tält för att vara skyddad. När USA’s president reser har han alltid med sig ett sådant tält. Det finns beskrivet här. https://www.nytimes.com/2013/11/10/us/politics/obamas-portable-zone-of-secrecy-some-assembly-required.html Ganska intressant.

   • Precis. Det finns teknik så att datorer kan kommunicera via högtalare och mikrofon även om de inte är ihopkopplade. Sen kan de även med stor säkerhet avgöra vad du skriver genom att analysera variationerna i datorns strömförbrukning. Plus att t.ex. Intel chippen sen 2007 har ett litet separat 3G chipp och ett annat litet chipp med operativsystem osynligt för ditt riktiga OS, oavsett om det då är spionvaran Windows eller en Linux distribution. Windows 10 är en konstaterad spyware, vilket också framgår i användarvillkoren, men å andra sidan så har heller aldrig källkoden till Linuxkärnan blivit riktigt granskad. Det har startats några sådana projekt som sen av någon outgrundligt anledning självdött. Sen vet jag hur mycket av denna info som är ämnad för att bara göra en smått paranoid, men sen har ändå en mängd forskare visat att det finns såväl hårdvaru- som mjukvarubakdörrar in i det mesta. Oftast brukar dessa bakdörrar beskrivas som ett litet “hoppsan misstag”, men själv går jag inte på den lätte.

    • BTW. Luke Harding (The Guardian): Writing The Snowden Files: ‘The paragraph began to self-delete’

     “By September the book was going well – 30,000 words done. A Christmas deadline loomed. I was writing a chapter on the NSA’s close, and largely hidden, relationship with Silicon Valley. I wrote that Snowden’s revelations had damaged US tech companies and their bottom line. Something odd happened. The paragraph I had just written began to self-delete. The cursor moved rapidly from the left, gobbling text. I watched my words vanish. When I tried to close my OpenOffice file the keyboard began flashing and bleeping.

     Over the next few weeks these incidents of remote deletion happened several times. There was no fixed pattern but it tended to occur when I wrote disparagingly of the NSA. All authors expect criticism. But criticism before publication by an anonymous, divine third party is something novel. I began to leave notes for my secret reader. I tried to be polite, but irritation crept in. Once I wrote: “Good morning. I don’t mind you reading my manuscript – you’re doing so already – but I’d be grateful if you don’t delete it. Thank you.” There was no reply.”

     https://www.theguardian.com/books/2014/feb/20/edward-snowden-files-nsa-gchq-luke-harding

     • Jag har läst om andra som råkat ut för precis samma sak. Raderad text eller så har de inte kunnat kontrollera den egna datorn fullt ut. Om någon annan har full kontroll av ens dator kan de radera eller ladda upp såväl terrormanualer som dito planer och ett par GB. Då ligger man lite risigt till, vad dom än väljer att göra.

      Sen känner jag mig själv lite tveksam till både Snowden som Assange. Om någon släpper info eller gör något som verkligen är systemhotande har de en rätt stor sannolik för att råka ut för något “slutgiltigt”. Ta t.ex. den tyske bankiren som medlemmen i Bilderbergs-styrkommitté Alfred Herrhausen. https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Herrhausen Efter att han gått ut och förespråkat att man borde skriva av u-ländernas statsskulder så råkade han ut för ett mycket avancerat “terrorattentat”. Där en pansarbrytande bomb sprängde upp hans bepansrade bil när den bröt en infraröd stråle och ett sånt attentat luktar mer militär specialstyrka än rödvins RAF. Vet att jag som vanligt är fett OT, men min poäng är att man kan avgöra en visselblåsande insiders sanningshalt beroende på om han andas eller ej.

     • Det var så NSA/CIA klämde åt Svartholm Warg i Thailand. Med hjälp av Windows uppdateringssystem ”uppdateras” operativsystemet så att man får fjärrkontroll över datorn. Sedan hackades en databas i Danmark, och spåren gick naturligtvis direkt till Svartholm Wargs dator i Thailand eftersom inget skydd hade använts. Man ville att datorn skulle spåras. ”Riktiga” hackare gör alltid något med det som hackar, dels är det en trofé, ibland vill dom tjäna pengar på det som hackats. Ingenting sådant har hänt i det här fallet. Svartholm Warg är en mycket datakunnig person. Hade han velat hacka någonting hade han definitivt använt sig av någon slags anonymisering. Allt annat hade varit som att köra motorcykel GrandPri i badbyxor utan hjälm. Så arbetar den djupa staten för att eliminera kritiker. Svartholm Warg hade som bekant avslöjat amerikanska krigsförbrytelser. USA ville statuera ett exempel och skrämma andra. Assange är ett annat exempel, och gisslantagningen av Huaweis Meng Wanzhou i syfte att stoppa Huaweis utbredning ett annat.

     • Jag läste The Guardian artikeln, synnerligen intressant, för exakt samma sak har hänt här i Kina. Flera av oss kinasvenskar håller kontakten via ett slutet forum på WeChat. Flera har på ett identiskt sätt plötsligt blivit tilltalade av amerikaner, med tydlig amerikansk accent, i affärer eller på visningar, amerikaner som sedan föreslagit att dom skulle träffas. Ämnet har alltid varit politik i samtalen.

      Sedan blev kinasvenskarna ombedda att delta i frivillig gratis engelsk konversations träning. Undervisningsmaterialet skulle komma gratis från en ideell amerikansk stiftelse.

      Undervisningsmaterialet var ingenting annat än en handbok i hur man implementerar ”demokrati” med hemliga kyrkor, civil olydnad, bloggar, demonstrationer, sabotage, eller väpnat uppror. All argumentation var inkluderad, och var exakt, ordagrant, vad som senare användes i Hong Kongs paraplyrevolution.

      Peking upptäckte tilltagen, och stängde ner verksamheten. Omedelbart dök det upp i amerikanska media, och repeterades i svenska, att Peking hade rensat ut utländsk litteratur på universiteten och beordrat en återgång till sann kommunistisk litteratur.

      Gick man och frågade universiteten hade dom ingen aning om det. Ingenting hade hänt. All utländsk litteratur fanns kvar. Välkommen till den verklighet MSM media mörkar.

      [Försök att dela upp texten i stycken. Jag har nu ordnat det. /red]

    • Det finns många sätt datorer kan kommunicera, mikrofon och högtalare är rätt primitivt, däremot är modulerade krypterade osynliga laserstrålar mer effektivt, och mycket svårt att avlyssna. Att analysera strömförbrukningen går knappast. Linux kärnan har faktiskt granskats, och dessutom byggts av oberoende personer, men värt att komma ihåg är att Linux inte på något sätt är immunt mot avlyssning. Däremot är det betydligt svårare att avlyssna och speciellt massavlyssna. Det är inte bara att ”trycka på knappen” som med Windows. Hårdvaran i sig själv och enbart kan inte vara en bakdörr, däremot är hårdvaran naturligtvis det som används för att bruka mjukvaran för spionage.

     • Senast jag läste om en granskning av Linux-kärnan så var det om ett projekt som självdött, men det kanske har hänt något sen dess. Men jag försöker inte racka ned på Linux. Har själv använt detta OS sen ca 10-12 år tillbaka och jag är hur nöjd som helst. Poängen var/är väl mer att om du är intressant nog hittar de en väg in i din dator oavsett hårdvara, operativsystem, och så vidare.

      • Det finns otaliga ”granskningar”, både pågående och ”döda”. Detta med att knäcka krypteringar, hacka sajter, eller ”granska” mjukvara är lite av att lösa korsord på lördagskvällen för IT intresserade, både kompetenta och inte så kompetenta. Sant, det går alltid att hitta en väg in i datorn, men man bör nog göra det så svårt som möjligt för dom. Det beror på resurserna och kompetensen. De största resurserna och den bäst kompetensen finns i stor uträckning just hos organisationer som NSA/CIA/FRA. Sedan kanske vi skall komma ihåg Mao Zedong’s visa ord, ”En klyftig fisk som vill gömma sig gömmer sig i ett fiskstim”. Bataclan terroristerna använde ingenting av kryptering när dom planerade dådet, och blev inte upptäckta i tid.

  • Mest är det en fråga om att föra fram korrekt och sanningsenlig och fullständig information, vilket är svårt i det massiva propagandaflöde av förfalskad information som sköljer över Sverige var dag genom MSM och statliga SR och SVT.

   • Där har du helt rätt. MSM är ett av de synnerligen effektiva och subtila verktyg våra bedrägliga politiker lyckats skapa för att dölja sanningen och den bakomliggande agendan för det Svenska folket.

    Vad är det då som driver dem? På den frågan säger jag MAKTEN och de feta villkoren. Jag har sagt det flera gånger tidigare, makt är en beroendeframkallande drog!

    Så man skulle kunna säga att alltför många makthavare egentligen är drogmissbrukare. Och drogmissbrukare ska man akta sig för.

 • Och Karl Wang sitter i Kina med risk att fängslas eller bara försvinna om han internationellt publicerar något som inte glorifierar Kina.
  Visst spionerar USA, men det gör även Kina. I en statskapitalistisk kommuniststat får man räkna med total, för att inte säga totalitär övervakning.

  • Även i Sverige sitter människor fängslade, eller får böter om de har tur, p.g.a. att de inte glorifierar den svenska vansinnespolitiken. I en sann Göran Persson anda där de som talade illa om Sverige skulle brännmärkas. Så vad gäller statskapitalistisk kommuniststat är det väl bara storlek och breddgrader som skiljer. Sen har också vi ett stort mått av totalitär totalövervakning och värre kommer det bli framöver.

  • Din osakliga smetning av Kina är ganska typisk. Hur skulle det vara med lite saklig uppbackning. Bara för din information, alla länder, inklusive Sverige, regelmässigt samlar information om andra länder, helt lagligt. De är var gränsen går för spionage som är intressant. NSA/CIA/FBI/FRA etc. är utan tvekan världens största spionorganisation någonsin, som påstås ha 3 miljoner personer engagerade, USA har över 1,000 militära baser runt jorden med 200,000 personal. Dom sitter inte bara och dricker Bourbon runt lägerelden, dom spionerar. Microsoft säger att 1.5 miljarder personer använder Windows var dag. Samtliga dessa maskiner är tillgängliga med en knapptryckning i USA. Ingen maskin är tillgänglig I Kina, det finns ingen kinesisk motsvarigt låst system till Windows. I Kina rapporteras att 60% till 70% av alla operativsystem som säljs nu är någon variation av Linux, alltså öppen källkod och inte tillgängliga för Spionvara. Sedan bör du veta att kommunismen är borta i Kina, den fungerade inte. Sverige kör fortfarande sin egen variant. Den som uttrycker sig utanför statligt bestämda ramar i Sverige dras omedelbart inför domstol och bötfälls eller fängslas. Statligt finansierade Näthatsgranskaren skryter med 150 fall nyligen. I Kina blir vederbörande ombedd att rätta, och sedan händer inget mer, såvida dom inte startar ett längre hat-drev. I Sverige finns en total totalitär övervakning, datalagringsdirektivet, där varenda användare är identifierad. I Kina är det inte möjligt att genomföra, på ett universitet, till exempel, kan det sitta 3,000 personer bakom samma inloggning.

   • Intressanta fakta du nämner, och det är sant.

    Jag är iaf beredd att hålla med om att “kontrollen” av folket i många stycken säkerligen är värre i Sverige än i nuvarande Kina. Sverige använder nog bara mer subtila metoder som får folket att TRO att så inte är fallet.

    • Tro för all del inte att övervakning inte förekommer i Kina, för det gör det, men man massövervakar inte hemligt för det är av lång erfarenhet meningslöst. Man punktövervakar, och man övervakar personer. Personen får veta, inte bara att han är övervakad, utan även vem, en namngiven person, som är ansvarig, och får telefonnumret och kan ringa och diskutera det eller be om ett möte. Det har ju i sig själv en enorm preventiv effekt. Fråga vilken erfaren polis som helst, om buset vet att polisen vet vem dom är, då passar dom sig för att göra något styggt. Sedan arbetar Kina oerhört mycket med vad som översätts med ”omskolning”, och det inte bara i några läger. Alltså helt enkelt att övertyga ”den spik som sticker ut”, att det faktiskt är betydlig trevligare att bli en del av ett samhälle än att stå utanför det. Sveriges metod är mer likt att på medeltida sätt övervaka alla hemligt, slå till hårt i tid, och skrämma andra till lydnad genom straff. Det fungerar bara inte.

  • För att fortsätta, USA’s kända spion och elektronisk krigsplan, 29 st C-12 Huron, 4 st E-4B, 16 st E-8C, 5 st E-9A Widget, 14 st EC-130H, 7 st EC-130, 10 st EO-5, 64 st EH-60A Black Hawk. Det betyder 149 spionflygplan. Antalet i NATO vet jag inte, inte heller om alla används. USA har 12 spionfartyg, lägg till 9 inom NATO. Kina tre. Amerikanska spionplan och fartyg bevakar hela världen med kuslig intensitet var dag.

  • Mats,
   Du behöver inte gå långt att inse vad som är på väg att hända i Europa och senare världen, med händelser på Balkan specifik med Kosovo!
   Var det inte så att man skulle avväpna kosovo albanerna? Och i dagarna har Kosovo tilläts att skaffa sig en militärt styrka med hjälp av USA och des alierate skurkstater med EU i spetsen.
   Att försöka gå emot en nationel suveren stat som Makedonien och tvinga byta deras tusenåriga namn med hjälp av Albanska terorister?
   Om du inte ser detta då är fu en av USAs medhjälpare, även om det bryter 3 världskrig du kommer att förneka det!
   Men tro mig, världen ser anorlunda idag, Sverige och länder som har slupit 2världskriget och berikat sig på det kommer denna gånger att förblödda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *