Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

publicerad 17 januari 2019
- av NewsVoice

ANALYS. Som hämtat från manuset för en thriller om spionage under ett pågående kallt krig mellan USA och Kina förklarar Karl Wang vad som egentligen ligger bakom en serie av arresteringar av kineser och amerikaner. Den oinsatta kan ha svårt att koppla samman enskilda händelser och se igenom Västmediernas negativa bild av Kina. I själva verket har Västs medier en central roll att spela.

Text: Karl Wang, pensionerad, tidigare ingenjör inom IT&T. Bosatt i Kina.

Få kan ha undgått bråket mellan USA och Kina beträffande Huawei. Först häktades Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou i Kanada på begäran av USA som ville ha henne utlämnad på mycket dimmiga grunder. Det uppfattas omedelbar som ett gisslantagande, speciellt då Trump omedelbart gick ut och meddelade att han var beredd att ingripa om Kina inte gick med på hans villkor [ref].

Därefter arresteras två kanadensare i Kina; Michael Spavor och förre diplomaten Michael Kovrig, som båda arbetar för en USA-sponsrad ”forskningsstiftelse” som säger sig forska i att finna fredliga lösningar på konflikter. Vad de i verkligheten sysslar med är att hitta metoder för att kuva Kinas intressen till förmån för USA, utan att USA skall behöva riskera en öppen väpnad konflikt. Deras metoder har länge ansetts ”kontroversiella”, en omskrivning för spionage [ref].

En annan kanadensare dömd till 15 års fängelse i Kina för narkotikabrott överklagade domen och dömdes istället till döden [ref]. Fallet kommer att prövas slutgiltigt i Kinas högsta domstol. Straffet kan omvandlas till livstids fängelse och personen kan benådas, antingen omedelbart eller efter vanligtvis omkring 10-15 år.

USA svarade med att tvinga Polen att arrestera en kinesisk medborgare och anklaga honom för spioneri [ref]. Allt liknar väldigt mycket tit-for-tat.

Kina har alltid varit överseende och eftergivet när det gäller brottslingar från andra länder, men efter USA:s senaste agerande har man börjat tillämpa lagarna strikt som de är avsedda. Ett exempel på Kinas försiktighet med utlänningar som begår brott var när en svensk uppehöll sig och arbetade illegalt i Kina i nära ett decennium på turistvisum. Alla som känner Kinas visumsystem vet att det går inte att vara turist år efter år, så det måste också ha inneburit andra brott som urkundsförfalskning och bedrägeri. Det hade normalt lett till ett flerårigt fängelsestraff, men allt Kina gjorde var att porta personen.

USA:s metoder för att styra och kontrollera andra länder är välkända, sanktioner, övertalning, hot och påtryckningar. Trump demonstrerad det tydligt samma dag. ”Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi” - om de inte gör som vi säger [ref].

Ett tidigare exempel från Sverige hur USA styrde vårat rättsväsende var när USA hotade Sverige med handelssanktioner inom ramen för världshandelsorganisationen WTO om inte Sverige stoppade fildelningssajter som The Pirate Bay [ref].

Varför är de i Washington så livrädda för Huawei?

Man skyller på att Huawei kan placera spionvara i systemen för att spionera, men envar som har antivirusmjukvara installerad på PC:n vet att det går inte. Sådan spionmjukvara är lätt att upptäcka och systemen är mycket väl utvecklade och effektiva, inte bara på PCn. Så vad är då den verkliga orsaken? Mycket enkel, alla har hört talas om hur Edward Snowden avslöjade att NSA med en knapptryckning kan ta sig in i alla datorer i världen. På alla PC:s finns ett program som heter wuauclt.exe, men det är inte det enda.

"Wuauclt.exe är en legitim Windows-process som även kan kallas Windows Update Client, Automatic Updates eller Windows Update Automatic Updates. Som namnet antyder så körs denna process i bakgrunden av systemet och kollar Microsofts webbsida efter automatiska uppdateringar." ... "Programmet har inget synbart fönster, och dess säkerhetsbetyg är 9% farligt." - Utanvirus.se

Ungefär var 30:e minut "ringer" programmet hem osynligt och meddelar NSA att PC:n är påslagen, var den finns och att/om den är tillgänglig. NSA kan sedan använda Microsofts uppdateringssystem, vilket inte kan stängas av (det är bara det som syns som stängs av) att ”uppdatera” maskinen med lämplig spionvara. Det är så enkelt att man till exempel ”uppdaterar” MS Word till en version som via IE osynligt sänder krypterad information till NSA. Även hackare har använt metoden.

De nya 5G-systemen är inget annat än en stor dator, och det är välkänt bland kompetenta IT-ingenjörer att precis som på varenda PC har NSA placerat liknande spionvara på alla system som kommer från USA eller dess allierade.


Problemet är att ju mer Huawei tränger undan de USA lojala systemen med amerikansk spionvara, desto mer urholkas USA:s möjligheter att använda systemen för att spionera och samla information. Det blir rena katastrofen och undergräver USA:s ambition att styra och kontrollera världen [ref].


USA:s spionage undviks genom distraktioner i västmedier om att Kina förtrycker sitt folk

Huaweis framgångar hotar alltså USA allvarligt. Ju fler Huawei system som är installerade på marknaden, desto mer begränsad möjlighet för USA att spionera.

USA:s spionage var också anledningen till att sajter som Google, Facebook, Twitter osv blockerades i Kina. De utgör frontverktygen i USA:s spionoffensiv. Det går mycket bra att nå dessa inifrån Kina med fritt tillgängliga verktyg som kan laddas ner från webben i Kina, men spionaget blockeras då.

USA är naturligtvis inte förtjust i det utan sprider intensivt propagandan att blockeringen är till för att censurera folk i Kina, vilket alltså är en lögn.

Nästan alla system har idag inbyggda funktioner för avlyssning. I USA är det lag att sådant skall finnas så att all kommunikation ska kunna avlyssnas med ett knapptryck.

Huaweis system överlägset

Det är knappast troligt att Huaweis skulle tillåta USA att placera sin spionvara på deras system. Tvärtom har man installerat, vad IT ingenjörer kallar ”kanariefåglar” (”canaries”), i systemen. Nästan alla företag gör det idag. Namnet kommer från den tiden då gruvarbetare tog med sig kanariefåglar i gruvan för att larmas vid gasläckor [ref]. Systemet använder så kallade ”signaturer” [ref], vilka är en slags krypterade markörer i systemen. Ändras något i systemet går larmet att systemet har blivit hackat.

Det har alltså blivit livsviktigt för USA att stoppa Huaweis framfart och om USA inte lyckas undergrävs hela USA:s världsomfattande spionsystem och deras dominans i världen. Det ser USA som en katastrof för sina planer att uppnå världshegemoni, dominans och kontroll.

Förmodligen kommer USA att misslyckas. Att styra, tygla, dominera eller hålla tillbaka Kina kommer inte att vara möjligt [ref], men Kina har visat sig mycket öppen och villig att samarbeta. Huaweis system är vida överlägsna allt annat på marknaden redan nu och företaget växer med rekordfart.

Text: Karl Wang