Svensk-Kubanska Föreningen: USA försöker genomföra statskupp i Venezuela

7
144
Den självutnämnde "presidenten" Juan Guaidó bär även USA:s flaggor runt halsen. Fotograf okänd
Den självutnämnde “presidenten” Juan Guaidó bär även USA:s flaggor runt halsen. Fotograf okänd

DEBATT. Efter att under 20 år misslyckats med att störta landets progressiva regering har USA, med stöd av de reaktionära regimerna i Colombia och Brasilien, gått till aktion. Helt öppet uppmanar USA:s president och utrikesminister Venezuelas militär att genomföra en kupp. Samtidigt uppmanar de folket att gå ut på gatorna.

Det handlar givetvis inte om någon plötsligt påkommen förkärlek för demokrati. Vad gäller demokrati har USA en lång och blodig historia av stöd till statskupper och fascistregimer. Det handlar om Venezuelas stora olje- och mineraltillgångar, som glidit USA ur händerna.

När Spaniens förre statschef Zapatero i våras förhandlat fram en överenskommelse mellan Venezuelas regering och oppositionen, som bägge parter accepterade, hoppade oppositionen av efter telefonsamtal från USA:s utrikesminister.

Påståendena om valfusk har tillbakavisats av de internationella observatörer som var på plats vid vårens val. De enda av de drygt 20 val som hållits i landet som godkänns av den självutnämnde överdomaren USA är de val där deras kandidater vunnit.

  • Vi kräver respekt för Venezuelas oberoende!
  • Ingen inblandning i Venezuelas angelägenheter!
  • Häv sanktionerna mot Venezuela!
  • Venezuelas öde ska beslutas av venezolanerna!

Text: Svensk-Kubanska Föreningen

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red. (@confidencecontrol4845)
Admin
30 januari 2019 kl 11:53

Wikileaks avslöjade (bekräftat av The Intercept) att president Michel Temer i Brasilien som tog över efter Dilma Rousseff genom en mjuk kupp är informatör för CIA.

https://newsvoice.se/2016/05/avslojande-den-nya-presidenten-i-brasilien-ar-en-cia-man/

Finns det några indikationer på att kupparen Juan Guaidó även han är en CIA assett?

Torsten Johansson
Torsten Johansson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
30 januari 2019 kl 16:14

Här är ett svar på CIA-frågan . Klippet 29 min svaret i andra halvansbegynnelse.
https://youtu.be/WTE0SQA2jU8

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
9 februari 2019 kl 22:57

Slickande upp i tarmarna på världens i särklass mest kriminella monopolkapitalister är väl utbrett. Det är ett landsförräderi som oftast är svårbevisat, men folktribunaler kan ändå komma att döma dem i framtiden för de krigsförbrytelser de är ansvariga för direkt eller indirekt. Smanbanden är tydliga att se. Folket måste dock rösta bättre för att det ska bli verklighet.

Sten-Erik Johansson
Sten-Erik Johansson
Gäst
30 januari 2019 kl 14:02

Fan vad trött man blir på dessa jävla jänkare som alltid ska lägga sig i och ställa till det för folket jorden över!

Rascasse
Gäst
1 februari 2019 kl 22:04

Fram till sextiotalet, och kanske in på sjuttiotalet, hade Venezuela Latinamerikas högsta levnadsstandard. Visst, då var landet en vassal till USA men smulor ramlade ner till folket. Sedan dess har systemet lyckats gå helt i baklås, från att i princip vara självförsörjande till beroende av det mesta.

Detta beror till största del på dåligt underhåll och avsaknad av investeringar i infrastruktur, speciellt elförsörjningen, på utarmning av framförallt matproducenter samt inte minst korruptionen av befolkningen med bidrag, samt expropieringar av privat egendom. Den största orsaken är att landet på senare tid haft fullkomligt inkompetenta, s.k. kommunistiska regimer som medvetet kört landet i botten med operation kaos som blueprint.

Landets militär och därmed styre är i kubanska händer och Kuba driver därför Venezuela som en koloni, eller vassal stat om man så vill.

De skeenden vi nu ser är skriptade, då vi vet att det kommunistiska Kuba är skapat av CIA eftersom USA måste ha fiender för att ha någon att köra teater gruffning med, samma som med det kalla kriget, järnridån och allt annat skit. Rekommenderar denna:
http://mileswmathis.com/castro.pdf

Tycker nog det vore en rimlig åtgärd om USA återställde det politiska läget och iallafall såg till att befolkningen fick tillgång till nödvändiga basvaror och slapp det eviga kattrakandet som nu pågår.

Ni som hyllar Chavinismen kan aldrig ha varit i Venezuela och sett hur vardagen detorierat alltsedan Chavez tog makten. Total nepotism och korruption från den styrande klassen parat med en aggressiv utarmning av populationen pga. försnillande av statsmedel, osv. osv. i all evinnerlighet. Venezuela idag är en sandlåda för Kubanska intressen.

USA kunde kanske vända på steken, fast det är väl inte mycket att hoppas på men förmodligen skulle ett kapitalistiskt system ha större chans att få folkets drivkraft att vakna en smula.

Förövrigt känns det just nu så koordinerat när stora delar av den alternativa pressen hyllar chavistaregimen precis som den skulle ha gjort något gott. Landet står ju för fan på fäfot, hur kan man hylla den utvecklingen. Visst, en massa fattiga har fått matkuponger, men är det rätt utveckling, stora delar av landet är ju bland det bördigaste man kan tänka sig, sol och regn under hela året, mineraler och andra råvaror och så denna olja.

Chavistaregimen har bestulit sitt folks initiativförmåga, i princip alla äter nu fabriks producerad skitmat, istället för att hushålla med egna odlingar.

Jan Rosbäck
Gäst
2 februari 2019 kl 15:57

Håller definitivt med Rascasse. Det hela är ett gigantiskt skådespel dirigerat från något korporativt styrelserum. Bröderna Castro fick sin utbildning via jesuiter som ju är vatikanens operativa enheter. Allt pågår på så många plan samtidigt att folk i allmänhet fattar noll. De är bondeoffer i ett schackspel och Hugo Chavez var bara en ny variant.