Att SVT blev Årets Förvillare 2018 var inte en subjektiv smutskastning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 januari 2019
- Torbjörn Sassersson
Man som röker, rökning - Crestock.com

REPLIK. Bloggen AretsForvillare.nu lyckades synnerligen väl samla upp allmänhetens ogillande med att public service ska skattefinansieras. Det blev resultatet av att ett ovanligt stort antal personer nominerade SVT till Årets Förvillare 2018, men på webben sprids ett rykte om att “NewsVoice” subjektivt valde ut SVT till omröstningen. Inget kan vara mer fel. 

Torbjorn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjörn Sassersson, 2019

Undertecknad fick ett meddelande från en missnöjd läsare som beklagar sig över att SVT subjektivt skulle ha valts ut som Årets Förvillare 2018 med syftet att smutskasta SVT.

“Om vi vänder på situationen och tänker oss att DN hade ett liknande event om att utse årets Fake News tidning och haft endast en kandidat och att Ni varit utsedd och vunnit……..hade det då varit trovärdigt, tycker Du?”

Jag som redaktör för NewsVoice och ansvarig för bloggen Aretsforvillare.nu är medveten om att det i sociala medier spridits ett rykte om att jag eller NewsVoice subjektivt skulle ha utsett endast en kandidat till Årets förvillare om vilken det sedan blev en JA/NEJ-omröstning för om utmärkelsen skulle utdelas eller inte. I verkligheten var det flera personer (folket) som om och om igen nominerade SVT. Det finns redovisat på den blogg Aretsforvillare.nu där både nominering/röstning skedde. Aretsforvillare.nu är helt skild från NewsVoice.

Jag är personligen förvånad över att i princip alla nomineringar pekade på SVT. De personer som nominerade andra kandidater hade motiveringar som var mycket dåliga. Tex att Annie Lööf ska nomineras till Årets Förvillare för att hon är “dum”. Självklart kan inte en sådan nominering godkännas. Det måste finnas en gräns för hur kort, vag eller subjektiv en nominering kan tillåtas vara.

När det gäller nomineringarna på SVT var de långa och utförliga därför att det finns en faktagrund, SVT ska plötsligt skattefinansieras och det ska ske oavsett om medborgare tittar på kanalen eller inte. Samtliga nomineringar finns redovisade på Aretsforvillare.nu (se även kommentarsfältet där de flesta nomineringarna publicerades).

Bloggen Aretsforvillare.nu användes helt enkelt av allmänheten för att kanalisera ett stort missnöje mot SVT och därmed gjordes nytta och en debatt stimuleras av stort allmänt intresse. Att sedan NewsVoice attackeras för detta var naturligtvis väntat kanske framför allt för att NewsVoice skrev om resultatet av röstningen.

I sammanhanget ska vi inte glömma bort att folk i allmänhet har en i det närmaste absolut makt som motpart. Vi har idag ett samhälle där Staten, myndigheterna, de politiska partierna, public service och gammelmedierna (ofta med stora presstöd) för fram en nästan unison stämma när det gäller det en lång rad frågor. Aretsforvillare.nu är ett ställe där folk kan föra fram sina egna åsikter genom tillämpad direktdemokrati. Fler sådana sajter och bloggar bör skapas.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice och ansvarig för Aretsforvillare.nu

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq