Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

SVT utelämnar varje dag fakta för att passa narrativ och minska oro

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 januari 2019
- Torbjörn Sassersson
Rahaf Mohammed al-Qunun. Videokälla: Le Télé Journal
Torbjörn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjörn Sassersson, januari 2019. Foto: F. Sassersson

DEBATT. Stats-TV-kanalen SVT har en lång historia av att forma nyhetsrapporteringen så att narrativen anpassas till ekonomiska, politiska, socialistiska och andra intressen som tex rikets säkerhet. Målen har alltid varit att hålla befolkningen välanpassad och fri från oro, men nu irriteras både etniska svenskar och människor från andra kulturer på idealiseringen av Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör | Text uppd. kl 19:58

NewsVoice har varit i kontakt med migranter som i olika grad integrerats och de flesta menar att det inte går att se på svenska nyhetskanaler med motiveringen att de helt enkelt inte innehåller nyheter. Dessa sk “nyheter” återanvänds som återkommande narrativ som om inget hänt ute i samhället eller världen. Det är alltid samma typ av tolkningar och berättande oavsett vad som hänt. Bara ett litet antal experter och sakkunniga, alla noggrant selekterade av SVT, får uttala sig. Selekteringen börjar även vid rekryteringen av anställda. Alla måste dela samma värdegrund.

Resultatet blir att Sverige hålls kulturellt, kunskaps- och faktamässigt isolerat, vilket är en paradox när Sverige nu sysslar med mångkulturell akrobatik utan skyddsnät.

Konformitet

Ett exempel på hur SVT och andra public service-kanaler i Sverige håller ställningarna är när SVT:s reportrar är ute i fält och då intervjuar “vanligt folk”. På senare tid har det blivit övertydligt att främst personer från andra kulturer får uttala sig och märkligt nog talar alla perfekt svenska som om de integrerats perfekt. Verkligheten är dock betydligt mer nyanserad och inte lika hoppfull.

Många personer från andra kulturer är i realiteten inte alls integrerade. Många behärskar inte svenska och är outbildade. De får inga jobb eftersom de svenska arbetsplatserna inte tar in dem, men i den rapportering som SVT förmedlar framställs istället en idealiserad bild av verkligheten och alla som ifrågasätter den riskerar att drabbas av det så typiska svenska utanförskapet. Det gäller både svenskfödda och migranter. De intellektuella är särskilt utsatta.

FAKTA: “Konformitet innebär att en individ anpassar sig till en grupp för att passa in. Detta kan bero på normsystem (normala mönster som människor följer) eller starka auktoriteter (personer som har makt och inflytande över andra) som skapar socialt grupptryck.” – Psykologi.weebly.com

NewsVoice har tex varit i kontakt med afrikanska migranter som valt att flytta till Sverige av politiska och ekonomiska skäl. Dessa är välutbildade och flerspråkiga och ligger ofta på en högre utbildningsnivå än de flesta svenskar. En afrikansk man (akademiker) som talade sex språk flytande hade inte en chans att få något annat jobb än som städare eller vårdare inom äldreomsorgen. Han passar inte in, anser svenskarna.

Nästan alla dessa afrikaner som jag träffat, alla med högre utbildning, har idag lämnat Sverige och de trivs betydligt bättre i USA och Kanada. De berättar att de får jobb i nivå med deras utbildningar och de betraktas som jämlikar, till skillnad från i Sverige där de upplever att de behandlas som “husdjur” som svenskarna vill “ta hand om”, som Den Arga Blatten uttryckte det.

Jag vet inte hur många gånger jag och min afrikanska fru fått höra svenskar säga att svarta är så duktiga på att dansa, ungefär som om det finns i de afrikanska generna. Inte mycket verkar ha hänt i Sverige sedan slaveriet avskaffades på 1700-talet. Smygattityder gentemot svarta lever kvar. Undantag gäller om den som är svart heter Oprah eller Denzel Washington, för då handlar det om amerikanska stjärnor. Svenskar är ju extremt imponerade av allt amerikanskt. Lyssna bara på rösten hos en svensk som nyligen besökt New York, San Francisco eller LA. De är lyriska och resan är ett bevis på status att skryta om inför andra svenskar.

Muslimer betraktas kanske allra mest som knepiga och riskabla personer. Blonda svenskar från både höger och vänster som vill (eller inte alls vill) ta emot alla med “öppna armar” är ofta “sekulära rasister”. Högerflanken är åtminstone ärliga med sin rasism, anser en afrikan jag känner som tilläger att många inom vänstern ljuger om sin multikulturella låtsasöppenhet medan de ler.

SVT vill inte skapa oro – Nu är Islam populärt att idealisera

Hela detta tänkande och dessa attityder genomsyrar SVT och som socialdemokraternas förlängda arm ut i TV-sofforna är nu trenden att idealisera Islam och integration till svenskheten. Ett exempel på hur SVT utelämnar information är fallet med asylsökande kvinnan Rahaf Mohammed al-Qunun som flydde från Saudiarabien på grund av förtrycket mot kvinnor. När hon intervjuades i kanadensisk TV uppger hon att Islam inte tillåter henne att ha kort hår, men när SVT ska översätta utelämnar de att Islam är problemet för alla muslimska kvinnor eftersom Regeringen bestämt att Sverige ska integrera Islam.

Så här väljer SVT att “översätta” (omtolka) och även utelämna information i SVT Aktuellt den 15:e januari 2019. SVT hoppade bla över att ta med ordet Islam i textningen:

Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av SVT. Videokälla: Le Télé Journal
Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av SVT. Videokälla: Le Télé Journal

Så här väljer Euronews att korrekt direktöversätta intervjun den 15:e januari 2019:

Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av Euronews. Videokälla: Le Télé Journal
Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av Euronews. Videokälla: Le Télé Journal

Sverigebilderna

Kom ihåg att detta bara är ett litet exempel på hur SVT “mikroanpassar” sina nyheter i en konstant flod av inslag och reportage som SVT dagligen sänder. “The devil is in the details”. Jag vågar påstå att det inte finns ett enda program som inte följer ett narrativ, där bilder ska målas upp av Sverige och omvärlden som ska passa viktiga intressen. Det handlar om att bygga och vidmakthålla bilder av en välordnad socialistisk stat, humanitär storhet, landet Sverige som förebild, socialdemokratisk framgång, industriell styrka eller rikets säkerhet och trygghet.

För att sammanhålla svenska folket behövs därtill inre och yttre fiender. Den inre fienden ska vara SD och den yttre är Putin enligt en världsåskådning avsedd för oss medborgare som ska hålla oss fängslade i en serietidningsvärld.

I framtiden kommer förmodligen skattefinansieringen av SVT och andra public service-kanaler att dras tillbaka. Dessa kanaler får försöka överleva – om de klarar av det – i en fri medievärld där alla samexisterar på samma villkor och där de medier som beskriver verkligheten bäst förhoppningsvis är de som frodas.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Rahaf al Qunun pledges to use her freedom to help others | ABC News Australia


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq