SVT utelämnar varje dag fakta för att passa narrativ och minska oro

publicerad 16 januari 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Rahaf Mohammed al-Qunun. Videokälla: Le Télé Journal
Torbjörn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjörn Sassersson, januari 2019. Foto: F. Sassersson

DEBATT. Stats-TV-kanalen SVT har en lång historia av att forma nyhetsrapporteringen så att narrativen anpassas till ekonomiska, politiska, socialistiska och andra intressen som tex rikets säkerhet. Målen har alltid varit att hålla befolkningen välanpassad och fri från oro, men nu irriteras både etniska svenskar och människor från andra kulturer på idealiseringen av Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör | Text uppd. kl 19:58

NewsVoice har varit i kontakt med migranter som i olika grad integrerats och de flesta menar att det inte går att se på svenska nyhetskanaler med motiveringen att de helt enkelt inte innehåller nyheter. Dessa sk “nyheter” återanvänds som återkommande narrativ som om inget hänt ute i samhället eller världen. Det är alltid samma typ av tolkningar och berättande oavsett vad som hänt. Bara ett litet antal experter och sakkunniga, alla noggrant selekterade av SVT, får uttala sig. Selekteringen börjar även vid rekryteringen av anställda. Alla måste dela samma värdegrund.

Resultatet blir att Sverige hålls kulturellt, kunskaps- och faktamässigt isolerat, vilket är en paradox när Sverige nu sysslar med mångkulturell akrobatik utan skyddsnät.

Konformitet

Ett exempel på hur SVT och andra public service-kanaler i Sverige håller ställningarna är när SVT:s reportrar är ute i fält och då intervjuar “vanligt folk”. På senare tid har det blivit övertydligt att främst personer från andra kulturer får uttala sig och märkligt nog talar alla perfekt svenska som om de integrerats perfekt. Verkligheten är dock betydligt mer nyanserad och inte lika hoppfull.

Många personer från andra kulturer är i realiteten inte alls integrerade. Många behärskar inte svenska och är outbildade. De får inga jobb eftersom de svenska arbetsplatserna inte tar in dem, men i den rapportering som SVT förmedlar framställs istället en idealiserad bild av verkligheten och alla som ifrågasätter den riskerar att drabbas av det så typiska svenska utanförskapet. Det gäller både svenskfödda och migranter. De intellektuella är särskilt utsatta.

FAKTA: “Konformitet innebär att en individ anpassar sig till en grupp för att passa in. Detta kan bero på normsystem (normala mönster som människor följer) eller starka auktoriteter (personer som har makt och inflytande över andra) som skapar socialt grupptryck.” – Psykologi.weebly.com

NewsVoice har tex varit i kontakt med afrikanska migranter som valt att flytta till Sverige av politiska och ekonomiska skäl. Dessa är välutbildade och flerspråkiga och ligger ofta på en högre utbildningsnivå än de flesta svenskar. En afrikansk man (akademiker) som talade sex språk flytande hade inte en chans att få något annat jobb än som städare eller vårdare inom äldreomsorgen. Han passar inte in, anser svenskarna.

Nästan alla dessa afrikaner som jag träffat, alla med högre utbildning, har idag lämnat Sverige och de trivs betydligt bättre i USA och Kanada. De berättar att de får jobb i nivå med deras utbildningar och de betraktas som jämlikar, till skillnad från i Sverige där de upplever att de behandlas som “husdjur” som svenskarna vill “ta hand om”, som Den Arga Blatten uttryckte det.

Jag vet inte hur många gånger jag och min afrikanska fru fått höra svenskar säga att svarta är så duktiga på att dansa, ungefär som om det finns i de afrikanska generna. Inte mycket verkar ha hänt i Sverige sedan slaveriet avskaffades på 1700-talet. Smygattityder gentemot svarta lever kvar. Undantag gäller om den som är svart heter Oprah eller Denzel Washington, för då handlar det om amerikanska stjärnor. Svenskar är ju extremt imponerade av allt amerikanskt. Lyssna bara på rösten hos en svensk som nyligen besökt New York, San Francisco eller LA. De är lyriska och resan är ett bevis på status att skryta om inför andra svenskar.

Muslimer betraktas kanske allra mest som knepiga och riskabla personer. Blonda svenskar från både höger och vänster som vill (eller inte alls vill) ta emot alla med “öppna armar” är ofta “sekulära rasister”. Högerflanken är åtminstone ärliga med sin rasism, anser en afrikan jag känner som tilläger att många inom vänstern ljuger om sin multikulturella låtsasöppenhet medan de ler.

SVT vill inte skapa oro – Nu är Islam populärt att idealisera

Hela detta tänkande och dessa attityder genomsyrar SVT och som socialdemokraternas förlängda arm ut i TV-sofforna är nu trenden att idealisera Islam och integration till svenskheten. Ett exempel på hur SVT utelämnar information är fallet med asylsökande kvinnan Rahaf Mohammed al-Qunun som flydde från Saudiarabien på grund av förtrycket mot kvinnor. När hon intervjuades i kanadensisk TV uppger hon att Islam inte tillåter henne att ha kort hår, men när SVT ska översätta utelämnar de att Islam är problemet för alla muslimska kvinnor eftersom Regeringen bestämt att Sverige ska integrera Islam.

Så här väljer SVT att “översätta” (omtolka) och även utelämna information i SVT Aktuellt den 15:e januari 2019. SVT hoppade bla över att ta med ordet Islam i textningen:

Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av SVT. Videokälla: Le Télé Journal
Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av SVT. Videokälla: Le Télé Journal

Så här väljer Euronews att korrekt direktöversätta intervjun den 15:e januari 2019:

Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av Euronews. Videokälla: Le Télé Journal
Rahaf Mohammed al-Qunun uttalar sig om Islam med textning av Euronews. Videokälla: Le Télé Journal

Sverigebilderna

Kom ihåg att detta bara är ett litet exempel på hur SVT “mikroanpassar” sina nyheter i en konstant flod av inslag och reportage som SVT dagligen sänder. “The devil is in the details”. Jag vågar påstå att det inte finns ett enda program som inte följer ett narrativ, där bilder ska målas upp av Sverige och omvärlden som ska passa viktiga intressen. Det handlar om att bygga och vidmakthålla bilder av en välordnad socialistisk stat, humanitär storhet, landet Sverige som förebild, socialdemokratisk framgång, industriell styrka eller rikets säkerhet och trygghet.

För att sammanhålla svenska folket behövs därtill inre och yttre fiender. Den inre fienden ska vara SD och den yttre är Putin enligt en världsåskådning avsedd för oss medborgare som ska hålla oss fängslade i en serietidningsvärld.

I framtiden kommer förmodligen skattefinansieringen av SVT och andra public service-kanaler att dras tillbaka. Dessa kanaler får försöka överleva – om de klarar av det – i en fri medievärld där alla samexisterar på samma villkor och där de medier som beskriver verkligheten bäst förhoppningsvis är de som frodas.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Rahaf al Qunun pledges to use her freedom to help others | ABC News Australia


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag har sagt förut men det förtjänar att sägas igen, Mohamed Omar, flitig skribent i olika alternativa mediekanaler är en av Sveriges mest trovärdiga människor då det gäller avancerad analys av Islam.

  Läs hans senaste inlägg för DGS.

  https://detgodasamhallet.com/2019/01/18/har-islam-nagon-positiv-effekt-pa-svensk-kultur/#more-14607

  Jag tycker det finns anledning att lyfta fram ett rakare språk och förhållningssätt gentemot Islam, sluta vara rädda för Näthatsgranskaren och andra vänsterkriminella försök att skrämma oss till tystnad.

 • Håller helt med, och jag skulle gärna se att man införde lagar som behandlar journalister på samma sätt som de som ljuger under ed i domstolar. Alltså åtal med max fyra års fängelse. Nyligen publicerade SVT att Peking hade skickat över 1 miljon personer för att ”övervaka muslimer” i Xinjiang och hänvisade till en kommuniké från Peking på kinesiska. Vad det står i kommunikén är att Peking hade skickat en miljon mentorer och instruktörer för att utveckla turistnäringen i Xinjiang för att lyfta levnadsstandarden samt att begrava gamla meningsmotsättningar. Det står även att turismen har ökat med 40.58%, bara på nyår i år, med 1.69 miljarder RMB, och med 46.86% årligen, och det senaste på engelska. DN rapporterade att Trump skulle ha sagt att han ”lovar ingripa for att inte försämra relationerna” i Huawei fallet. Det är lögn. Vad Trump sa är att han var redo ”to ‘intervene in Huawei CFO case if it helps close deal with China”. Med andra ord vad Trump sa ordagrant var att han är beredd att ingripa om Kina böjer sig för USA’s krav.

 • Kan det ha att göra med en rädsla att bryta mot den nya HMF-lagen som tolkas extremt snävt numera?

  Om SVT läser detta så rekommenderar jag att SVT överväger att byta ut namnet på sekten i fråga till ex. “sekten”, vilket då inte utpekar en viss religion som ett problem, men att det rör sig om en del av en religion som tolkar den religionen eller den politiska doktrinen på ett visst sekteristiskt vis.

  …ev. tills lagen skrivs om eller att den problematiska delen av sekten har repatrierats dit där den hör hemma bättre.

 • Och alla personer som SVT låtsas hitta på gatan och intervjuar. Det är noga utvalda människor som har dom “rätta” åsikterna enligt SVT.

 • Ett makalöst propagandaprogram är Allt för Sverige, där Anders Lundin berättar lögner för amerikaner om Sverige, och SVT visar amerikaner som hyllar svensk socialism.

 • SVT lever kvar i en förgången indoktrineringstidsålder då de via kanal 1 och 2 hade monopol på “sanningen”. Eftersom det inte går att ändra på denna kommunistkoloss så hade styggelsen självdött utan påtvingat skattestöd från folket. Vilket politikerna är väl medvetna om eftersom det är deras egen megafon.

  Sen går det inte riktigt att jämföra svenska och amerikanska förhållanden, då USA är ett land byggt av invandrare från världen alla hörn som ursprungligen stal landet från ursprungsbefolkningen. Om man på indianreservatet frågar någon ur ursprungsbefolkningen om jobbmöjligheter som framtidsutsikter får man nog ett helt annat svar än vad din välutbildade afrikanske vän gav. Sen är ju även den här landsstölden ca 400 år gammal så ursprungsbefolkningen har haft tid på sig att lära sig “gilla läget” och dom som inte gjorde just detta har de redan tagit död på.

  Vad gäller Sverige så har den politikerunderstödda invasionen pågått sen 1975 och det är ju bara 44 år. Om 356 år kommer jobbmöjligheterna nog ha förbättrats för de folkgrupper som då bor i landet som en gång var känt som Sverige. Men då kommer nog den orättvisa lagstiftningen äntligen att tjäna den svenska ursprungsbefolkningen i minoritet boende på reservat.

  För övrigt så tror jag mer att svensken endast är lite fördomsfull än rent rasistisk, precis som alla andra folkslag är i sina egna hemländer. Vill man ta del av andra kulturer reser man utomlands och hemma vill man ha det lite hemmavant. Det här är ju ingenting speciellt konstigt. Sen har allt det här aldrig haft någon folklig förankring utan det är påtvingat uppifrån av svekfulla politiker och även dessa oärliga hycklare gillar bara mångkultur på avstånd eller i tal skrivna av andra.

 • MSM:s makt är verkligen djup och genomträngande i de breda folklagren och det krävs en hel av oss mediekonsumenter om vi skall genomskåda systematiken i detta bedrägeri.

  Man pratade för några år sedan om den sk åsiktskorridoren, och det var och är fortfarande MSM:s huvudsakliga uppgift att med alla till buds stående medel piska in alla vilka på minsta sätt försöker avvika från denna pk-korridor.

  Stigmatisering genom att kalla andra för rasister och annat är bara ett sätt av många för att hålla kvar alla inom åsiktskorridoren, och flertalet svenskar är numera så ryggradslösa, fega och frustrerade att de väljer och hålla tyst och knyta handen i fickan. Detta gäller inte bara Hetslagstiftningen.

  Personligen tror jag att många människor inte kan skilja på sak och person, dvs att tycka illa om Islam m h t att detta är en extrem form av våldsideologi är definitivt inte samma sak som att man har något emot den enskilde muslimen.

  Det kan finnas många orsaker till att muslimen hyllar Islam under förevändningen att det är deras religion. Men det är oavsett vad FN, EU, mfl anser varje enskild stats unika privilegium att inte acceptera Islam.

  Analogt med detta resonemang måste det anses vara tex Sveriges självklara rätt att till samtliga invandrare klargöra att i det civiliserade landet Sverige så är Islam inte tillåten. Varje enskild muslim måste då ta ställning till att samma regler inte gäller i Sverige som det land denne lämnade. Allt annat vore hyckleri.

  I Sverige har vi som bekant myntat begreppet Värdegrund, om vi tar det ordet i vår mun och suger på det en stund så tror jag nog att rätt många svenskar håller med om att i Sverige bör vi inte acceptera en utpräglad våldsideologi vilken kräver underkastelse av alla andra, icke tillhörande den Islamska våldsideologin.

  Det finns en kille som skriver en del i alternativmedia och som jag följt under några år. Mohamed Omar som killen heter har konverterat från Islam och han är enligt mig en tillgång för Sverige och han uppvisar en klarsyn och ett intellektuellt djup som skulle kunna tillvara tas mycket bättre i den svenska partipolitiska miljön. Så här presenterar han sig hos DGS:

  Mohamed Omar är poet och samhällsdebattör, född och uppvuxen i Uppsala. Han blev ett kontroversiellt namn 2009 när han började kalla sig själv islamist. Efter ungefär två år tänkte han dock om och tog avstånd från tidigare uttalanden. Han publicerade två självkritiska småskrifter och har sedan dess utmärkt sig som sekularist och kritiker av islamismen. Omars senaste bok heter ANTIKALIFEN. BORT OCH HEM IGEN (2017) och innehåller essäer om framför allt konflikten mellan islam och väst. Besök Omars blogg Nya Il Convito

  Jag lyfter fram exemplet med Muhamed Omar för att tysta dem vilka nu annars går i taket då jag vill förbjuda Islam.

  • Bra kommentar Jan. Det är såklart oerhört viktigt att skilja på person och religion.

   Vidare kan man bara hoppas att flera Islamister följer Muhamed Omars väg, och vågar “komma ut” och tala som initierad och därmed trovärdig person. Med tanke på hur många islamister vi idag har i Sverige så borde underlaget vara mer än väl tillräckligt.

   Att så få ändå vågar “komma ut” visar bara hur starkt grepp de olika muslimska organisationerna har om sina klanfränder. Trackasserier och våld eller hot om våld vet vi ju inte är ovanligt.

   Tyvärr har den politiska eliten i Sverige liknande metodik för att “hålla sitt eget folk kort”. Ett av dessa exempel, kanske det bästa, är hanteringen av begreppet rasism.

   Kort kurs för dig som vill slippa diskutera och motivera känsliga frågor som massinvandring och islamism:

   1) Se till att flitigt använda just begreppet rasism och rasist om de du vill bekämpa.
   2) Låt alla därmed förstå, att bli anklagad eller ens antydd att vara rasist är det värsta som man kan bli anklagad för.
   3) Se till att få med dig MSM, de kommer villigt att bidra för att slippa att själva bli anklagade för att vara rasister.
   4) Till slut har detta upprepande mantra att vara rasist, kommit av befolkningen att tas som en sanning enligt devisen: om tillräckligt många använder detta uttryck så måste det väl vara en sanning?
   5) Var inte orolig, du kommer aldrig att behöva förklara vad du menar. Kommer den frågan så är det bara att anklaga frågeställaren för att vara rasist.
   6) Målet, att kuva och göra folket livrädda att uttrycka sig fel är uppnått.
   7) Grattis du kan nu iklädd antirasistens falska kläder bara luta dig tillbaka och med framgång genomföra det du vill!
   8) Kom ihåg att om du skulle stöta på patrull i någon diskussion, är det bara att säga, – jag är minsann ingen rasist. Eller helt enkelt anklaga motparten för att vara rasist. Detta löser allt!

  • ”Problemet” med islam i Sverige är att det är inte en religion så som svenskarna definierar en religion, det är ett komplett samhällssystem som har klanstrukturer som sin kärna och ”värdegrund”. Islam är alltså oförenligt med allt som vi kallar svenskt, svensk rättsuppfattning, livsstil, familjeliv, umgänge och hela det svenska samhället.

   • Så är det, men våra bedrägliga styrande politiker har med framgång lyckats definiera Islam på ett sätt som passar deras egen agenda, och därefter piskat in denna uppfattning i huvudet på Svenskarna.

 • Skitbra artikel! Det är precis så illa som du skriver Torbjörn. Alla politiska floskler om integration är bara skitsnack. Det är just politikerna själva som sett till att det inte går att integreras i Sverige, för man vill inte att så ska ske. Man vill i stället ha kaos.

  Om vi nu ska använda ordet “rasist”, så är de senaste decenniernas sittande styrande politikerna de riktiga superrasisterna. För att dra blickarna från sin egen rasism har man rockärmarna fulla med “rasistkort” som man är synnerligen flitig att ivrigt strö omkring sig!

 • Tack!
  Daglig filtrering sker från MSM och SVT när det gäller islam och invandringsrealterad brottslighet.
  Tack!
  Tack!
  Tack!

  Tack!Här är bara ett ex i mängden, om stulna valpar.
  SVT:s version av händelsen:
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sex-golden-retriever-valpar-stulna-i-kristianstad
  Lokaltidningens version av samma händelse:
  https://www.nsk.se/2019/01/10/brutalt-misshandlad-trodde-jag-skulle-do/
  Min uppfattning är att vissa lokaltidningar inte vågar ha för kraftigt filter, eftersom vittnen kan finnas och utsatta offer har bekantskapskrets. På SVT, DN, Aftonbladet etc arbetar endast de maktfrälsta, som i mjugg ser ner på oss som inte blir berikade av globala friheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *